EUR: 323,79 Ft
CHF: 280,65 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Életmód

Fontos férfiak fakanállal

Happy chef smiling at camera in a commercial kitchen, Image: 279982575, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Az ipari konyhában a főzés kőkemény fizikai munka (Profimedia)

Régebben a főzés kizárólag az asszonyok privilégiuma volt: főzőasszonyok vezényelték le az esküvőket is, és bár voltak férfi szakácsok, de őket ugyanolyan nagy becsben tartották, mint az orvost, a patikust vagy a városi elöljárókat. A lányok kisgyerekkoruk óta sürgölődnek a konyhában, hogy ellessék a főzés fortélyait, mégis ma szinte ritkaságszámba megy egy-egy étteremben, hogy női séfet alkalmazzanak. Gordon Ramsay világában ritka a szoknyás szakács. A szakemberek szerint ennek többek között az lehet az egyik oka, hogy az ipari konyhában dolgozni kőkemény fizikai munka.

Többnyire 12-14 órát kell teljesítenie egy séfnek, és ez alaposan igénybe veszi a szervezetet  is: gyakran kell a forró tűzhely mellől berohanni a hűtőkamrába vagy órákat állni egy helyben, monoton előkészítő munkát végezve. Ráadásul egy éttermi konyhában nagy a nyomás, a stressz, és komoly logisztikai munkát is igényel az ételek elkészítése. Azt is érvként szokták felhozni, hogy a férfiak szívesebben kísérleteznek újdonságokkal, bátrabban tévednek ismeretlen terepre az ízek világában is. Vagyis a konyha elférfiasodásának nem az a gyakran puffogtatott frázis az oka, miszerint a férfiak jobban főznek, inkább arról lehet szó, hogy a férfiak szeretik a konyhában is megmutatni, mit tudnak, míg a nők inkább etetni, gondoskodni szeretnek, és erre a családi kör jobb terep, mint egy étterem konyhája.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Létezik egészséges elhízás?

    Létezik egészséges elhízás?

    A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.