EUR: 310,18 Ft
CHF: 289,53 Ft
2017. március 26., vasárnap
Emánuel

Életmód

Tudtad? A túl hideg sör az ízeket sem kíméli

Immár hivatalos: Megint itt a kánikula, másodfokú riasztást adtak ki az ország egész területére. A Sörszövetség arra számít, hogy a meleg és a foci EB hatására meglódul a sörfogyasztás. A mennyiség mellett a minőségre is oda kell figyelni, ezért nem mindegy, hogy miként tároljuk, és milyen hőmérsékleten fogyasztjuk kedvenc söreinket.

A tavaly nyári hőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 4%-kal bővült a hazai sörpiac, ami azt jelenti, hogy több mint 6 millió hektoliter sör fogyott itthon. Idén a kiemelt sportesemények hatására akár további 2-3%-kal nőhet a piac. A legfontosabb tényező azonban a jó idő. Egy-egy meleg nyári hónap havi szinten kétszámjegyű növekedést hozhat a sörfogyasztásban.

A melegben azonban különös figyelmet igényel a sör tárolása és „tálalása”. „Aki igazán élvezni szeretné kedvenc söreit, annak érdemes odafigyelnie arra, hogy a különböző sörfajtákat más-más hőmérsékleten kell fogyasztani.” – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. Minél hidegebben iszunk ugyanis valamit, annál kevésbé érezhetők benne az édes és keserű ízek, melyek a melegedés során egyre jobban felerősödnek.

„Az egyes sörfajtáknak viszonylag jól behatárolható az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, mely típusoktól függően jellemzően 4 és 15 Celsius fok közé esik,” – mondta Vásárhelyi István a ’Sör mi több’ sörgasztronómusa.

A szomjoltó lágersöröket 6-7⁰C-on érdemes fogyasztani, ahol a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok meghatározóak. 7-9⁰C-on jöhetnek a szintén frissítő, de már gazdagabb illatanyagokkal, ízekkel bíró sörök, mint például a búzasör vagy a pilseni típusú sörök. 8-10⁰C-on ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az Ale-ek, Bitter-ek erényeivel. Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a Schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k és a belga Blonde Ale-ek ízét.

A melegben azonban különös figyelmet igényel a sör tárolása és „tálalása”

A melegben azonban különös figyelmet igényel a sör tárolása és „tálalása”

Feljebb lépve, 10-12⁰C-on érdemes fogyasztani a vörös ale, világos és barna baksöröket, a dupla IPA-kat. 12-15⁰C-on érvényesülnek a trappista csúcssörök, a Russian Imperial Stoutok vagy az erősebb ale-ek.  Söreinket tároljuk hűvős helyen, fénytől védve. A könnyű, frissítő söröket érdemes hűtőben a kívánt hőmérsékletre hűteni és úgy fogyasztani, a tartalmasabb darabokat azonban tanácsosabb pincében 10-15 fokon tárolni, mert sok közöttük a palackban tovább érik, gazdagodik, nemesedik.

Szervírozni érdemes egy kicsit hidegebben, hogy a fogyasztás közben legyen csúcsformában, így a nagy formátumú daraboknál végig élvezhetjük a sör teljes illat- és íz-skáláját. Nagy hőségben válasszuk az alacsonyabb alkoholtartalmú és a frissítő söröket, a kellemes – akár ízesített – lágereket, a citrusos búzasöröket, vagy a gyümölcsös illatú ale-eket, de mindenekelőtt továbbra is figyeljünk a mértékletességre!

Kapcsolódó Cikkek

  • Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    A Századvég Gazdaságkutató (SZG) Zrt. szervezett Turizmus konferenciát Budapesten, amelyen szakemberek mutatták be eredményeiket, terveiket és a magyar turizmus fejlődési lehetőségeit.

  • Elő a nyárigumikkal!

    Elő a nyárigumikkal!

    A nyárigumik között néhány feljövőben lévő olcsóbb márka is nagyon biztonságos – derült ki az idén ötödik alkalommal megrendezett hazai nyárigumiteszten, amelyet a nonstopgumi.