EUR: 308,13 Ft
CHF: 265,76 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Belföld

Emelik a sebességhatárokat

Akár a jelenleg megengedettnél gyorsabban is mehetnek majd az autósok egyes jó minőségű útszakaszokon, ha életbe lép az új KRESZ, amelyen már régóta dolgoznak a szaktárcánál – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Lényegi változások lépnek életbe a hazai közlekedésben, ha a szaktárcánál befejezik az új KRESZ-szabályok kidolgozását. A hírrel kapcsolatban óriási vihart kavart a Magyar Nemzet írása, amely a közlekedők újravizsgáztatásával riogat. Ezt azonban mind a rendőrség, mind a szaktárca határozottan cáfolta.

– Szó sincs arról, hogy újra kellene vizsgáznia minden járművezetőnek, ha majd módosulnak a KRESZ-szabályok – tájékoztatott Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke hétfőn, míg az ORFK egyenesen „valótlan híresztelésnek” minősítette a Magyar Nemzet állításait.

Egy magas rangú közlekedésrendészeti vezető a Lokálnak rámutatott: ha minden jármű-kategóriában minden jogosítvánnyal rendelkező állampolgárnak újra kellene vizsgáznia, akkor a hazai – évente mintegy 100 ezer főt ellátni képes – vizsgáztatási rendszernek nagyjából 12 millió vizsgát kellene levezényelnie néhány év alatt.

A Lokál ráadásul úgy értesült, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságot ez ideig még csak meg sem kereste senki semmilyen szakmai egyeztetés miatt az új KRESZ-szel kapcsolatban, vagyis a közlekedés problémáival leginkább szembesülő zsaruk eddig javaslatot sem tehettek a tervezett jogszabályváltozásra.

– A KRESZ módosítására vonatkozó javaslatokról folyamatosan egyeztetünk az érintett minisztériumokkal, szakmai szervezetekkel – nyilatkozta az MTI-nek Kiss Anita NFM-sajtófőnök.

A szaktárca tájékoztatása szerint az új szabályozás segítené többek között a környezetkímélő elektromos autók elterjedését, az ilyen járművek közlekedhetnének a buszsávban, és behajthatnának a környezetvédelmi övezetet jelző tábla hatálya alá tartozó területekre is. Azt is említik, hogy szó van a sebességhatárok emeléséről olyan utakon, ahol a körülmények ezt megengedik: jó minőségű az út és kevés a baleset. A sebességhatárok megemelésének mértéke azonban további egyeztetésektől függ – állítja a szaktárca.

Hegyeshalom, 2001. 04. 30. Május elsején több területen, többek között a megengedett legmagasabb sebesség helyenkénti emelésében változnak a KRESZ szabályai Magyarországon. A képen: cserélik a sebességkorlátozó táblákat Hegyeshalom határában. MTI Fotó: Matusz Károly

Cserélik a sebességkorlátozó táblákat Hegyeshalom határában.
MTI Fotó: Matusz Károly

Kapcsolódó Cikkek

  • Soltész Miklós: A szabadságunkat őriznünk kell!

    Soltész Miklós: A szabadságunkat őriznünk kell!

    Jelenlegi szabadságunkat mások vérrel vívták ki, és azt nekünk őriznünk kell – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Lajosmizsén, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett ünnepségen.

  • Holnaptól ingyenes a mobilok függetlenítése

    Holnaptól ingyenes a mobilok függetlenítése

    Október 24-től a mobilszolgáltatóknak ingyenesen kell hálózatfüggetlenné tenniük azokat a készülékeket, amelyeket határozott időtartamú szerződéssel, hűségidővel kedvezményesen adtak el, és a hozzájuk tartozó előfizetői szerződések lejártak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a honlapján megjelent közleményben.