2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Dél-koreai városba telepítheti Washington rakétavédelmi rendszerét

Washington a Dél-Korea délkeleti részén fekvő, 45 ezer lakosú Szongdzsuba telepítheti a vitatott THAAD rakétavédelmi rendszert – jelentették be szöuli tisztségviselők szerdán.

Az Egyesült Államok tervével így már nemcsak Észak-Koreát, Kínát és Oroszországot, de Szongdzsu lakosait is felbőszítette, akik félnek a elektromágneses hullámokat kibocsátó rendszer esetleges egészségkárosító hatásaitól.


A kis- és közepes hatótávolságú, nagy repülési magasságban található ballisztikus rakéták hatékony megsemmisítésére is képes THAAD rakétakomplexum kiépítésének helyszíne még a hivatalos kormányzati bejelentés előtt szivárgott ki. A hírek hatására Szongdzsu feldühödött lakosai tüntetésen követelték a dél-koreai kormánytól döntésének visszavonását, sőt, egy helyi vezetőkből álló, tízfős csoport vérrel írt panaszlevelet küldött a védelmi minisztériumnak.

“Akár életünket is adjuk, hogy megakadályozzuk a THAAD telepítését” – állt az egyik levélben az egyik aláíró szerint.


Rju Dzse Szung védelmiminiszter-helyettes egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedvező fekvése miatt esett Szongdzsura a választás. A helyszín maximális hatékonyságot tesz lehetővé a környezeti, egészségügyi és biztonsági alapelvek betartása mellett – tette hozzá Rju. A THAAD-rendszer Szongdzsuból Dél-Korea területének kétharmadát képes megvédeni az észak-koreai fenyegetéstől. Rju jelezte, hogy a szövetséges katonai vezetők is elfogadták a döntést.

Dél-koreai médiajelentések szerint a THAAD-rendszert egy dombtetőn építik majd ki 400 méteres tengerszint feletti magasságban, ahol már amúgy is jelen van a helyi légvédelmi tüzérség egyik egysége. A szöuli kormány azzal érvel, hogy Szongdzsu 1,5 kilométerre fekszik a tervezett helyszíntől, a rakétavédelmi rendszer pedig 100 méteres sugarú körön kívül már teljesen ártalmatlan az egészségre nézve.

Az észak-koreai hadsereg közleményében úgy fogalmazott, hogy azonnal reagálni fog, amint eldől, hogy az amerikai “inváziós eszközök” mikor és milyen helyszínre kerülnek Dél-Koreában, mégpedig “kíméletlen válaszcsapással”, “fizikai művelettel”.

Phenjan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a THAAD telepítésével háborút kíván kirobbantani, Dél-Koreának pedig azt üzente, hogy az önmegsemmisítés felé tett lépést a rendszer befogadásával.

Washington és Szöul azzal indokolta múlt pénteken bejelentett megállapodását, hogy a THAAD rendszerrel védelmet kíván nyújtani az észak-koreai atom- és tömegpusztító fegyverek, illetve ballisztikus rakéták ellen. A két ország azt követően kezdett el tárgyalni a telepítésről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, előtte pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

Szöul jelezte, a helyszín kiválasztása után mindent megtesz azért, hogy a jövő év végére a rendszer működőképes legyen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.