EUR: 310,23 Ft
CHF: 259,07 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XIV.kerület

Újságírást tanultak a negyedikesek

Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

A 4.b.-sek szívesen összeálltak egy csoportképre ( Fotó: Sáfár Tibor)

Rendhagyó magyarórára invitálták kollégáinkat a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4.b-sei. Cselei Márta tanárnő arra kért bennünket, hogy az újságkészítésről, az újságírói munkáról beszélgessünk.

Becsengetés előtt néhány perccel úgy zúgott az osztály, mint egy felbolydult méhkas. A fiúk izgatottan figyelték fotós kollégámat, ahogy összeszerelte a fényképezőgépét, a lányok csiviteltek, és az egész osztály érezhetően egy kicsit izgult, mert a második órában az igazgató néni érkezett, hogy felmérje a hangos olvasási képességeiket. Közben befutott Márti néni, aki egy gyors bemutatás után átadta a terepet. Becsengettek, a méhkas elcsendesedett.


Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

Megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Milyen a jó újságíró? – vágtunk bele a közepébe.

– Kíváncsi! Jól ír! Érdeklődő! Jó megfigyelő! – záporoztak a válaszok. Miután megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal, átrágtuk magunkat a véleményközlő és a tényműfajokon, megvitattuk a szenzációs bulvárcikkeket és a komoly, mértékadó, szeriőz írásokat, a gyakorlatban is kipróbálták a negyedikesek a hírírást. A téma az időjárás volt, de végül a közösen írt hír a „gyorstalpalón” megtanult valamennyi szabálynak megfelelt: kivel, mikor, hol, mi és hogyan történt.


A beszélgetés közben kiderült, hogy a fiúk képben vannak a sportújságok területén, a lányok pedig szívesen forgatják a női magazinokat. A sütés, főzés, a divat és a kreatív kiadványok mindannyiukat érdeklik. A napilapok helyét azonban az interneten található hírek és a televízió vette át az ő generációjuknál, ennek ellenére határozott véleményük van a sajtóról, az újságírói felelősségről, és pontosan tudják, hogy a közvéleményt nem csak befolyásolni, de manipulálni is képes a média.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.