EUR: 307,77 Ft
CHF: 282,42 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Belföld

Turisták közé vegyülnek a migránsok

A határzár feltartóztatja az illegális határátlépők tömegét, átszivárgók mégis érkeznek kelet felől. A biztonságpolitikai szakértő szerint új módi van, turistának öltözve próbálják megúszni a rendőrségi ellenőrzést.

Továbbra is nagy migrációs nyomás van a magyar határon – erről a Belügyminisztérium (BM) sajtóosztálya tájékoztatta a Lokál Extrát, hozzátéve, hogy június 12-ig már 15 ezer fölött volt az illegális határátlépők száma, és kevés híján 20 ezer menedékkérelmet adtak be a magyar hatóságoknál. A BM szerint a legtöbben továbbra is Szerbia felől érkeznek, és a próbálkozók nagyobb tömegét a határzár visszatartja, de egyre többen kísérelnek meg kifejezetten erőszakos módon bejutni az országba. Az embercsempészek újabb és újabb módszereket találnak ki, gyakran használnak fel nőket és gyerekeket céljuk elérésére.

Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)

(képünk illusztráció)

Arról, hogy a bevándorlók honnan érkeznek, az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatóiból szerezhetünk tudomást. Ezek szerint a határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak magukat afgánnak, szíriainak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

– Két év afganisztáni tapasztalattal és több pakisztáni utazás után megjelenés alapján is könnyen felismerek egyes népekhez tartozó embereket – mondta a Lokál Extrának Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. – Nem nehéz meglátni, hogy a főváros utcáin most nagyobb számban vannak jelen afgánok, pakisztániak és bangladeshiek, tehát folyamatosan szivárognak át illegális bevándorlók.

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy milyen módszerekkel próbálják elkerülni a migránsok az igazoltatásokat, amelyek a feltartóztatásukat eredményezhetnék.

– Nyilvánvalóan minél előbb meg kell szabadulniuk az úti öltözetüktől – részletezte. – Bevásárlóközpontok olcsóbb üzleteiben szereznek új ruhát, a régi, elnyűttet pedig eldobálják. Turistának öltözve folytatják útjukat, így kevésbé keltik fel a hatóságok gyanúját.

Georg Spöttle szerint a cél továbbra is az, hogy észrevétlenül és minél gyorsabban jussanak el Nyugat-Európába.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt “sötét lovak” a Momentum Mozgalom – most már bejegyzett párt – ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Nemzetközi szervezeteknél tiltakozik a magyar kormány, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget – közölte tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter.

 • Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.