EUR: 311,50 Ft
CHF: 265,98 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Az Iszlám Állam egy étteremben mészárolt

Ismeretlen fegyveresek nyolc-kilenc fős csoportja pénteken mintegy húsz embert, köztük külföldieket ejtett túszul a bangladesi főváros, Dakka diplomata negyedének egyik éttermében – közölték helyi és nemzetközi sajtóforrások. Meg nem erősített értesülések szerint a támadás tröbb halottat követelt.

A Times of India indiai lap szerint a túszejtők és a rendőrök között kialakult lövöldözésben legalább egy rendőr életét vesztette és 35 ember megsebesült. Az indiai lap értesülése szerint egy másik, korábban sebesüléseket szenvedett rendőr is elhunyt.


A legfrissebb jelentések szerint fegyverharc folyik a támadók és a hatóságok között, a túszok állapotáról egyelőre nincsenek információk.

Az Iszlám Állam a dzsihadista szervezethez köthető Amak hírügynökségen keresztül azt állította, hogy ő követte el a támadást. Az Amak szerint több mint 20 embert öltek meg a fegyveresek.


Benazir Ahmed, az RAB elit bűnmegelőzési erők parancsnoka elmondta: a biztonsági erők arra törekszenek, hogy megmentsék az étteremben rekedt emberek életét. Hozzátette, a fegyveresek robbanószerkezeteket dobtak a hatóságok irányába.

Bangladesi televíziós adók szerint a támadók a főváros Gulshan kerületében lévő, Holey Artisan étterem vendégeit és dolgozóit ejtették túszul.

Értesülések szerint a biztonsági szolgálatok lezárták a területet, lövöldözésre került sor és robbanások hallatszottak.

A Jamuna helyi televíziónak nyilatkozó egyik alkalmazott – aki el tudott menekülni az étteremből – azt állította, hogy a támadók azt hajtogatták: Allahu Akbar! (Allah a legnagyobb).

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megnőttek a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozót, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg 2013 óta fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra legalább három támadó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bajban a Facebook, beidéznék Zuckerberget

  Bajban a Facebook, beidéznék Zuckerberget

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Trump találkozna Putyinnal

  Trump találkozna Putyinnal

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette, hogy “a nem túl távoli jövőben” találkozhat Vlagyimir Putyinnal.

 • Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatást tartottak kedden a BMW német autógyártó társaság müncheni központjában és egy ausztriai telephelyén a versenytárs Volkswagen (VW) dízelbotrányához hasonló manipuláció gyanújával.