EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld Tatabánya

Jó szerencsét, Tatabánya!

14_tatabanya_mjv_HIRDETESE_JOSZERENCSET_EMLEKEV_01Kevesebb mint fél év, és megkezdődik Tatabányán az a nagyszabású programsorozat, amellyel a város az ősök munkája és áldozatvállalása előtt kíván tisztelegni. Az első csille tatabányai szén felszínre hozatalának 120, valamint Tatabánya várossá nyilvánításának 70 éves évfordulója alkalmából a 2016. december 23-án kezdődő és 2017. október 10-ig tartó időszak „Jó szerencsét! Emlékév” lesz.

Egy város csak a múltjára támaszkodva építheti a jelenét és tervezheti a jövőjét, éppen ezért sorozat indul a város múltjának bemutatására. Hiszen a „Jó szerencsét! Emlékév” egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok megismerjék a város történelmét, valamint hogy közösen emlékezhessenek az itt élők a városépítő elődökről, azokról a bányászokról, akik hajdanán évről évre kockáztatták az életüket és vállalták a munkájukkal járó veszélyt családjuk megélhetésének biztosítása érdekében. Hiszen ezeknek az embereknek az értékteremtő munkájára alapozva épültek fel a lakások, az iskolák, a kórház és jött létre a városunk.

Tatabánya várossá nyilvánítása is hozzájárult, hogy ne csak egy „szokásos” jubileumi rendezvény jöjjön létre. 1896. december 24-e az első csille szén felszínre juttatásának időpontja, 1947. október 10-én pedig a négy elődtelepülés – Alsógalla, Bánhida, Felsőgalla és Tatabánya község – egyesítéséből megszületett Tatabánya városa. A két ünnep, a két kerek évforduló között épp egy szűk év telik el, mely egy rendhagyó, izgalmas, mozgalmas és a tatabányaiakat megindító esztendő lesz: minden korosztály – a legkisebbektől a legnagyobbakig – megtalálja az emlékév során a neki tetsző programokat. A bányászati értékeink megőrzésére és fejlesztésére irányuló beruházások pedig valamennyi tatabányai javát fogják szolgálni.


Ezt a különleges emlékévet szimbolizálja a logó is: az egyik legfontosabb bányászati értékünk, a Tulipános Ház szecessziós rajzainak újragondolásából és a 2017. évi jubileumi esztendő évszámának egybefésüléséből és tükrözéséből jött létre. Az volt a cél, hogy egy könnyen felismerhető, a programsorozatnak egységes arculatot kölcsönző logó jöjjön létre.

Kapcsolódó Cikkek