EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb XIV.kerület

Újságírást tanultak a negyedikesek

Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

A 4.b.-sek szívesen összeálltak egy csoportképre ( Fotó: Sáfár Tibor)

Rendhagyó magyarórára invitálták kollégáinkat a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4.b-sei. Cselei Márta tanárnő arra kért bennünket, hogy az újságkészítésről, az újságírói munkáról beszélgessünk.

Becsengetés előtt néhány perccel úgy zúgott az osztály, mint egy felbolydult méhkas. A fiúk izgatottan figyelték fotós kollégámat, ahogy összeszerelte a fényképezőgépét, a lányok csiviteltek, és az egész osztály érezhetően egy kicsit izgult, mert a második órában az igazgató néni érkezett, hogy felmérje a hangos olvasási képességeiket. Közben befutott Márti néni, aki egy gyors bemutatás után átadta a terepet. Becsengettek, a méhkas elcsendesedett.

Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

Megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Milyen a jó újságíró? – vágtunk bele a közepébe.

– Kíváncsi! Jól ír! Érdeklődő! Jó megfigyelő! – záporoztak a válaszok. Miután megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal, átrágtuk magunkat a véleményközlő és a tényműfajokon, megvitattuk a szenzációs bulvárcikkeket és a komoly, mértékadó, szeriőz írásokat, a gyakorlatban is kipróbálták a negyedikesek a hírírást. A téma az időjárás volt, de végül a közösen írt hír a „gyorstalpalón” megtanult valamennyi szabálynak megfelelt: kivel, mikor, hol, mi és hogyan történt.

A beszélgetés közben kiderült, hogy a fiúk képben vannak a sportújságok területén, a lányok pedig szívesen forgatják a női magazinokat. A sütés, főzés, a divat és a kreatív kiadványok mindannyiukat érdeklik. A napilapok helyét azonban az interneten található hírek és a televízió vette át az ő generációjuknál, ennek ellenére határozott véleményük van a sajtóról, az újságírói felelősségről, és pontosan tudják, hogy a közvéleményt nem csak befolyásolni, de manipulálni is képes a média.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.