EUR: 310,24 Ft
CHF: 259,11 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Fémhulladéknak akarja eladni repülőgép anyahajóját a spanyol haditengerészet

Nyilvános árverésen próbálja fémhulladéknak értékesíteni Asztúria hercege nevű, elöregedett repülőgép anyahajóját a spanyol haditengerészet. A kikiáltási ár 2,4 millió euró (750 millió forint) – jelent meg a hivatalos spanyol állami közlönyben (BOE) kedden.

A spanyol flotta egykor zászlóshajójának számító repülőgép-hordozót 1988 és 2013 között használta a haditengerészet. A 29 repülő fogadására képes anyahajó felújítása jócskán meghaladná a 100 millió eurót (31,3 milliárd forint), amelyre azonban a gazdasági megszorítások miatt nincs pénz.


Az árverést először tavaly év végén hirdették meg, akkor még 4,8 millió euróért (1,5 milliárd forint), de a 14 érdeklődő cég közül csupán egy nyújtott be ajánlatot, amelyet formai hibák miatt végül elutasítottak.

Áprilisban ismét megkísérelték az árverést, ekkor már 2,9 millió eurós (908 millió forint) kikiáltási áron, de egy ajánlat sem érkezett.

A spanyol sajtóban megjelent szakértői vélemények szerint ennek oka, hogy rendkívül szigorú feltételek vonatkoznak a megvásárolt hadihajó leselejtezésére, kezdve a veszélyes hulladékok eltávolításától, egészen a hajótest szétszereléséig, amelyet csak olyan országban végeztethet el az új tulajdonos, amely tagja a NATO-nak, vagy az OECD-nek (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet). Ráadásul az alkotóelemek értékesítésének sem kedvez az acél világpiaci árának csökkenése.

Az Asztúria hercegére szeptember elejéig lehet ajánlatot tenni, amelyhez letétbe kell helyezni a kikiáltási ár 20 százalékát. Az eredményt szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

A spanyol haditengerészet az elmúlt három évben mintegy tucatnyi elöregedett hadihajót értékesített.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.