EUR: 305,35 Ft
CHF: 275,14 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Belföld

Kihirdették a ponthatárokat

Volt, aki örömében, más bánatában sírt tegnap a ponthatárokat váró bulin, a Pont Ott Partin. Kezdetben igazi fesztiválhangulat volt, később azonban mindenki azon izgult, felvették-e az egyetemre. A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre összesen 111 162-en jelentkeztek.

Margaret Island- és Deniz-koncert, előadások, örömkönnyek és csalódott fiatalok – tegnap este hozták nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A diákok az Infoparkban vártak az eredményekre, és mindenki abban bízott, hogy szeptembertől megkezdheti a tanulmányait valamelyik intézményben.

– Hurrá! Annyira örülök, hogy felvettek, de számítottam rá, mert nagyon sokat tanultam azért, hogy sikerüljön – mondta a 19 éves Dóra, aki a BME-re jelentkezett vegyészmérnök szakra.
– Nagy terveim vannak, még bármi lehet. Később akár műszaki menedzser is lehetek – tette hozzá mosolyogva a fiatal lány.

A 19 éves Angelikát párja, Ádám kísérte el a Pont Ott Partira.
– Geológus szeretnék lenni, ezert jelentkeztem a szegedi egyetemre. Emelt szinten érettségiztem földrajzból és németből, hogy megvalósítsam az álmom. Imádok nyelveket tanulni, utazni, és remélem, sikerül elérni a célom – mondta Angi.

A felsőoktatási képzésekre összesen 111 162-en jelentkeztek. Közülük a legtöbben – 72 371-en – az első helyen alapképzést jelöltek meg. Idén legfeljebb hat jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből díjmentesen három szak szerepelhetett a listán.

A legnépszerűbb alapképzés a gazdálkodási és menedzsment szak, a második helyen az óvodapedagógus-, a harmadikon pedig a mérnök-informatikus képzés volt. Korábban Palkovics László oktatási államtitkár elmondta, hogy a tavalyinál öt százalékkal többen jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe. A legnépszerűbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem követ.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így kutatják át a cellákat a börtönőrök – Fotók!

  Így kutatják át a cellákat a börtönőrök – Fotók!

  – Nincs különbség férfi és nő között a büntetés-végrehajtásban, ha valakinek fontos az elhivatottság, lényegtelen, hogy valaki férfi vagy nő – mondta a 26 éves Marosi Bettina, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet udvarán.

 • Rekordforgalom a repülőtéren

  Rekordforgalom a repülőtéren

  A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mindkét termináljában a FINA 2017 színes pólóiba öltözött fiatalok fogadják a budapesti úszó- és vízilabda-világbajnokságra érkezőket.

 • Durva! Tízmilliókat költ bérkommentelőkre a Jobbik

  Durva! Tízmilliókat költ bérkommentelőkre a Jobbik

  Több tízmillió forintért alkalmazott a Jobbik médiafigyelőket, azaz bérkommentelőket annak érdekében, hogy a közösségi oldalakon lejárassák és ellehetetlenítsék azokat, akik bírálják a pártot és annak politikáját – írja a Magyar Idők.