EUR: 310,11 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Erdogan a halálbüntetés bevezetésével kacérkodik a puccskísérlet után

Recep Tayyip Erdogan török államfő nem zárta ki a halálbüntetés visszaállítását a katonai puccskísérlet után, de a döntést a török parlament hatáskörébe utalta egy hétfői interjúban, amelyet a CNN amerikai hírtelevíziónak adott.

“Ez nyílt árulás volt” – magyarázta, de hozzátette: “természetesen a parlamentnek kell lépéseket tennie, (…) a vezetőknek össze kell gyűlniük, meg kell vitatniuk (a kérdést), (…) én mint elnök jóvá fogok hagyni minden döntést, amely a parlamentből jön”.

Ha visszaállítják a halálbüntetést, Törökország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz – szögezte le hétfőn Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és több más vezető európai politikus. A puccsisták elleni halálos ítéletet követelő “népi” hangokra Erdogan a következőképpen reagált: “Az emberek azt kérdezik, miért kellene benn tartaniuk és élelmezniük őket a börtönökben a következő években”.

“Ők gyors befejezést akarnak, mert az emberek hozzátartozóikat, szomszédaikat, gyerekeiket vesztették el, és szenvednek” – érvelt Erdogan. A puccs nyomán több ezer embert vettek őrizetbe, köztük 103 tábornokot és admirálist, ami a tábornoki kar mintegy harmada.

A török elnök azt is közölte, hogy rövidesen hivatalosan kérni fogják az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő – Erdogan szavai szerint “terrorista” – Fethullah Gülen hitszónok kiadatását. Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, de az évek során fokozatosan szembekerült vele. Az esetleges amerikai elutasításról Erdogan úgy vélekedett, hogy “van kölcsönös kiadatási egyezményünk”. Hangsúlyozta, hogy “az Egyesült Államoknak nem kéne, hogy egy ilyen terroristát oltalmazzon”.

Kormánypárti civilek elfoglalnak egy tankot Isztambulban 2016. július 16-án kora hajnalban. A hadsereg egy része katonai puccsot kísérelt meg Törökországban /Fotó: MTI

Kormánypárti civilek elfoglalnak egy tankot Isztambulban 2016. július 16-án kora hajnalban. A hadsereg egy része katonai puccsot kísérelt meg Törökországban /Fotó: MTI

Gülen tagadja, hogy köze lenne a pénteki puccskísérlethez.

Az amerikai külügyminisztérium nem sokkal később közölte: nem vizsgálták, hogy Gülennek volt-e köze a törökországi eseményekhez, és “amennyire tudják”, a hitszónok békés életet él Pennsylvaniában. A Fehér Ház azt is tudatta: “ha és amikor” megkapják a kiadatási kérvényt Törökországtól, össze fogják vetni a kiadatási egyezménnyel.

Erdogan az interjúban visszautasította azt felvetést, hogy a puccskísérlet lehetőséget nyitott számára a tisztogatásra az állami intézményekben és a hadseregben. “Szeretném tudni, hogy néz ki az, amikor Tayyip Erdogan tisztogatást végez… Ez csak rágalom” – mondta. Hozzátette: “Ha Tayyip Erdogan egy elnyomó alak volna, akkor nem kapta meg volna a voksok 52 százalékát az elnökválasztáson”.

A török elnöknek ez volt az első hivatalos interjúja a nemzetközi sajtóban az események óta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.