EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,75 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Egyéb

Érkezik a szupertájfun, készenlétben a hadsereg

Készenlétbe helyezték katasztrófamentési munkálatokra a tajvani katonákat a szigethez közelítő Nepartak nevű szupertájfun miatt.

A tajvani központi meteorológiai hivatal időközben figyelmeztetést adott ki az erősödő szél és a háborgó tenger miatt.

Összesen 35 817 katonát helyeztek készültségbe, hogy szükség esetén segély- és mentőakciókat hajthassanak végre – közölte a tajvani védelmi minisztérium. A tárca szerint 3 409 katonai jármű és 119 gumicsónak is készen áll, hogy támogassa a mentőmunkálatokat. A meteorológiai hivatal legfrissebb adatai szerint a Nepartak a sziget keleti felén lévő Hualian városától 780 kilométerre délkeletre van jelenleg, és 20-30 kilométeres óránkénti sebességgel halad nyugat-északnyugati irányba Tajvan felé.

A szupertájfun átmérője mintegy 200 kilométer, átlagos szélsebessége 209 kilométer óránként, 263 kilométer/óra erejű széllökésekkel. A hatóságok magas fokú riasztást adtak ki a Tajvan és a Fülöp-szigetek között lévő Bashi-csatornában közlekedő hajók számára, illetve a Tajvantól északkeletre és délkeletre hajózóknak. Előrejelzések szerint a Nepartak helyi idő szerint péntekre virradóra éri el Tajvant. A meteorológiai hivatal arra is figyelmeztetett, hogy a tájfun hatása csütörtökön és pénteken lesz a legerősebb a csendes-óceáni szigeten.

A hatóságok időközben az érintett területekről megkezdték a kiürítési munkálatokat, először az idősek, gyerekek és betegek evakuálásával. Emellett 3000 turistát szállítottak el komphajókkal a Tajvantól délkeletre fekvő két kisebb szigetről.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.