2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Bukhatja kampányát Hillary Clinton

Nyilvánosságra hozta a Wikileaks Hillary Clinton 1258 e-mailjét, amelyet a demokrata elnökjelölt még külügyminiszterként írt vagy kapott az iraki háború ideje alatt. Az FBI három órán át faggatta az egykori First Ladyt, aki a gyanú szerint személyes e-mail-fiókja és magánszervere használatával kockáztatta titkosított információk kiszivárgását.

A Wikileaks még márciusban hozott létre egy kutatható adatbázist, amelyben célirányosan keresni lehet a korábbi külügyminiszter 30 ezer 322 elektronikus levele között. Az 50 ezer 547 oldalnyi dokumentumhalmaz 2010 júniusa és 2014 augusztusa között váltott e-maileket tartalmaz, amelyekben számos titkosított információ lehet az Egyesült Államok iraki háborújával kapcsolatban.


Az e-mail-botrány kapcsán hétfőn az FBI is kihallgatta a demokrata politikust. Hillary Clinton meghallgatása a hírek szerint több mint három órán át tartott. Az elnökaspiráns nem nyilatkozott az eljárás részleteiről.

– Hillary Clintonnak megelégedésére szolgált, hogy lehetőséget kapott az igazságügyi minisztériumnak segíteni az ügy lezárásában. A nyomozás folyamatának tiszteletben tartása miatt nem kíván többet mondani – közölte Clinton helyettes szóvivője, Nick Merrill.


Mindeközben megszólalt az ügyben Loretta Lynch igazságügyi miniszter is, akit demokrata és republikánus körökből is sokan támadtak, amiért a hét elején az arizonai Phoenixben találkozott az elnökjelölt férjével, Bill Clinton volt elnökkel. Lynch felügyeli az FBI munkáját, így az érintett férjével folytatott félórás megbeszélése felveti a politikai befolyásolás gyanúját – akkor is, ha elmondása szerint csak az unokákról és a golfról beszélgettek. A miniszter most közölte: elfogadja, bármilyen ajánlást fogalmaz is meg az FBI és az ügyészség a nyomozás lezárásakor.

Az ügy azért is kínos, mert kedvezőtlenül befolyásolhatja Clinton kampányát. Egy felmérés azt mutatta ki, hogy az emberek 60 százaléka szerint hazudik a demokrata jelölt és csak 27 százalék hisz neki.

Adel, 2016. január 27. A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter támogatóihoz beszél egy választási kampányrendezvényén az Iowa állambeli Adelben 2016. január 27-én. Az iowai előválasztást február elsején rendezik. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Adel, 2016. január 27.
A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter támogatóihoz beszél egy választási kampányrendezvényén az Iowa állambeli Adelben 2016. január 27-én. Az iowai előválasztást február elsején rendezik. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.