EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb IX.kerület

Hány kiló volt kilencven évvel ezelőtt egy fradis?

Méltó helyükre, a Fradi múzeumába kerültek Tóth Potya István edzésnaplói. A Ferencváros legendás labdarúgója és trénere minden edzést mérnöki pontossággal megtervezett, a játékosokról kartont vezetett. Az eredmény nem is maradt el.

Tóth Potya István 1912 és 1926 között volt a Ferencváros labdarúgója. Kétszeres bajnok és kupagyőztes. A Ferencváros első hivatásos edzője, már játékosként is, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK- és két kupagyőzelem a Fradi mérlege. Tóth Potya az edzések terveit edzésnaplóiban rögzítette, lebontva csapatrészekig és egyénekig. Minden játékosról külön kartont vezetett, ahová az életrajzi adatok, a testméretek és súlyváltozások után minden egyes alkalommal feljegyezte észrevételeit.

toth-potya_istvan_1912-1926

Ezek az edzésnaplók ezentúl megtekinthetők a Fradi múzeumban.

– Az FTC jelenlegi vezetése elkötelezett a hagyományok megőrzése mellett – fogalmazott Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója. – Tóth Potya István beírta magát mind az FTC, mind a magyar labdarúgás történetébe. Játékosként, edzőként klubunk legendás alakjaként tartjuk számon, a Groupama Arénában nem véletlenül viseli az egyik skybox az ő nevét, a népligeti edzőközpontban pedig a nemrég felújított egyik gyakorlópálya. Amikor az FTC tudomására jutott, hogy Tóth Potya edzésnaplói közül négy darab, jó állapotban lévő eredeti példány megvásárolható, Tobak Csaba múzeumvezető leellenőrizte a naplók eredetiségét. Ezek a naplók olyan történelmi ereklyék, amelyek nem kerülhettek máshová, kizárólag a klub múzeumában tudjuk elképzelni a helyüket.

20160201_092232 20160201_092420

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.