EUR: 304,47 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Életmód

Csintalan palacsinta

, Image: 6364935, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BE&W

Fontos a jól bejáratott palacsintasütő ( Profimedia)

Álmunkban is tudjuk: a palacsinta édes vagy sós folyékony tésztából készített, serpenyőben mindkét oldalán megsütött étel. Megtöltjük, feltekerjük vagy összehajtogatjuk. Népszerűsége évszázadok óta töretlen.

Mindenki másképp csinálja

Franciaország – Élesztővel és sok tojással alaposan kikevert tésztát használnak, a palacsinta viszont ropogós, vékony tésztájú. A vendégek összehajtva, majd felgöngyölve kapják, pikáns, forró, édes likőrös vagy citromos vajjal nyakon öntve.

Magyarország – Ránk jellemző a nagyon vékonyra sütött tészta, amelyet tojással, liszttel, tejjel, csipetnyi sóval, pici cukorral és szódavízzel keverünk ki. Tölteléke változatos: cukros kakaópor, lekvár, mazsolás túró, fahéjas cukor. A sós palacsintákat darált hússal, gombával, zöldségekkel töltjük.

Oroszország – Az oroszok palacsintája a blini, amelyet élesztős-búzakorpás vagy hajdinatésztából készítenek. A tölteléket (mák, méz, alma) nem a kisült tésztába csavarják, hanem a sütést megelőzően belekeverik, ezért a blini vastagabb, az átmérője viszont kisebb.

Delicious pancakes on plate in red and white. Culinary sweet eating., Image: 191027455, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Martina Kováčová - com.ilustracni

A magyarok a lekvárosat szeretik a legjobban (Profimedia)

Malajzia – A maláj palacsinta különlegessége, hogy a tésztában pandanlevél-kivonat van, amitől az egész palacsinta gyönyörű zöld színű lesz. A tészta pandankivonatból, apróra vágott levelekből, lisztből, kókusztejből, sóból és tojásból áll. Tölteléknek maláj pálmacukorral összedolgozott kókuszreszeléket, pandanlevelet, vizet kevernek össze.

Americana: stacked blueberry pancakes, Image: 43386799, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Az amerikai kicsi, de vastag(Profimedia)

 

Amerika – Az amerikaiak a palacsinta tésztájához sütőport és szódabikarbónát tesznek, ettől az habkönnyű, de vastagabb lesz. Tálaláskor nyakon öntik juhar- vagy áfonyasziruppal, de ropogós bacont is szoktak rászórni.

, Image: 212587955, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Klassziusi íz, modern tálalás ( Profimedia)

A világhírű Gundel eredeti receptje

A Gundel-palacsintát Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Gundel Károlynak annyira ízlett az édesség, hogy Márai-palacsinta néven felvetette az étterem állandó étlapjára. Később az államosított étteremben a Márai név az étlapon sem szerepelhetett, ezért az egykori tulajdonos után Gundel-palacsintára keresztelték át az azóta már hungarikumként emlegetett ételt.

Hozzávalók a palacsintához:

25 dkg liszt
4 dl tej
2 tojás
2 dkg cukor
olaj
csipetnyi só

Hozzávalók a diós töltelékhez:

25 dkg cukor
20 dkg dió
5 dkg mazsola
3 dl tejszín
1 evőkanál rum
citromhéj

Hozzávalók a csokoládémártáshoz:

5 dkg étcsokoládé
2 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál rum
1 teáskanál kakaópor
fél evőkanál vaj
fél csésze tej
fél teáskanál vaníliás cukor

A lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és a tejjel simára keverjük. Ha túl sűrű a tészta, egy kis szódavízzel hígítsuk. A serpenyőbe kis olajra tegyünk egy merőkanálnyi tésztát, folyassuk szét, és mindkét oldalát süssük szép színesre. A kisült palacsintákat töltsük meg a diós töltelékkel, hajtogassuk mindegyiket háromszög alakúra. Az öntethez a csokoládét olvasszuk meg gőz fölött, majd adjuk hozzá a többi alkotóelemet. Tálalás előtt a megtöltött palacsintákat helyezzük tányérra, ízlés szerint csorgassunk rá csokoládés öntetet, majd szórjuk meg porcukorral.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Legyél te a fesztiválkirálynő!

    Legyél te a fesztiválkirálynő!

    Javában pörög a nyári fesztiválszezon, amikor szinte kötelező az extrém kinézet. Modellünk gyönyörű sminkjét Bandrus Nóra készítette, a hozzáillő vagány hajkoronát pedig Szokolyai Adrienn-nek köszönhetjük.

  • Forró testbe hideg levest!

    Forró testbe hideg levest!

    Az étkezés a kánikulában nehéz ügy, hiszen a hőség által megterhelt szervezet nem kívánja a nehéz táplálékot, a tartalmas ételeket és a rostokat.