2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Viharban szavaz Nagy-Britannia

A viharos időjárás okozta kisebb-nagyobb fennakadások ellenére jórészt zavartalanul zajlott csütörtökön Nagy-Britanniában a brit EU-tagságról kiírt népszavazás.

Dél-Angliára és Londonra – a legsűrűbben lakott brit országrészekre – éjszaka és délelőtt villámlással és mennydörgéssel kísért trópusi záporok zúdultak, több helyen hirtelen áradásokat okozva. Néhány térségben választóhelyiségeket is elöntött a víz. Az érintett helyszínek többségében a szavazófülkéket máshová helyezték át, de volt olyan körzet, ahol egy helyi vállalkozó gumicsizmákat osztogatott a választóknak, így a víz alá került választóhelyiségben rendezték a szavazást.


Este újabb esőzések kezdődtek az ország déli és délkeleti térségeiben, de ezek nem voltak olyan kiterjedtek és hevesek, mint a nap első felében.

A nap folyamán leadták szavazatukat a vezető politikusok, köztük David Cameron miniszterelnök, aki feleségével, Samantha Cameronnal érkezett a választókörzetbe.


Cameron Twitter-üzenetében mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a népszavazáson, és voksoljon a bennmaradásra.

Boris Johnson, London volt polgármestere, a kilépést pártoló tábor frontembere csütörtöki Twitter-üzenetében ugyanakkor annak a kívánságának adott kifejezést, hogy a csütörtöki nap legyen Nagy-Britannia “függetlenségi napja”.

A konzervatív párti politikus – aki a konzervatív brit kormány hivatalos EU-párti álláspontja ellenében kampányolt a kilépés mellett – ezt már korábban is hangoztatta. E hónap elején tartott egyik kampánygyűlésén kijelentette, hogy június 23-a lehet az Egyesült Királyság függetlenségi napja, ha a brit EU-tagságról kiírt népszavazáson a többség a kilépésre adja voksát.

A csütörtökön ismertetett legújabb közvélemény-kutatások azonban a bennmaradást pártoló tábor előretörését jelezték.

A YouGov közvélemény-kutató cég által a The Times számára elvégzett, a tekintélyes konzervatív brit napilap által csütörtökön ismertetett új felmérés 51:49 százalékos megoszlást jelzett a bennmaradást pártolók javára, de egy másik cég, a ComRes új kutatása az EU-tagság híveinek nyolc százalékpontos előnyét mutatta ki, 54:46 százalékos aránnyal.

Ez jelentős átrendeződés, ugyanis a hónap közepén még voltak olyan felmérések, amelyek a kilépés híveinek tíz százalékpontos előnyére utaltak.

Az azóta bekövetkezett hangulatváltozást jelzik a londoni fogadóirodák esélykiírásai is.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett számításai alapján a fogadóirodák jelenlegi esélykiírásaiból származtatott valószínűségi modell azt mutatja, hogy a fogadási cégek az előző napi 25 százalék helyett csütörtökön már csak 16 százalékos esélyt adtak a Brexitre, vagyis arra, hogy a népszavazáson a többség a kilépésre voksol.

A ház szerint a kampány kezdete óta ez a legalacsonyabb esély, amellyel a jó előrejelzőnek tartott fogadóipar téteket vett fel a kilépésre.

A szavazóhelyiségek brit idő szerint 22 óráig – közép-európai idő szerint 23 óráig – tartanak nyitva. Utána az urnákat 382 szavazatszámláló központba viszik, és a végeredményt várhatóan pénteken délelőtt, a manchesteri városi tanács dísztermében jelentik be hivatalosan.

A csütörtöki népszavazásra rekordszámú, 46,5 millió választópolgár regisztrálta magát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.