EUR: 311,46 Ft
CHF: 265,92 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Újabb felminősítés! Magyar bankokat emelt a Fitch Ratings

Magyar bankok besorolásait javította kedden a Fitch Ratings, összefüggésben a magyar államadós-osztályzat nemrégiben bejelentett felminősítésével.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy az eddigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javította az MFB és az Eximbank hosszú távú besorolását. A cég “BBB mínusz”-ról ugyancsak egy fokozattal “BBB”-re emelte az Erste Bank Hungary és a K&H Bank hosszú távú kockázati osztályzatait, a CIB Bank minősítését pedig “BBB mínusz” szinten megerősítette.


Mindegyik banki besorolás kilátása stabil.

A Fitch Ratings hangsúlyozta: a magyar bankokra bejelentett minősítési lépések közvetlen előzménye a magyar szuverén adósosztályzat május 20-án bejelentett javítása. A cég aznap “BB plusz”-ról egy fokozattal stabil kilátású “BBB mínusz”-ra javította a magyar államadós-besorolást, és ezzel – a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként – visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.


Az MFB és az Eximbank keddi felminősítése a Fitch indoklása szerint azt tükrözi, hogy javult a magyar kormány kapacitása a rendkívüli segítségnyújtásra, ha ez szükségessé válna; ez is az egyik tényezője volt a magyar szuverén felminősítésnek. A hitelminősítő megítélése szerint emellett a magyar kormány segítségnyújtási hajlandósága is változatlanul erőteljes.

A K&H és az Erste Bank Hungary felminősítésének fő tényezője a magyar államadós-besorolás javítása mellett a Fitch azon változatlan meggyőződése, hogy e két bank tulajdonosa, a KBC Bank, illetve az Erste Group Bank AG képes és kész segítséget nyújtani magyarországi érdekeltségeinek – áll a keddi bankminősítési lépésekhez fűzött indoklásban.

A CIB besorolásának megerősítésében is a Fitch Ratings azon nézete játszott szerepet, hogy a tulajdonos Intesa Sanpaolo szükség esetén segítséget tudna nyújtani a magyar bankérdekeltségnek.

A Fitch Ratings szerint a KBC, az Erste és Intesa jelentős támogatási készségét az támasztja alá, hogy e tulajdonos bankok számára a közép- és kelet-európai térség továbbra is stratégiai fontosságú piac. A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar bankokra meghatározott besorolási plafon csak egy fokozatnyival haladja meg a mindenkori szuverén adósbesorolást, és ez a bankszektorban végrehajtott “számos állami beavatkozásból” eredő megemelkedett országkockázatot jelzi.

A Fitch Ratings hangsúlyozta azt is, hogy kedvezően értékeli a magyar bankpiac közelmúltbeli fejleményeit, köztük a banki különadó jelentős mérséklését a 2016-2019-es időszakban, valamint a magyar szakhatóságok elkötelezettségét a makacs szektorszintű eszközminőség-problémák kezelése mellett. Ezek a fejlemények csökkentik a bankszektor működését negatívan befolyásoló állami beavatkozások rövid távú kockázatát – áll a Fitch keddi elemzésében.

A hatósági hozzáállás e változásának azonban hosszabb távon is érvényesülnie kell, mielőtt a Fitch Ratings felülvizsgálná azt a döntését, amelynek alapján a magyar bankokra érvényes besorolási plafon csak egy fokozattal haladja meg a szuverén besorolás mindenkori szintjét – hangsúlyozta a keddi banki felminősítésekhez fűzött értékelésében a hitelminősítő.

A Fitch közölte azt is, hogy fenntartja a CIB és tulajdonosa, az Intesa besorolásai közötti kétfokozatnyi különbséget, mivel megítélése szerint “valamelyest bizonytalan”, hogy az Intesa – amely egyre inkább hazai piacára összpontosít – mennyire elkötelezett hosszú távon a magyar piac mellett, másrészt a CIB teljesítménye és kilátásai javulnak ugyan, de továbbra is gyengék.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s Londonban ismertetett legutóbbi regionális szektorelemzésében szintén kiemelte, hogy Magyarországon – a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett – a bankokra kirótt adóterhek enyhítése jót tesz a bankrendszer működési környezetének. Az S&P hangsúlyozta, hogy a devizaalapú hitelek átváltása csökkentette a devizaárfolyam-ingadozásokból a háztartásokra háruló kockázatokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized után intett búcsút a tatabányai sportcsarnoknak és a „Bányász” kézilabdázóinak Bölcs Mária. Marika néni hatvan éve, 1958 óta figyeli a mérkőzéseket a szertárajtóból – nyugdíjba vonulása alkalmából a Csurgó elleni mérkőzés előtt ezúttal nem ő tapsolt a csapatnak, hanem a kézilabdázók ünnepelték őt.

 • Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Egyetlen szóval sem cáfolta a Figyelőben korábban ellene megfogalmazott vádakat Karácsony Gergely, a MSZP-P miniszterelnök-jelöltje, amikor egy rádióműsorban próbálta magyarázni a róla megjelent portrét, amely szerint nem beszél nyelveket és kétszer is kibukott a doktori képzésről.

 • Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Feljelentést tesz a Fidesz a kiskunhalasi visszalépési botrány ügyében, ahol a jobbikos Farkas Gergely pénzt ajánlott Midi Melániának, hogy az LMP-s visszalépjen – mindezt Simicska Lajos, a pártot megvásárló oligarcha pénzéből teszik – állítja Budai Gyula.