EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Belföld

Jó hír: nőttek a bruttó bérek

Mechanic with cash in his hand, Image: 43385054, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

A havi nettó fizetések pedig 7,2 százalékkal haladták meg a tavaly májusit (Profimedia)

Májusban hat százalékkal nőttek a bruttó és a személyijövedelemadó-változások miatt ennél nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,6, illetve 8,3 százalékos volt a növekedés – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete és a prémiumok, jutalmak, valamint más egyszeri juttatások nélkül számolt rendszeres bére egyformán 5,6 százalékkal emelkedett, a havi nettó fizetések pedig 7,2 százalékkal haladták meg a tavaly májusit. A közszférában 9,5 százalékkal nőttek a bruttó és 11,2 százalékkal a nettó bérek az egy évvel korábbihoz képest, ugyancsak a közfoglalkoztatottak nélkül – számolt be az MTI.

A bérek növekedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt – fűzte hozzá jelentésében a KSH.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 278 ezer forint volt, 17,3 ezerrel több, mint tavaly májusban, az átlagos nettó bérek 14 ezer forinttal, 185 ezer forintra nőttek. A vállalkozásoknál 280, a közszférában 276 ezer forint volt a májusi bruttó átlagkereset, 15, illetve 24 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A nettó kereset rendre 12,5 és 18,5 ezer forinttal nőtt, és elérte a 186,3, illetve a 183,5 ezer forintot.

Az év első öt hónapjában 6,1 százalékkal nőttek a bruttó és 7,7 százalékkal a nettó átlagbérek, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,8, és 8,4 százalékos volt az emelkedés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Őrizetbe vették a bicskei gyermekotthon igazgatóját

  Őrizetbe vették a bicskei gyermekotthon igazgatóját

  A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vett pénteken egy bicskei férfit, aki ellen szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése miatt indítottak eljárást – közölte szombaton honlapján a rendőrség.

 • Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Nekiesett a 12-es villamos oldalának egy nő a főváros IV. kerületében lévő István úton pénteken – erősítette meg az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI értesülését.

 • Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. A párt lassan másfél évtizede ápolja a kapcsolatokat Iránnal, Vonáék még választási megfigyelőket is hoztak volna onnan Budapestre – írja az Origo.