EUR: 308,82 Ft
CHF: 288,65 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Belföld

Emelik a sebességhatárokat

Akár a jelenleg megengedettnél gyorsabban is mehetnek majd az autósok egyes jó minőségű útszakaszokon, ha életbe lép az új KRESZ, amelyen már régóta dolgoznak a szaktárcánál – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Lényegi változások lépnek életbe a hazai közlekedésben, ha a szaktárcánál befejezik az új KRESZ-szabályok kidolgozását. A hírrel kapcsolatban óriási vihart kavart a Magyar Nemzet írása, amely a közlekedők újravizsgáztatásával riogat. Ezt azonban mind a rendőrség, mind a szaktárca határozottan cáfolta.

– Szó sincs arról, hogy újra kellene vizsgáznia minden járművezetőnek, ha majd módosulnak a KRESZ-szabályok – tájékoztatott Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke hétfőn, míg az ORFK egyenesen „valótlan híresztelésnek” minősítette a Magyar Nemzet állításait.

Egy magas rangú közlekedésrendészeti vezető a Lokálnak rámutatott: ha minden jármű-kategóriában minden jogosítvánnyal rendelkező állampolgárnak újra kellene vizsgáznia, akkor a hazai – évente mintegy 100 ezer főt ellátni képes – vizsgáztatási rendszernek nagyjából 12 millió vizsgát kellene levezényelnie néhány év alatt.

A Lokál ráadásul úgy értesült, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságot ez ideig még csak meg sem kereste senki semmilyen szakmai egyeztetés miatt az új KRESZ-szel kapcsolatban, vagyis a közlekedés problémáival leginkább szembesülő zsaruk eddig javaslatot sem tehettek a tervezett jogszabályváltozásra.

– A KRESZ módosítására vonatkozó javaslatokról folyamatosan egyeztetünk az érintett minisztériumokkal, szakmai szervezetekkel – nyilatkozta az MTI-nek Kiss Anita NFM-sajtófőnök.

A szaktárca tájékoztatása szerint az új szabályozás segítené többek között a környezetkímélő elektromos autók elterjedését, az ilyen járművek közlekedhetnének a buszsávban, és behajthatnának a környezetvédelmi övezetet jelző tábla hatálya alá tartozó területekre is. Azt is említik, hogy szó van a sebességhatárok emeléséről olyan utakon, ahol a körülmények ezt megengedik: jó minőségű az út és kevés a baleset. A sebességhatárok megemelésének mértéke azonban további egyeztetésektől függ – állítja a szaktárca.

Hegyeshalom, 2001. 04. 30. Május elsején több területen, többek között a megengedett legmagasabb sebesség helyenkénti emelésében változnak a KRESZ szabályai Magyarországon. A képen: cserélik a sebességkorlátozó táblákat Hegyeshalom határában. MTI Fotó: Matusz Károly

Cserélik a sebességkorlátozó táblákat Hegyeshalom határában.
MTI Fotó: Matusz Károly

Kapcsolódó Cikkek

 • Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Demszky Gábor volt főpolgármester több kérdésben is “lebukott” a 4-es metró beruházása ügyében – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a testület keddi ülését követően.

 • Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött Budapest II. kerületében egy Bimbó úti házban, a rendőrség tiltott szerencsejátékot szervezése gyanúja és személyi szabadság megsértése miatt nyomoz – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján kedden.

 • Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  A migráció és a biztonság ma már nem európai, hanem globális kihívásnak tekinthető, egyetlen ország sem tud egyedül megküzdeni ezekkel a kérdésekkel – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Marit meglepetésként érte a hír, hogy őt választották a nemzet színészének. Mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész az MTI-nek elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára az elismerés.