2018. április 25., szerda
Márk

Külföld

Emberi mulasztás okozta a vonatbalesetet

A vizsgálat eddigi eredményei szerint emberi mulasztásra vezethető vissza a dél-olaszországi Bari város közelében kedden történt vonatbalesetet, amelyben legalább 27 ember meghalt, mintegy ötven megsérült.

A két négykocsis szerelvény az Andria és Corato közötti vasúti pálya egy vidéki, egyvágányos, nyílt pályás szakaszán rohant egymásba frontálisan óránkénti 100 kilométeres sebességgel. A vonalon elavult telefonrendszerrel értesítették egymást az állomásfőnökök a vonatokról. Ez utóbbi rendszer is a vizsgálat középpontjában áll – derült ki szerdán.


A szakaszon nem volt automata riasztási rendszer, amely akkor avatkozna be, ha két, ugyanazon a sínpáron haladó szerelvény megközelítené egymást.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Keddről szerdára virradóan is dolgoztak még a mentőalakulatok, a munkálatokba óriásdarukat és mentőkutyákat is bevetettek, hogy eltávolítsák a roncsokat a forgalmas vonalról.


A kutatóegységek az egyik vonat fekete dobozát már megtalálták, de továbbra is keresik a másikat. Ezek segítségével valószínűleg már rekonstruálni lehet, hogy pontosan mi is okozta az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb olasz vonatbalesetét.

Az ügyben az olasz államügyészség is vizsgálódik. A nyomozás a többi között azt hivatott kideríteni, hogy a tervek ellenére miért nem bővítették ki két sínpárosra az egy nyomvonalas szakaszt.

Az olasz vöröskereszt emberei szerdán a Bariban lévő halottasházba már 22 holttestet szállítottak, a huszonharmadikat várhatóan a nap folyamán juttatják el Andriából.

Vonatbaleset Olaszországban /Fotó: EPA

A két vonat 100 kilométeres sebességgel rohant egymásba

Az összeroncsolódott holttestek azonosítása nehézkes. Annyit tudni, hogy az áldozatok többsége egyetemi hallgató, ingázó és turista. Azonban nemcsak utasok, de egy helyi gazda is életét vesztette, aki éppen a baleset helyszínén metszette olajfáit. Az ültetvényes egy roncsdarab által okozott fejsérülésébe halt bele.

A szerencsétlenség túlélői arról beszéltek, hogy az ütközés pillanatában hatalmas erő lendítette ki őket egyensúlyukból. Ezután igyekeztek kiszabadulni a roncsok fogságából, a leszakadt emberi testrészek közül.

Egy nyolc hónapos terhes nő azt mondta, hogy nem tudja mi történt. Az ütközés után maga előtt látta a földön heverő anyját, vérző apját és lánytestvérét.

Egy idős házaspár a Telesveva tévéállomásnak számolt be az átélt borzalomról. A férfit, akinek fejét kötés fedte, felesége húzta ki a roncsok közül.

Massimo Mazzilli, Corato település polgármestere, a Facebook közösségi portálon azt írta, a helyszín úgy nézett ki, mintha egy repülőgép zuhant volna le.

Ferenc pápa táviratban fejezte ki együttérzését Bari érsekének, Francesco Cacuccinak. Azt írta, osztozik a balesetet szenvedett családok fájdalmában. Gyászolja a halottakat, imádkozik a sérültekért, hogy minél hamarabb felépüljenek.

Andria városában, ahonnan az áldozatok többsége származott, háromnapos gyászt rendeltek el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zsidó vezető: nem tanácsos a kipaviselés a német nagyvárosokban

  Zsidó vezető: nem tanácsos a kipaviselés a német nagyvárosokban

  Nem tanácsos a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedő, a kipa viselése a német nagyvárosokban – mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy nem helyes a muzulmán vallású bevándorlókra szűkítve vizsgálni az antiszemitizmust.

 • Tripla sorscsapást élt túl

  Tripla sorscsapást élt túl

  Nincs szerencséje az amerikai Dylan McWilliamsnek a vadállatokkal: az elmúlt négy évben a 20 éves fiatalembert megharapta egy medve, megmarta egy csörgőkígyó, és a héten Hawaii partjainál egy tigriscápa harapott a lábszárába.

 • Kaméleon

  Kaméleon

  Testfestékkel álcázta modelljét Trina Merry, akinek az volt a célja, hogy az alanya teljes mértékben egybeolvadjon a háttérrel.

 • Süket és vak kutyus mentett életet

  Süket és vak kutyus mentett életet

  Hálás lehet az az amerikai család 17 éves kutyájának, ugyanis Queensland államban található tanyájukról elkóborolt 3 éves kislányuk, akire a hűséges juhászkutya vigyázott az erdőben.