EUR: 308,76 Ft
CHF: 282,69 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb XIV.kerület

Újságírást tanultak a negyedikesek

Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

A 4.b.-sek szívesen összeálltak egy csoportképre ( Fotó: Sáfár Tibor)

Rendhagyó magyarórára invitálták kollégáinkat a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4.b-sei. Cselei Márta tanárnő arra kért bennünket, hogy az újságkészítésről, az újságírói munkáról beszélgessünk.

Becsengetés előtt néhány perccel úgy zúgott az osztály, mint egy felbolydult méhkas. A fiúk izgatottan figyelték fotós kollégámat, ahogy összeszerelte a fényképezőgépét, a lányok csiviteltek, és az egész osztály érezhetően egy kicsit izgult, mert a második órában az igazgató néni érkezett, hogy felmérje a hangos olvasási képességeiket. Közben befutott Márti néni, aki egy gyors bemutatás után átadta a terepet. Becsengettek, a méhkas elcsendesedett.

Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

Megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Milyen a jó újságíró? – vágtunk bele a közepébe.

– Kíváncsi! Jól ír! Érdeklődő! Jó megfigyelő! – záporoztak a válaszok. Miután megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal, átrágtuk magunkat a véleményközlő és a tényműfajokon, megvitattuk a szenzációs bulvárcikkeket és a komoly, mértékadó, szeriőz írásokat, a gyakorlatban is kipróbálták a negyedikesek a hírírást. A téma az időjárás volt, de végül a közösen írt hír a „gyorstalpalón” megtanult valamennyi szabálynak megfelelt: kivel, mikor, hol, mi és hogyan történt.

A beszélgetés közben kiderült, hogy a fiúk képben vannak a sportújságok területén, a lányok pedig szívesen forgatják a női magazinokat. A sütés, főzés, a divat és a kreatív kiadványok mindannyiukat érdeklik. A napilapok helyét azonban az interneten található hírek és a televízió vette át az ő generációjuknál, ennek ellenére határozott véleményük van a sajtóról, az újságírói felelősségről, és pontosan tudják, hogy a közvéleményt nem csak befolyásolni, de manipulálni is képes a média.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.