EUR: 319,18 Ft
CHF: 274,72 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld Tatabánya

Jó szerencsét, Tatabánya!

14_tatabanya_mjv_HIRDETESE_JOSZERENCSET_EMLEKEV_01Kevesebb mint fél év, és megkezdődik Tatabányán az a nagyszabású programsorozat, amellyel a város az ősök munkája és áldozatvállalása előtt kíván tisztelegni. Az első csille tatabányai szén felszínre hozatalának 120, valamint Tatabánya várossá nyilvánításának 70 éves évfordulója alkalmából a 2016. december 23-án kezdődő és 2017. október 10-ig tartó időszak „Jó szerencsét! Emlékév” lesz.

Egy város csak a múltjára támaszkodva építheti a jelenét és tervezheti a jövőjét, éppen ezért sorozat indul a város múltjának bemutatására. Hiszen a „Jó szerencsét! Emlékév” egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok megismerjék a város történelmét, valamint hogy közösen emlékezhessenek az itt élők a városépítő elődökről, azokról a bányászokról, akik hajdanán évről évre kockáztatták az életüket és vállalták a munkájukkal járó veszélyt családjuk megélhetésének biztosítása érdekében. Hiszen ezeknek az embereknek az értékteremtő munkájára alapozva épültek fel a lakások, az iskolák, a kórház és jött létre a városunk.

Tatabánya várossá nyilvánítása is hozzájárult, hogy ne csak egy „szokásos” jubileumi rendezvény jöjjön létre. 1896. december 24-e az első csille szén felszínre juttatásának időpontja, 1947. október 10-én pedig a négy elődtelepülés – Alsógalla, Bánhida, Felsőgalla és Tatabánya község – egyesítéséből megszületett Tatabánya városa. A két ünnep, a két kerek évforduló között épp egy szűk év telik el, mely egy rendhagyó, izgalmas, mozgalmas és a tatabányaiakat megindító esztendő lesz: minden korosztály – a legkisebbektől a legnagyobbakig – megtalálja az emlékév során a neki tetsző programokat. A bányászati értékeink megőrzésére és fejlesztésére irányuló beruházások pedig valamennyi tatabányai javát fogják szolgálni.


Ezt a különleges emlékévet szimbolizálja a logó is: az egyik legfontosabb bányászati értékünk, a Tulipános Ház szecessziós rajzainak újragondolásából és a 2017. évi jubileumi esztendő évszámának egybefésüléséből és tükrözéséből jött létre. Az volt a cél, hogy egy könnyen felismerhető, a programsorozatnak egységes arculatot kölcsönző logó jöjjön létre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szülő elveszíti gyermekét. Bár egy hazai rendőrségi statisztika szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százaléka egy héten belül, és 35 százaléka egy hónapon belül meglesz, 5 százalékuk talán egyszer vagy soha nem kerül már elő.

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.

 • Feje tetejére fordították a pizzát

  Feje tetejére fordították a pizzát

  Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a “deep dish” vagyis mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett “pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.