2018. március 23., péntek
Emőke

Külföld

Hatalmas mészárlást rendezett az Iszlám Állam

Legkevesebb 61 halálos áldozata és 207 sérültje van annak a szombati kabuli robbantásnak, amelyet egy békés tüntetés résztvevői ellen követett el két öngyilkos merénylő – közölte az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az öngyilkos merénylők a többségében az iszlám síita irányzatához tartozó hazara kisebbség békés demonstrációján hozták működésbe a náluk lévő pokolgépeket. Korábbi tájékoztatásokban 20 halott és 160 sebesült szerepelt.


A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. “Az Iszlám Állam harcosai robbanóöveket hoztak működésbe síiták egy gyülekezete ellen az afganisztáni Kabulban” – írták a terrorszervezet szócsövének számító, Amak nevű internetes hírportálon.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Kabulban április óta, amikoris 60 halálos áldozatot szedett egy támadás, amit afgán biztonsági szolgálatok irodái ellen követtek el.

Szemtanúk szétroncsolt holttestekről és “borzasztó vérfürdőról” számoltak be.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban az Iszlám Állam áll mögötte, az azt is jelenti, hogy az Afganisztánon belül eddig jobbára Nangarhar tartományban tevékenykedő terrorszervezetnek Kabulra is sikerül kiterjesztenie működését. Az áldozatok síita vallására való utalás pedig azért hangzik fenyegetően, mert Irakkal ellentétben Afganisztán eddig nagyobbrészt mentes maradt a síiták és szunniták közötti felekezetközi erőszaktól.

A véres támadást a városközpontban bevezetett biztonsági intézkedések sem tudták megakadályozni.

A hazarák a lakosság mintegy kilenc százalékát teszik ki Afganisztánban, és a harmadik legnagyobb etnikai kisebbséget alkotják az országban. A tálib uralom alatt kemény elnyomásban volt részük. Felvonulásukkal egy tervezett elektromos távvezeték tervezett útvonala ellen tiltakoztak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről sikerült megállapodni a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a damaszkuszi rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia által működtetett sajtó.

 • 600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle hatszáz vendéget hívott meg májusi esküvőjükre, de a listán szereplő neveket egyelőre nem hozták nyilvánosságra – közölte csütörtökön a Kensington-palota.

 • Hétéves kislányt erőszakoltak meg a migránsok

  Hétéves kislányt erőszakoltak meg a migránsok

  Nem bírnak állati ösztöneikkel a Németországba betelepülő migránsok. A német Bild című lap szerint nagy erőkkel kellett kivonulnia a rendőrségnek a Hamburg Bahrenfeld kerületében található menekülttáborba. A bejelentés szerint egy hétéves kislányt erőszakolt meg öt arab férfi.