EUR: 307,71 Ft
CHF: 286,80 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Az Iszlám Állam egy étteremben mészárolt

Hurghada, 2016. január 8.
Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlójáról, amit két turistákra támadó fegyveresnél találtak a Bella Vista Szállodában az egyiptomi Hurghadában 2016. január 8-án. A támadók egyikét agyonlőtték, egyet elfogtak, három külföldit sebesülésekkel kórházba szállítottak.
MTI Fotó

Ismeretlen fegyveresek nyolc-kilenc fős csoportja pénteken mintegy húsz embert, köztük külföldieket ejtett túszul a bangladesi főváros, Dakka diplomata negyedének egyik éttermében – közölték helyi és nemzetközi sajtóforrások. Meg nem erősített értesülések szerint a támadás tröbb halottat követelt.

A Times of India indiai lap szerint a túszejtők és a rendőrök között kialakult lövöldözésben legalább egy rendőr életét vesztette és 35 ember megsebesült. Az indiai lap értesülése szerint egy másik, korábban sebesüléseket szenvedett rendőr is elhunyt.

A legfrissebb jelentések szerint fegyverharc folyik a támadók és a hatóságok között, a túszok állapotáról egyelőre nincsenek információk.

Az Iszlám Állam a dzsihadista szervezethez köthető Amak hírügynökségen keresztül azt állította, hogy ő követte el a támadást. Az Amak szerint több mint 20 embert öltek meg a fegyveresek.

Benazir Ahmed, az RAB elit bűnmegelőzési erők parancsnoka elmondta: a biztonsági erők arra törekszenek, hogy megmentsék az étteremben rekedt emberek életét. Hozzátette, a fegyveresek robbanószerkezeteket dobtak a hatóságok irányába.

Bangladesi televíziós adók szerint a támadók a főváros Gulshan kerületében lévő, Holey Artisan étterem vendégeit és dolgozóit ejtették túszul.

Értesülések szerint a biztonsági szolgálatok lezárták a területet, lövöldözésre került sor és robbanások hallatszottak.

A Jamuna helyi televíziónak nyilatkozó egyik alkalmazott – aki el tudott menekülni az étteremből – azt állította, hogy a támadók azt hajtogatták: Allahu Akbar! (Allah a legnagyobb).

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megnőttek a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozót, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg 2013 óta fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra legalább három támadó.

Kapcsolódó Cikkek