EUR: 307,99 Ft
CHF: 267,42 Ft
2017. október 17., kedd
Hedvig

Aktuális

Elvágták a torkát egy templomban túszul ejtett papnak

Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi kisváros templomában, egyik foglyukat megölték. A francia rendőrség később agyonlőtte a két elkövetőt – jelentette híroldalán a BBC brit közszolgálati televízió.

A források szerint a támadók a normandiai, Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – a Le Figaro című francia napilap értesülései szerint egy papot, két apácát és két hívőt – tartottak fogva.

A rendőrség szerint a támadók a túszul ejtett, 86 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek. A Le Point című helyi lap értesülései szerint a támadók a “Daes” szót, vagyis az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet korábbi nevének betűszavát kiáltották, amikor beléptek a templomba, ahol a katolikus pap éppen a reggeli misét celebrálta.

A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget. A France 3 televízió értesülései szerint több lövést lehetett hallani a helyszínen, miután a rendőrség és a készenléti szolgálatok munkatársai kivoultak a templomhoz.

Pierre-Henry Brandet, a párizsi belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a rendőrség a túszejtési akciót követően egyelőre vizsgálja, hogy a támadók nem helyeztek-e el robbanószerkezetet a helyszínen. A Rouenben született Francois Hollande francia elnök és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter úton vannak a helyszínre. Manuel Valls miniszterelnök Twitter-oldalán “barbár támadásnak” minősítette a merényletet.

/Fotó: MTI

/Fotó: MTI

A párizsi államügyészség terrorellenes részlege vizsgálatot indított az ügyben. Arról nem adtak részletesebb tájékoztatást, mi indokolhatja a terrorgyanút.

Az elmúlt néhány hónapban Franciaország többször is súlyos támadások helyszínévé vált. Július 14-én a délkelet-franciaországi Nizzában a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A merényletben 84-en meghaltak, és több mint 350-en megsérültek.

Az Iszlám Állam jelentkezett a normandiai templomi késelés elkövetőjeként, egy embert őrizetbe vettek

Az Iszlám Állam szócsöveként működő Aamák hírportálon közzétett közlemény szerint a szervezet két “katonája” hajtotta végre a támadást. A francia rendőrség őrizetbe vett kedd délután egy embert a történtekkel összefüggésben, ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

  A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

  A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik sarokpontja a vállalati kultúra fejlesztése, amelyhez kapcsolódva prioritás a nyitott, rugalmas és befogadó közösség kialakítása.

 • Magyarországon várhatóan a hét végéig tart az enyhe idő

  Magyarországon várhatóan a hét végéig tart az enyhe idő

  Közvetetten Magyarország időjárására is hatással van az Európát elérő hurrikán. Az időközben mérsékeltövi ciklonná alakult Opheliának köszönhető szokatlanul meleg őszi időjárás várhatóan a hét végéig tart – mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző osztályának vezetője kedden az MTI-nek.

 • Szerdán is marad a tavaszias idő!

  Szerdán is marad a tavaszias idő!

  Éjszaka az ország nagy részén többnyire derült lesz az ég, de főként az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a délnyugati, nyugati határ mentén köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik, nyugat felől pedig fátyolfelhők érkeznek.