EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 22., szombat
Magdolna

Belföld

Vona feláldozta Novákot

Budapest, 2012. január 14. Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő egy uniós zászlót éget pártja Tagok legyünk vagy szabadok? elnevezésű tüntetésén Budapesten, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt. Mögötte Gyüre Csaba, a párt alelnöke, országgyűlési képviselő magyar zászlót tart a kezében. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2012. január 14.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő egy uniós zászlót éget pártja Tagok legyünk vagy szabadok? elnevezésű tüntetésén Budapesten, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt. Mögötte Gyüre Csaba, a párt alelnöke, országgyűlési képviselő magyar zászlót tart a kezében.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem élte túl a jobbikos Novák Előd, hogy nyilvánosan ujjat húzott a párt vezetőjével, Vona Gáborral. A frissen újrázó elnök hétfő délután rövid úton kirakatta a frakcióból a nemrégiben az alelnöki funkciójától is megfosztott radikális politikust. Vona a lépéssel nemcsak a cukiságkampányra erősített rá, hanem a kritizálóknak is üzent: nincs duma.

Novák Előd, Vona Gábor, Jobbik (Fotó: MTI)

Novák (fent) és Vona – Nem kell többé a háta mögé néznie (Fotó: MTI)

– Eskümhöz hűen visszaadom képviselői mandátumomat, mivel Vona Gábor ma tájékoztatott, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség felszólít engem a lemondásra – így jelentette be tegnap délután Novák Előd a Facebookon, hogy a pártvezetés kiadta az útját a Jobbik frakciójából. Novák elképesztő gyorsasággal került a tönk szélére, hiszen néhány hete még a párt alelnökének, illetve az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottsági elnökének is mondhatta magát. A bukás nem csak kívülről tűnik szélsebesnek, Novák arról is írt, hogy ő maga is meglepetten áll a történések előtt.

Hogy mi vezetett a kenyértöréshez, arról megkérdeztük Novák Elődöt is, aki viszont telefonon csak annyit mondott a Lokálnak, hogy minden nyilvános információt megosztott a közösségi oldalán és egyelőre nem kíván nyilatkozni. Lapunk viszont úgy tudja, hogy Novák kinyírásához az vezetett, hogy Vona Gábor meggyőződése szerint párttársa szivárogtatta ki azt a belső levelet az Origo.hu-nak, amelyben Novák konkrétan pártmutyival és a Simicska Lajos pénzembernek való lefekvéssel vádolta meg a Jobbik vezetését. A kizárt politikus egyébként facebookos búcsúposztjában is fenntartotta, hogy a szóban forgó alelnökjelölti szándéknyilatkozatának „minden mondata helytálló, azok valóságtartalmáért vállalja a felelősséget”. – Az állításaimat tételesen senki sem tudja cáfolni – tette hozzá.

Vona Gábor a leszámolás óta hallgat, sajtófőnökével csak annyit üzent, hogy szerdáig biztosan nem nyilatkozik. Pedig volna miről, mert az utóbbi időszak Jobbik körüli történései nem kis káoszt okoztak a fejekben. Volt itt lefejezés az alelnököknél, offshore a párt pénztárnoka, Forrai Richárd környékén, de a pártideológus Baranyai Imre Tibor is elesett a belháborúban. Bár Vona tagadja, minden abba az irányba mutat, hogy a cukiskodás végül felülkerekedett a Jobbik radikális táborán, akik pedig visszabeszélnek, azokat rövid úton jégre teszik. Ebben nincs pardon: Hegedűs Lórántné mellett Dúró Dóra, Novák Előd felesége is a politikai özvegyek sorsára jutott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.