EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 22., szombat
Magdolna

Belföld

Elítélik a terrort a hazai muszlimok

Figyeli a hazai terrorelhárítás a magyarországi muszlimokat – erről a Magyar Iszlám Közösség alelnöke beszélt a Lokálnak. Tóth István azt is mondta, hogy elítélik az Európa-szerte bekövetkező merényleteket, ugyanakkor vitatják, hogy ezeknek lenne iszlám vonatkozása.
A Magyar Iszlám Közösség tagjainak közös imája (Fotó: MTI)

A Magyar Iszlám Közösség tagjainak közös imája (Fotó: MTI)

Tudomásunk van róla, hogy a terrorelhárítás nyomon követi a Magyar Iszlám Közösség (MIK) tevékenységét – erről a szervezet alelnöke beszélt a Lokálnak. Tóth István azt mondta, hogy a maga részéről pozitívan értékeli a kiemelt figyelmet, mert ez számukra is biztonságot jelent. – Egy esetleges magyarországi támadás esetén jó eséllyel mi lennénk az egyik első célpont – érvelt. Az alelnök megjegyezte: a MIK és a terrorelhárítás között évek óta létezik együttműködés, ennek részleteiről azonban nem beszélhet.
Tóth kitért az elmúlt hetekben Európában bekövetkezett terrorcselekményekre is. Kijelentette, hogy ahogy minden jó érzésű ember, ők is elítélik a támadásokat, ugyanakkor vitatják, hogy ezek mögött az iszlám állna. – A Korán szerint ha valaki megöl egy lelket, az olyan, mint ha az egész emberiséget ölte volna meg. Az iszlám előírásai szerint a gyilkosság ugyanúgy tilos a muszlimoknak, mint ahogy a keresztényeknek vagy a zsidóknak – húzta alá.
Arra a kérdésre, hogy a külföldi merényletek kihatottak-e a hazai muszlimok társadalmi megítélésére, úgy reagált, hogy érezhetően megszaporodtak az atrocitások, leginkább levélben kapnak fenyegetéseket. – Az üzengetésen túl a rosszakaróink egyelőre nem mentek, de tíz éve, a madridi robbantások után például belőttek a mecsetünk ablakán – emlékeztetett.
Tóth István (Fotó: Facebook)

Tóth István (Fotó: Facebook)

Tóth azt is jelezte, hogy nem tudnak a MIK-en belül radikális vagy radikalizálódó elemekről, Magyarország ebből a szempontból „a béke szigete”. Viszont szerinte a terrornak nincs vallása, így aztán kicsi a valószínűsége, hogy a szélsőségesek éppen a mecsetekben tűnnének fel. Az alelnök a migrációról is beszélt. Szerinte alapvetően senkinek sem kellene útra kelnie Európa felé, ehhez viszont meg kell oldani a helyi problémákat. – A bevándorlásnak olyan kiváltó okai vannak, mint a háború és a nyomor, ezek létrejöttében pedig nagy felelőssége van a nagyhatalmaknak. Most a rendteremtésből is kivehetnék a részüket – húzta alá Tóth István.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.