EUR: 308,87 Ft
CHF: 284,91 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

Emelik a sebességhatárokat

Akár a jelenleg megengedettnél gyorsabban is mehetnek majd az autósok egyes jó minőségű útszakaszokon, ha életbe lép az új KRESZ, amelyen már régóta dolgoznak a szaktárcánál – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Lényegi változások lépnek életbe a hazai közlekedésben, ha a szaktárcánál befejezik az új KRESZ-szabályok kidolgozását. A hírrel kapcsolatban óriási vihart kavart a Magyar Nemzet írása, amely a közlekedők újravizsgáztatásával riogat. Ezt azonban mind a rendőrség, mind a szaktárca határozottan cáfolta.

– Szó sincs arról, hogy újra kellene vizsgáznia minden járművezetőnek, ha majd módosulnak a KRESZ-szabályok – tájékoztatott Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke hétfőn, míg az ORFK egyenesen „valótlan híresztelésnek” minősítette a Magyar Nemzet állításait.

Egy magas rangú közlekedésrendészeti vezető a Lokálnak rámutatott: ha minden jármű-kategóriában minden jogosítvánnyal rendelkező állampolgárnak újra kellene vizsgáznia, akkor a hazai – évente mintegy 100 ezer főt ellátni képes – vizsgáztatási rendszernek nagyjából 12 millió vizsgát kellene levezényelnie néhány év alatt.

A Lokál ráadásul úgy értesült, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságot ez ideig még csak meg sem kereste senki semmilyen szakmai egyeztetés miatt az új KRESZ-szel kapcsolatban, vagyis a közlekedés problémáival leginkább szembesülő zsaruk eddig javaslatot sem tehettek a tervezett jogszabályváltozásra.

– A KRESZ módosítására vonatkozó javaslatokról folyamatosan egyeztetünk az érintett minisztériumokkal, szakmai szervezetekkel – nyilatkozta az MTI-nek Kiss Anita NFM-sajtófőnök.

A szaktárca tájékoztatása szerint az új szabályozás segítené többek között a környezetkímélő elektromos autók elterjedését, az ilyen járművek közlekedhetnének a buszsávban, és behajthatnának a környezetvédelmi övezetet jelző tábla hatálya alá tartozó területekre is. Azt is említik, hogy szó van a sebességhatárok emeléséről olyan utakon, ahol a körülmények ezt megengedik: jó minőségű az út és kevés a baleset. A sebességhatárok megemelésének mértéke azonban további egyeztetésektől függ – állítja a szaktárca.

Hegyeshalom, 2001. 04. 30. Május elsején több területen, többek között a megengedett legmagasabb sebesség helyenkénti emelésében változnak a KRESZ szabályai Magyarországon. A képen: cserélik a sebességkorlátozó táblákat Hegyeshalom határában. MTI Fotó: Matusz Károly

Cserélik a sebességkorlátozó táblákat Hegyeshalom határában.
MTI Fotó: Matusz Károly

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötös alá

  Ötös alá

  Nagyon szép dolog, ha egy iskola nem klisékkel, hanem tanár-diák együttműködésben készült zenés színpadi játékkal emlékezik nemzeti ünnepeken.

 • Rendőrt ölt a neonáci

  Rendőrt ölt a neonáci

  Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér.

 • Mécs kiakadt Horn rokonára

  Mécs kiakadt Horn rokonára

  Komoly perpatvar robbant ki egy orosz tévéműsor miatt, amelyben az ’56-os forradalmat a CIA művének nevezték. Az adásban megszólalt az MSZP-s Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga is, aki szerint a szabadságharc idején vadásztak a zsidókra.

 • Juhász maffiózóknak dolgozik

  Juhász maffiózóknak dolgozik

  Végleg eldőlt, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke Portik Tamásnak, a magyar alvilág egyik legsúlyosabb figurájának táskahordója.