EUR: 305,39 Ft
CHF: 276,56 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

Jól megy a biznisz Szerbiával

Mi az: 2010-ben 1100 millió euró, 2015-ben pedig 1800 millió euró? A magyarok és a szerbek közötti üzletek összértéke. Az évtized elejéhez képest 60 százalékkal bizniszeltünk többet déli szomszédainkkal.

Idén tavasszal ünnepelte második születésnapját az Európai Unió (EU) Oroszországgal szembeni gazdasági szankciócsomagja, amelyről azért döntöttek Brüsszelben, mert Putyinék elfoglalták a Krím-félszigetet. Válaszul az oroszok is embargót vezettek be az EU-val szemben, Moszkva egészen pontosan azt tiltotta meg, hogy nyugati élelmiszercikkeket szállítsanak az orosz piacra.

A tiltásnak Magyarország sem örül, egyes becslések szerint a bevezetése óta 4,5 milliárd dollárral csökkent az ország exportja. Leginkább az agráripar és az élelmiszer-feldolgozás járt pórul. Nem is csoda, hogy kormányzati szinten egyre erőteljesebben hangzik el, hogy lazítani kell az unió és az oroszok közötti kölcsönös korlátozásokat.

Érdekes megfigyelni, hogy hol tudja Magyarország kompenzálni a veszteségeit. Itt van például Szerbia, amellyel néhány év alatt 60 százalékkal ugrott meg a kétoldalú kereskedelem mértéke – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Lokálnak megküldött összesítéséből. Egészen pontosan arról van szó, hogy míg 2010-ben 1100 millió euró értékben üzletelt egymással a két ország, 2015-ben ugyanez már az 1800 millió eurót is meghaladta. Az idei első négy hónapban pedig már közel 600 millió eurónál járunk.

Szerbia kis ország – területét tekintve négyötöde Magyarországnak –, viszont a tavalyi adatok szerint a 22. legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Több területen is jól pörög a biznisz: a közúti járművek kategóriájában például csak 2015-ben 35 százalékkal exportáltunk nekik többet mint 2014-ben, de a gép- és műszerkivitel is 30 százalékos pluszban zárt. A legnagyobb üzlet viszont a bőrkereskedelem volt, amely 245 százalékos növekedést ért el egy év leforgása alatt. A magyarok nemcsak visznek, hanem hoznak is a szerbektől, például villamos energiát (+31 százalék) vagy éppen elektromos gépeket (+253 százalék). Viszont még így is kétszer annyit értékesítünk a szerbeknek, mint ők nekünk: a behozatalunk tavaly 540 millió euró volt, a kivitelünk pedig 1260 millió euró.

Szerbiába exportált termékek mennyiségének növekedése (%)

 • Bőrkereskedelem: 245%
 • Közúti járművek: 35%
 • Gép és műszer: 30%

Szerbiából behozott termékek mennyiségének növekedése (%)

 • Villamos energia: 31%
 • Elektromos gépek: 253%

Kapcsolódó Cikkek

 • Izrael is élesen bírálta Sorost

  Izrael is élesen bírálta Sorost

  Tiltakozó levelet írt az izraeli kormány képviseletében a washingtoni nagykövetség szóvivője a New York Timesnak. A biztosítékot az verte ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az antiszemitizmus támogatásával vádolták meg a Soros György ellen tett lépések miatt.

 • Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Mintarabként viselkedik a tököli börtönben a sikkasztásért elítélt Kulcsár Attila. Kora reggel kitakarítja a hatfős zárkát, napközben pedig a raktárban dolgozik.

 • Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Fontos kérdés, hogy Magyarország a magyarok országa lesz-e a jövőben. A jövő évi választások tétje, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést – jelentette ki Orbán Viktor a 28.

 • Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Augusztusban megkezdik kiszállítani az iskoláknak az új tankönyveket. A kormány döntése értelmében a szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5–9.