EUR: 305,20 Ft
CHF: 276,93 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld VI.kerület

Amikor a világ igazol

rácskert-facebook

Esztendeje, július 22-én írtam ezen a felületen a Rácskertről meg annak kultúrdiplomáciai jelentőségéről, a knishről meg a magyar népzenéről. Sokan nem értették igazán akkori sétám üzenetét, mondván, hogy kerül a csizma az asztalra, azaz a zsidó meg a magyar népi kultúra egy helyre, egy cikkbe.

– Hát pont így! – válaszoltam, de igazából lusta voltam elmagyarázni ennek az egésznek az üzenetét, lényegét. Mígnem aztán segítségemre sietett a The Times, amely felsorolta Budapest öt legjobb romkocsmáját – legalábbis véleményük szerint. S láss csodát, köztük volt tavalyi felfedezésem, a Rácskert. „A parkolóból lett Rácskert pedig a fesztiválhangulat és az élő népzene miatt kihagyhatatlan”írják.

Most jó látni, tapasztalni, hogy nem én megyek szemben az autópályán a forgalommal… Mondjuk a The Times nem rossz mitfárer… De a lényeg nem ez, hanem az, hogy érdemes és szükséges nyitott szemmel kóricálni városainkban, mert soha nem tudhatjuk, hogy éppenséggel mibe botlunk. Régi vágyam, hogy időt nem nézve, égnek emelt tekintettel csodáljam meg székesfővárosunk bérházainak oromzatait szerte a Körúton, az Andrássy úton, a zegzugos józsefvárosi Palotanegyedben… Csodák palotái ezek ám, csak éppen a hömpölygő tömeg nem nagyon

Il Bacio di Stile kiárusítás (Fotó: Máté Krisztián)

Il Bacio di Stile kiárusítás (Fotó: Máté Krisztián)

engedi a felfelé nézést (éjjel meg sötét van). Egy szónak is száz a vége: figyeljünk a részletekre. Mert abból áll össze az egész. És akkor tanuljuk meg óvni is értékeinket.

Mert egy szép homlokzat láttán az ember végiggondolja, vajon melyik hivatalosság (önkormányzat, társasházi közös képviselő, műemlékvédelem, városképi bizottság, városszépészeti tanács, kormány et cetera) fennhatósága alá tartozik, hol kell érdeklődni a renoválás és a megújítás ügyében. Mert ugye mindenki azt szeretné, hogy a szép, az szép legyen. Mert akkor az már a miénk. A mi büszkeségünk. Jó példa erre az Andrássy úti Bacio di Stile. A luxusáruház rövid és dicstelen regnálás (csicsergik, hogy pénzmosás, de ezt én nem hiszem) után bezárt, ám a gyönyörűen felújított épület itt maradt – nekünk.

S ha Budapest szép épületeit keresi majd a The Times, jó szívvel ajánljuk. Mert ezt is igazolhatja ország-világ előtt.

Előre hát, nyitott szemmel, de azért óvatosan…!

Kapcsolódó Cikkek

 • Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Ha most vasárnap lenne választás, a 2014-es voksolással közel azonos eredmény születne, ami egyértelmű pozitív visszajelzés a kormánypártoknak – mondta Fodor Csaba az Origónak a Fidesz-KDNP első félévét értékelve.

 • Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Eloltották az égő olajtartályokat a Békés megyei Ecsegfalván, a tűzoltók már a füst elfojtásán dolgoznak, majd elvégzik a környezeti kármentesítését – tájékoztatta hétfő reggel a műveletet irányító Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig európai viszonylatban igen gyatra: kétharmad körüli az ipari alma aránya (aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel), és csak a maradék az étkezési minőségű – írta a Világgazdaság hétfőn.