EUR: 303,66 Ft
CHF: 267,24 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Külföld

Az iszlám legszentebb városában robbantottak

Felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő az iszlám egyik szent városában, a szaúd-arábiai Medinában, két halálos áldozata van a merényletnek – jelentette hétfőn az al-Arabíja szaúdi tulajdonú pánarab hírtelevízió.

A merénylő Mohamed próféta mecsetje közelében, a biztonsági erők egy épülete mellett hozta működésbe robbanószerkezetét, amikor a biztonságiak befejezték egész napos böjtjüket, amelyet a ramadán, a muzulmán böjti hónap követel meg.

A közösségi oldalakra feltöltött képeken magasba szálló, sűrű fekete füst látható. A támadásban – a merénylő mellett – két biztonsági halt meg.

A medinai támadás előtt röviddel a szunnita királyság jelentős számú síita muszlim kisebbségének otthont adó al-Katif városát két robbanás rázta meg, az al-Arabíja szerint két öngyilkos merénylő robbantott ugyancsak egy mecset mellett, a támadásnak azonban a merénylők mellett nincsenek más áldozatai. Szemtanúk beszámolói szerint először egy, a közelben mellett parkoló gépkocsi robbant fel, amit egy másik robbanás követett.

A világhálóra egy megégett, leszakadt lábról készült képeket töltöttek fel. A testrészt a merénylőknek tulajdonítják.

Hétfő reggel Dzsidda vörös-tengeri kikötővárosban követtek el öngyilkos merényletet az amerikai konzulátus épületével szemben. A támadásnak nem voltak halálos áldozatai, a biztonsági erők két tagja könnyebben megsebesült.

A merényletek elkövetéséért egyelőre egy szervezet sem jelentkezett, azonban az utóbbi időben több, az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadást követtek el Szaúd-Arábiában. A szélsőséges dzsihadista szervezet a Washingtonnal szövetséges monarchiát és kormányát hitetlennek tartja. A sivatagi királyság részt vesz az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában hadjáratot végrehajtó, Egyesült Államok vezette koalícióban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb gyerekeket találtak a romok alatt

  Újabb gyerekeket találtak a romok alatt

  Kimentették a hét hónapos fiúnak mindkét bátyját kedd kora délutánra az olaszországi Ischia szigetén, amelyen hétfőn este 4-es erősségű földrengés volt.

 • A haditengerészet veszélyezteti a kereskedelmi hajókat

  A haditengerészet veszélyezteti a kereskedelmi hajókat

  Az amerikai haditengerészet egyre nagyobb kockázatot jelent a kereskedelmi hajók számára az ázsiai vizeken – hangsúlyozta keddi vezércikkében a China Daily angol nyelvű, kínai állami napilap azután, hogy egy amerikai hadihajó kereskedelmi hajóval ütközött Szingapúr partjainál.

 • Őrizetbe vették a sztárrendezőt

  Őrizetbe vették a sztárrendezőt

  A kiemelt ügyeket vizsgáló orosz nyomozóhatóság kedden bejelentette, hogy őrizetbe vették Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendezőt, és vádat emelnek ellene hűtlen kezelés miatt.