2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Azonosították! Mohamed Lahouaiej Bouhlel tunéziai származású férfi a nizzai merénylő

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják azt a 31 éves, tunéziai származású férfit, aki elkövette a nizzai gázolásos merényletet – jelentette honlapján pénteken a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva.

A lap tudomása szerint a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán. Az ő személyazonosító okmányait találták meg a legalább 84 ember életét kioltó nizzai tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.


A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel.

A férfi szerdán bérelte ki a támadáshoz használt tehergépkocsit egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet.


A nyomozók az elkövetkezőkben megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a francia államfő

A nemzeti gyász szombaton kezdődik, de már péntektől félárbócra húzzák a középületek lobogóit. Valls és Hollande is a helyszínre utazik, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.

Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt is elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban. Valls arra szólította fel honfitársait, hogy “tömörüljenek egységbe a háborúval szemben, amelyet a terrorizmus hozott az életükbe”.

Ezzel a teherautóval ámokfutott a terrorista /Fotó: MTI

Ezzel a teherautóval ámokfutott a terrorista /Fotó: MTI

“Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek” – erősítette meg a kormányfő. “Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk, és kollektív hidegvérről kell tanúbizonyságot tennünk” – jelentette ki Valls. “Franciaország nagyszerű ország, nagyszerű demokrácia, amely nem hagyja magát destabilizálni” – tette hozzá.

“A francia nemzet egységét vették célba, tehát az egyetlen méltóság-, és felelősségteljes válasz az, ha Franciaország hű marad július 14-e szelleméhez: az egységes és értékei körül egyesülő Franciaország eszméjéhez” – zárta gondolatait a miniszterelnök.

ekete szalagot tűznek francia zászlókra a nizzai terrortámadás áldozatai emlékére az elnöki Elysée-palota előtt Párizsban /Fotó: MTI

Fekete szalagot tűztek francia zászlókra a nizzai terrortámadás áldozatai emlékére az elnöki Elysée-palota előtt Párizsban /Fotó: MTI

Szigorúan ellenőrzik a francia-olasz határátkelőket

A Franciaországgal határos olaszországi polgármesterek bejelentései szerint a Nizzában történt terrorista támadást követően a francia-olasz határon azonnal a legmagasabb ellenőrzési fokozat lépett életbe: a francia hatóságok minden Olaszországba átlépő gépkocsit átvizsgálnak még a legkisebb átkelőknél is, valamint a vasúti szerelvényeket is. Az olaszországi oldalon levő Ventimigliából Franciaországba átlépő gépkocsik ellenőrzése szúrópróbaszerű, de itt is kiemelt a készültség a határnál napok óta ismét felgyülemlett, többségében afrikai migránsok miatt, akik a Franciaországba való átjutásra várnak.

Fegyveres katonák Nizza utcáin /Fotó: MTI

Fegyveres katonák Nizza utcáin /Fotó: MTI

Orbán Viktor: megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami Nizzában történt

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

“A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban” – írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Egy szemtanú szerint egy motoros megpróbálta megállítani a teherautót

“A Promenade des Anglais-re nyíló egyik szálloda erkélyén álltam, és láttam az ünneplő embereket, majd hirtelen egy teherautó elindult a tömeg irányába” – mondta el telefonon Berlinből a független újságíró az AFP francia hírügynökségnek.

“Nagyon lassan haladt, ami meglepő volt. Mögötte ment a motor, és a vezetője megpróbálta megelőzni. Sikerült is kinyitnia a vezetőfülke ajtaját” – mondta el Richard Gutjahr, aki okostelefonjával felvételt is készített erről, amit később az ARD német közszolgálati csatorna tett közzé.

“A motoros azonban leesett, és a jármű kerekei alá került” – tette hozzá az újságíró.

“Azt is láttam, hogy két rendőr rálőtt a teherautóra” – közölte még a szemtanú. “A sofőr erre gázt adott, a teherautó gyorsan haladt és cikkcakkban gázolt a tömegbe. Ezután 15-20 másodpercen át több fegyverből leadott lövések hallatszottak.”

Egy motoros megpróbálta megállítani a csütörtök este Nizzában a tömegbe hajtó teherautót, kinyitva a vezetőfülke ajtaját, majd a jármű alá került – mondta el Richard Gutjahr német újságíró, aki szemtanúja volt a jelenetnek.

Egy 31 éves, tunéziai születésű férfi teherautójával csütörtök éjjel a francia nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott Nizzában. A férfi 2 kilométeren át óránkénti 80 kilométeres sebességgel haladt a tömegben, és átgázolt az útjába kerülő embereken. Az ámokfutás legalább 84 ember életét követelte, tucatnyian megsérültek, közülük 18 állapota válságos.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.