2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb IX.kerület

Hány kiló volt kilencven évvel ezelőtt egy fradis?

Méltó helyükre, a Fradi múzeumába kerültek Tóth Potya István edzésnaplói. A Ferencváros legendás labdarúgója és trénere minden edzést mérnöki pontossággal megtervezett, a játékosokról kartont vezetett. Az eredmény nem is maradt el.

Tóth Potya István 1912 és 1926 között volt a Ferencváros labdarúgója. Kétszeres bajnok és kupagyőztes. A Ferencváros első hivatásos edzője, már játékosként is, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK- és két kupagyőzelem a Fradi mérlege. Tóth Potya az edzések terveit edzésnaplóiban rögzítette, lebontva csapatrészekig és egyénekig. Minden játékosról külön kartont vezetett, ahová az életrajzi adatok, a testméretek és súlyváltozások után minden egyes alkalommal feljegyezte észrevételeit.


toth-potya_istvan_1912-1926

Ezek az edzésnaplók ezentúl megtekinthetők a Fradi múzeumban.

– Az FTC jelenlegi vezetése elkötelezett a hagyományok megőrzése mellett – fogalmazott Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója. – Tóth Potya István beírta magát mind az FTC, mind a magyar labdarúgás történetébe. Játékosként, edzőként klubunk legendás alakjaként tartjuk számon, a Groupama Arénában nem véletlenül viseli az egyik skybox az ő nevét, a népligeti edzőközpontban pedig a nemrég felújított egyik gyakorlópálya. Amikor az FTC tudomására jutott, hogy Tóth Potya edzésnaplói közül négy darab, jó állapotban lévő eredeti példány megvásárolható, Tobak Csaba múzeumvezető leellenőrizte a naplók eredetiségét. Ezek a naplók olyan történelmi ereklyék, amelyek nem kerülhettek máshová, kizárólag a klub múzeumában tudjuk elképzelni a helyüket.

20160201_092232 20160201_092420

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.