2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Demszky miatt állt a 4-es metró fúrópajzsa

Milliókba került a 4-es metró építésekor, hogy Demszky Gábor főpolgármester miatt le kellett állítani az egyik fúrópajzsot – tudta meg a Lokál. A többéves történetre most derült fény, miután a metrót építő cég egyik dolgozója elmesélte lapunknak a megdöbbentő történetet.

A 4-es metró végtelen hosszú építése kitűnő kampányolási lehetőség volt az akkori MSZP–SZDSZ-es városvezetésnek. Elkeresztelték például a fúrópajzsokat és az alagutakat is, sajtóutat szerveztek Lengyelországba a gyártó cég üzemébe, metrós bögrét, metrós esőkabátot, metrós naptárat osztogattak a médiamunkásnak. Ezenkívül több választási kampány központi témájává is emelték a 4-es metrót, nemcsak fővárosi, de országos szinten is.


A legnagyobb felhajtás mindig akkor volt, amikor a fúrópajzsok betörtek egy-egy új állomásra. Ilyenkor jelen volt a metróépítő cég és a főváros vezérkara, élükön a főpolgármester Demszky Gábor is. Az egyik ilyen alkalommal azonban történt egy kis hiba.

Budapest, 2007. szeptember 13. Demszky Gábor főpolgármester fényképez, amikor elérte a 4-es metró egyik alagútfúró szerkezete az első állomást a Tétényi útnál, a 14 méter mélyen kialakítandó metróállomásnál. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2007. szeptember 13.
Demszky Gábor főpolgármester fényképez, amikor elérte a 4-es metró egyik alagútfúró szerkezete az első állomást a Tétényi útnál, a 14 méter mélyen kialakítandó metróállomásnál.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Már nem emlékszem pontosan, hogy melyik állomáshoz tört volna be a fúrópajzs, de a főpolgármester úr nem volt idehaza, éppen külföldön volt hivatalos úton. A vezetéstől kaptunk egy utasítást, hogy le kell állnunk. Tudni kell, hogy a pajzs leállása naponta több millió forintba került. Ennek ellenére be kellett várnunk a főpolgármester urat, aki egy vagy két nappal később meg is érkezett – mondta el a Lokálnak a 4-es metró építésén dolgozó férfi, aki hozzátette: a sajtótájékoztató rendben lezajlott, a pajzs ünnepélyesen áttört, de mindenkinek, aki tudott róla a lelkére kötötték, mert nem voltak olyan sokan, hogy lakatot kellett tenniük a szájukra.


Az üggyel kapcsolatban kerestük Demszky Gábort is, akit lapzártánkig nem értünk el.

34 évig csak tervezgették

A 4-es metró a Kelenföldi és a Keleti pályaudvart köti össze. Az első tervek már 1972-ben elkészültek a vonalra, de csak  2006-ban kezdődtek a munkálatok. Többször csúszott az átadás, ami végül 2014-ben történt meg. Az 1996-ban tervezett 120 milliárdhoz képest az összköltségek 452 milliárdra rúgtak. Demszky Gábor 1990 és 2010 között vezette a fővárost.

Budapest, 2007. június 26. Demszky Gábor főpolgármester a kelenföldi indítóállomáson, az Etele téren a Zsuzsa nevű, 140 méter hosszú alagútban, amikor a sajtó képviselőinek bemutatja a 4-es metró alagutakból megépült, összesen közel 200 tübingből álló szakaszait. MTI Fotó: Beliczay László

Budapest, 2007. június 26.
Demszky Gábor főpolgármester a kelenföldi indítóállomáson, az Etele téren a Zsuzsa nevű, 140 méter hosszú alagútban, amikor a sajtó képviselőinek bemutatja a 4-es metró alagutakból megépült, összesen közel 200 tübingből álló szakaszait.
MTI Fotó: Beliczay László

Kapcsolódó Cikkek

 • Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized után intett búcsút a tatabányai sportcsarnoknak és a „Bányász” kézilabdázóinak Bölcs Mária. Marika néni hatvan éve, 1958 óta figyeli a mérkőzéseket a szertárajtóból – nyugdíjba vonulása alkalmából a Csurgó elleni mérkőzés előtt ezúttal nem ő tapsolt a csapatnak, hanem a kézilabdázók ünnepelték őt.

 • Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Egyetlen szóval sem cáfolta a Figyelőben korábban ellene megfogalmazott vádakat Karácsony Gergely, a MSZP-P miniszterelnök-jelöltje, amikor egy rádióműsorban próbálta magyarázni a róla megjelent portrét, amely szerint nem beszél nyelveket és kétszer is kibukott a doktori képzésről.

 • Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Feljelentést tesz a Fidesz a kiskunhalasi visszalépési botrány ügyében, ahol a jobbikos Farkas Gergely pénzt ajánlott Midi Melániának, hogy az LMP-s visszalépjen – mindezt Simicska Lajos, a pártot megvásárló oligarcha pénzéből teszik – állítja Budai Gyula.