2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Belföld

Elítélik a terrort a hazai muszlimok

Figyeli a hazai terrorelhárítás a magyarországi muszlimokat – erről a Magyar Iszlám Közösség alelnöke beszélt a Lokálnak. Tóth István azt is mondta, hogy elítélik az Európa-szerte bekövetkező merényleteket, ugyanakkor vitatják, hogy ezeknek lenne iszlám vonatkozása.
A Magyar Iszlám Közösség tagjainak közös imája (Fotó: MTI)

A Magyar Iszlám Közösség tagjainak közös imája (Fotó: MTI)

Tudomásunk van róla, hogy a terrorelhárítás nyomon követi a Magyar Iszlám Közösség (MIK) tevékenységét – erről a szervezet alelnöke beszélt a Lokálnak. Tóth István azt mondta, hogy a maga részéről pozitívan értékeli a kiemelt figyelmet, mert ez számukra is biztonságot jelent. – Egy esetleges magyarországi támadás esetén jó eséllyel mi lennénk az egyik első célpont – érvelt. Az alelnök megjegyezte: a MIK és a terrorelhárítás között évek óta létezik együttműködés, ennek részleteiről azonban nem beszélhet.
Tóth kitért az elmúlt hetekben Európában bekövetkezett terrorcselekményekre is. Kijelentette, hogy ahogy minden jó érzésű ember, ők is elítélik a támadásokat, ugyanakkor vitatják, hogy ezek mögött az iszlám állna. – A Korán szerint ha valaki megöl egy lelket, az olyan, mint ha az egész emberiséget ölte volna meg. Az iszlám előírásai szerint a gyilkosság ugyanúgy tilos a muszlimoknak, mint ahogy a keresztényeknek vagy a zsidóknak – húzta alá.
Arra a kérdésre, hogy a külföldi merényletek kihatottak-e a hazai muszlimok társadalmi megítélésére, úgy reagált, hogy érezhetően megszaporodtak az atrocitások, leginkább levélben kapnak fenyegetéseket. – Az üzengetésen túl a rosszakaróink egyelőre nem mentek, de tíz éve, a madridi robbantások után például belőttek a mecsetünk ablakán – emlékeztetett.
Tóth István (Fotó: Facebook)

Tóth István (Fotó: Facebook)


Tóth azt is jelezte, hogy nem tudnak a MIK-en belül radikális vagy radikalizálódó elemekről, Magyarország ebből a szempontból „a béke szigete”. Viszont szerinte a terrornak nincs vallása, így aztán kicsi a valószínűsége, hogy a szélsőségesek éppen a mecsetekben tűnnének fel. Az alelnök a migrációról is beszélt. Szerinte alapvetően senkinek sem kellene útra kelnie Európa felé, ehhez viszont meg kell oldani a helyi problémákat. – A bevándorlásnak olyan kiváltó okai vannak, mint a háború és a nyomor, ezek létrejöttében pedig nagy felelőssége van a nagyhatalmaknak. Most a rendteremtésből is kivehetnék a részüket – húzta alá Tóth István.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elképesztő az emberek bizalma

  Elképesztő az emberek bizalma

  Ez az év az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és az egészségpénztáraknál leginkább a tagokról szólt. A pénztártagok egyértelművé tették, hogy rendkívül megbízhatónak tartják az egészségmegőrzésükhöz és az anyagilag biztos nyugdíjas éveikhez kulcsfontosságú pénztári megoldásokat.

 • Sárosdi Lilla férje: Havas egy állat!

  Sárosdi Lilla férje: Havas egy állat!

  Schilling Árpád teljes mellszélességgel kiáll Havas Henrik áldozatai mellett. A rendező a Lokálnak elmondta, a szexuális zaklatás minden formáját elítéli, aki így bánik a nőkkel, annak a bíróságon a helye, ahogy szerinte Havasnak is.

 • Eső, zápor, havas eső és hó is lehet csütörtökön

  Eső, zápor, havas eső és hó is lehet csütörtökön

  Éjszaka keleten is csökken a felhőzet, majd főként a középső és a keleti országrészben alacsonyszintű felhőzet képződik, valamint hajnalban nyugaton növekszik, vastagszik a felhőzet, néhol kisebb eső, északkeleten havas eső, hó előfordulhat.