EUR: 310,19 Ft
CHF: 288,89 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Életmód

Fontos férfiak fakanállal

Happy chef smiling at camera in a commercial kitchen, Image: 279982575, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Az ipari konyhában a főzés kőkemény fizikai munka (Profimedia)

Régebben a főzés kizárólag az asszonyok privilégiuma volt: főzőasszonyok vezényelték le az esküvőket is, és bár voltak férfi szakácsok, de őket ugyanolyan nagy becsben tartották, mint az orvost, a patikust vagy a városi elöljárókat. A lányok kisgyerekkoruk óta sürgölődnek a konyhában, hogy ellessék a főzés fortélyait, mégis ma szinte ritkaságszámba megy egy-egy étteremben, hogy női séfet alkalmazzanak. Gordon Ramsay világában ritka a szoknyás szakács. A szakemberek szerint ennek többek között az lehet az egyik oka, hogy az ipari konyhában dolgozni kőkemény fizikai munka.

Többnyire 12-14 órát kell teljesítenie egy séfnek, és ez alaposan igénybe veszi a szervezetet  is: gyakran kell a forró tűzhely mellől berohanni a hűtőkamrába vagy órákat állni egy helyben, monoton előkészítő munkát végezve. Ráadásul egy éttermi konyhában nagy a nyomás, a stressz, és komoly logisztikai munkát is igényel az ételek elkészítése. Azt is érvként szokták felhozni, hogy a férfiak szívesebben kísérleteznek újdonságokkal, bátrabban tévednek ismeretlen terepre az ízek világában is. Vagyis a konyha elférfiasodásának nem az a gyakran puffogtatott frázis az oka, miszerint a férfiak jobban főznek, inkább arról lehet szó, hogy a férfiak szeretik a konyhában is megmutatni, mit tudnak, míg a nők inkább etetni, gondoskodni szeretnek, és erre a családi kör jobb terep, mint egy étterem konyhája.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek