2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Jó hír: nőttek a bruttó bérek

Mechanic with cash in his hand, Image: 43385054, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

A havi nettó fizetések pedig 7,2 százalékkal haladták meg a tavaly májusit (Profimedia)

Májusban hat százalékkal nőttek a bruttó és a személyijövedelemadó-változások miatt ennél nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,6, illetve 8,3 százalékos volt a növekedés – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete és a prémiumok, jutalmak, valamint más egyszeri juttatások nélkül számolt rendszeres bére egyformán 5,6 százalékkal emelkedett, a havi nettó fizetések pedig 7,2 százalékkal haladták meg a tavaly májusit. A közszférában 9,5 százalékkal nőttek a bruttó és 11,2 százalékkal a nettó bérek az egy évvel korábbihoz képest, ugyancsak a közfoglalkoztatottak nélkül – számolt be az MTI.


A bérek növekedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt – fűzte hozzá jelentésében a KSH.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 278 ezer forint volt, 17,3 ezerrel több, mint tavaly májusban, az átlagos nettó bérek 14 ezer forinttal, 185 ezer forintra nőttek. A vállalkozásoknál 280, a közszférában 276 ezer forint volt a májusi bruttó átlagkereset, 15, illetve 24 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A nettó kereset rendre 12,5 és 18,5 ezer forinttal nőtt, és elérte a 186,3, illetve a 183,5 ezer forintot.


Az év első öt hónapjában 6,1 százalékkal nőttek a bruttó és 7,7 százalékkal a nettó átlagbérek, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,8, és 8,4 százalékos volt az emelkedés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.

 • Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Döbbenetes választási vesztegetési ügyek sorozatára derült fény a Jobbik háza táján. Azt biztosan tudjuk, hogy két jelöltet és egy egész pártot is komoly pénzekkel próbáltak rávenni a visszalépésre, és ki tudja hány ilyen ügyre nem derült fény.