EUR: 305,35 Ft
CHF: 275,14 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Aktuális

Elvágták a torkát egy templomban túszul ejtett papnak

Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi kisváros templomában, egyik foglyukat megölték. A francia rendőrség később agyonlőtte a két elkövetőt – jelentette híroldalán a BBC brit közszolgálati televízió.

A források szerint a támadók a normandiai, Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – a Le Figaro című francia napilap értesülései szerint egy papot, két apácát és két hívőt – tartottak fogva.

A rendőrség szerint a támadók a túszul ejtett, 86 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek. A Le Point című helyi lap értesülései szerint a támadók a “Daes” szót, vagyis az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet korábbi nevének betűszavát kiáltották, amikor beléptek a templomba, ahol a katolikus pap éppen a reggeli misét celebrálta.

A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget. A France 3 televízió értesülései szerint több lövést lehetett hallani a helyszínen, miután a rendőrség és a készenléti szolgálatok munkatársai kivoultak a templomhoz.

Pierre-Henry Brandet, a párizsi belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a rendőrség a túszejtési akciót követően egyelőre vizsgálja, hogy a támadók nem helyeztek-e el robbanószerkezetet a helyszínen. A Rouenben született Francois Hollande francia elnök és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter úton vannak a helyszínre. Manuel Valls miniszterelnök Twitter-oldalán “barbár támadásnak” minősítette a merényletet.

/Fotó: MTI

/Fotó: MTI

A párizsi államügyészség terrorellenes részlege vizsgálatot indított az ügyben. Arról nem adtak részletesebb tájékoztatást, mi indokolhatja a terrorgyanút.

Az elmúlt néhány hónapban Franciaország többször is súlyos támadások helyszínévé vált. Július 14-én a délkelet-franciaországi Nizzában a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A merényletben 84-en meghaltak, és több mint 350-en megsérültek.

Az Iszlám Állam jelentkezett a normandiai templomi késelés elkövetőjeként, egy embert őrizetbe vettek

Az Iszlám Állam szócsöveként működő Aamák hírportálon közzétett közlemény szerint a szervezet két “katonája” hajtotta végre a támadást. A francia rendőrség őrizetbe vett kedd délután egy embert a történtekkel összefüggésben, ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

  Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

  A Rubik Ernő nevéhez fűzhető ügyességi játék a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. Joey Fratelli imádja a logikai játékot, ezért úgy döntött, hogy nem időre szerette volna kirakni a mágikus kockát úgy, ahogy sokan mások, hanem inkább a körülményeken nehezített.

 • Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

  Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

  Megbukott a muszlim gyermekek számára alapított Al-Hidzsrá iskola az angliai Birminghamben, a tanintézet ellenőrzésekor nemi erőszakra felhívó tankönyveket és elképzelhetetlenül alacsony oktatási színvonalat találtak az ellenőrök, ezért az állami kezelésbe kerülhet Nagy-Britannia összes hasonló tanintézete.

 • Így kutatják át a cellákat a börtönőrök – Fotók!

  Így kutatják át a cellákat a börtönőrök – Fotók!

  – Nincs különbség férfi és nő között a büntetés-végrehajtásban, ha valakinek fontos az elhivatottság, lényegtelen, hogy valaki férfi vagy nő – mondta a 26 éves Marosi Bettina, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet udvarán.