EUR: 310,14 Ft
CHF: 288,85 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Három hónapos rendkívüli állapot Törökországban

Isztambul, 2016. július 16.
Recep Tayyip Erdogan elnök óriásportréját viszik támogatói Isztambulban 2016. július 16-án. A török hadsereg egy része előző nap este megkísérelte átvenni a hatalmat, és összecsapásokat folytatott a rendőrséggel Ankarában és Isztambulban. A Recep Tayyip Erdogan elnök ellen lázadó katonák államcsínykísérletét meghiúsították.Az összecsapásokban a puccsista áldozatokat nem számítva 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült. A hadsereg 2839 tagját őrizetbe vették. (MTI/AP/Huszein Malla)

Három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a múlt heti puccskísérlet nyomán Törökországban szerda éjjel Recep Tayyip Erdogan államfő, elmondása szerint a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok védelmének érdekében.

Erdogan a török nemzetbiztonsági kabinet ülését követően jelentette be élőben sugárzott beszédében, hogy a rendkívüli intézkedés célja “gyors és hatékony lépéseket tenni a demokráciát, a jogállamiságot és az emberek szabadságjogait fenyegető tényezők felszámolására”.

A meghiúsított katonai puccskísérletet követően nagyszabású tisztogatás vette kezdetét a török hadseregben, igazságszolgáltatásban és oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből az államcsínnyel összefüggésben.

Kapcsolódó Cikkek