EUR: 308,16 Ft
CHF: 287,33 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Egyéb

Amatőr grillmesterek aranyszabályai

People having a barbecue in the garden, Image: 43422085, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

A hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok (Profimedia)

Nincs nyár grillparti nélkül, de van néhány alapszabály, amelyekkel érdemes megismerkedni, mielőtt beindítjuk a sütőt:

  1. Sose grillezzünk fedett helyen, például garázsban vagy zárt teraszon. Ha nyílt lángon, faszénen sütjük a húst, vegyük figyelembe a szél irányát és erejét is.
  2. A készüléket használat előtt tisztítsuk meg és a grillezéshez kimondottan erre a célra szánt eszközöket használjunk. A gázzal működő grillt ellenőrizzük, hogy nem szivárog-e valahol.
  3. Legyen a közelben valamilyen tűzoltó eszköz, ha a helyzet kezelhetetlenné válna a kerti grill körül.
  4. A grillsütő közlébe ne engedjük felügyelet nélkül a gyerekeket!
  5.  Ügyeljünk arra, hogy olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak.
  6. A vastagabb húsokat inkább vágjuk fel kockákra, és nyársra tűzve süssük meg.
  7. Használhatunk fémnyársakat vagy fapálcikát, utóbbiakat ne felejtsük el beáztatni legalább fél órával sütés előtt!
  8. Egy hőálló kötény és hosszú kesztyű szintén jó társ lehet a „meleg” helyzetekben.
  9. Zöldségnyársakat is készíthetünk, de a krumplit, kukoricát érdemes előbb félig megfőzni, majd a grillen egy kicsit átpirítani.
  10. Kísérletezzünk bátran a pácokkal! Ne féljünk az egzotikusabb keverékektől és a sós-édes ízek vegyítésétől sem.
  11. Vigyázzunk arra, hogy az ételek ne égjenek meg, de feltétlenül legyenek kellően átsülve.
  12.  A grillezést általában egy könnyű desszert zárja, ez lehet fagylalt grillezett gyümölcsökkel, egy egyszerű gyümölcssaláta vagy gyümölcshab.
  13. Az ételek mellett az italokra is ügyeljünk – vigyázzunk az alkoholra, nyáron szomjasabbak vagyunk, és hamar lecsúszik egy üveg bor! Inkább készítsünk gyenge nyári koktélokat, alkoholmentes üdítőket.
  14. Érdemes kijelölni egy absztinens tűzfelelőst, aki a parazsat kezeli és a grillezés végeztével gondoskodik a parázs szakszerű eloltásáról is.
  15.  A grillezés végeztével a kihűlt grillsütőt takarítsuk ki. 
Címkék

Kapcsolódó Cikkek