2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XI.kerület

Kerékpársávot és széles járdát szeretnénk a Bartókra

Több mint ezren tekertek el az élhetőbb Bartók Béla útért tartott biciklis felvonulásra, amelyet a helyi civilekkel együttműködve a Bartók Béla Boulevard és a Magyar Kerékpárosklub szervezett. A résztvevők a Gárdonyi térről indultak és a Bartók Béla út, Szent Gellért tér, Műegyetem rakpart, Petőfi híd budai hídfője és a Móricz Zsigmond körtér érintésével ugyanoda értek  vissza.

bartok terv Csüllög Imre

Ilyen lenne a kerékpárosoknak ideális Bartók Béla út

bartok

A sportos szülők a kisgyerekeiket is elvitték a bringás felvonulásra

bartok-emeles

A Gárdonyi téren magasba emelték a kerékpárokat

bartok-emese-cargo

Együtt kerekezett a család a bringasávért a peronfelújítási munkálatok barikádja mellett

A főváros korábbi – a kerület városfejlesztési koncepciójába is illeszkedő – tervei szerint ezen a nyáron kerékpársávoknak és szélesebb járdáknak kellene elkészülniük a Bartókon. Most a villamosperonokat akadálymentesítik, emiatt a biztonságos közlekedést nyújtó megoldással szemben jelenleg a régi állapot megtartásán gondolkodnak, ami a járdák szűkítésével járhat – tájékoztatott Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub vezetője. Hozzátette, nagyjából 500 milliárd forint értékben épült meg az utat tehermentesítő 4-es metró, a fonódó villamos, a kelenföldi P+R parkoló, forgalomcsillapított lett a Móricz Zsigmond körtér és napi 4000 kerékpáros jár itt, ami a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpárút és sáv forgalmával vetekszik.


– Ez a bicikliút most arról szól, hogy mi lesz ebből a városból – mondta a Bartók Béla úton működő Kortárs Építészeti Központ nevében Szemerey Samu, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyalogos-  és kerékpárosbarát utcák gazdasági fejlődést, jobb életminőséget hoznak magukkal.

A Magyar Kerékpárosklub a helyi érdekeltségű kereskedőkkel és itt élőkkel közösen megkereste Újbuda polgármesterét is és a kerület támogatását kérte.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához tartozó BUM Bevásárló és Tematikus Utcák Nonprofit Kft. nyílt levelet küldött Hoffman Tamás XI. kerületi polgármesternek. A BKIK-hoz tartozó cég nevében Antal Attila ügyvezető azt írta, „támogatja a Bartók Béla Boulevard azon törekvését, hogy a Bartók Béla út felújítása az ott lakók, ott vállalkozók és oda látogatók számára a leghatékonyabb és legélhetőbb eredményt hozza”.

A BKK sajtóközleményben tájékoztatott arról, hogy végső fázisában van a kétszer két forgalmi sáv megtartásának tervezése. Ha a főváros ezt a megoldást választja, azzal további járdaszűkítésekre, esetleges fakivágásokra lehet számítani. A villamosmegállók akadálymentesítése miatt ugyanis másképpen nem marad hely a kétszer két sáv megtartására. A főváros azt közölte, egyelőre nem született döntés a kerékpársávról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.