2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Kihirdették a ponthatárokat

Volt, aki örömében, más bánatában sírt tegnap a ponthatárokat váró bulin, a Pont Ott Partin. Kezdetben igazi fesztiválhangulat volt, később azonban mindenki azon izgult, felvették-e az egyetemre. A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre összesen 111 162-en jelentkeztek.

Margaret Island- és Deniz-koncert, előadások, örömkönnyek és csalódott fiatalok – tegnap este hozták nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A diákok az Infoparkban vártak az eredményekre, és mindenki abban bízott, hogy szeptembertől megkezdheti a tanulmányait valamelyik intézményben.


– Hurrá! Annyira örülök, hogy felvettek, de számítottam rá, mert nagyon sokat tanultam azért, hogy sikerüljön – mondta a 19 éves Dóra, aki a BME-re jelentkezett vegyészmérnök szakra.
– Nagy terveim vannak, még bármi lehet. Később akár műszaki menedzser is lehetek – tette hozzá mosolyogva a fiatal lány.

A 19 éves Angelikát párja, Ádám kísérte el a Pont Ott Partira.
– Geológus szeretnék lenni, ezert jelentkeztem a szegedi egyetemre. Emelt szinten érettségiztem földrajzból és németből, hogy megvalósítsam az álmom. Imádok nyelveket tanulni, utazni, és remélem, sikerül elérni a célom – mondta Angi.


A felsőoktatási képzésekre összesen 111 162-en jelentkeztek. Közülük a legtöbben – 72 371-en – az első helyen alapképzést jelöltek meg. Idén legfeljebb hat jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből díjmentesen három szak szerepelhetett a listán.

A legnépszerűbb alapképzés a gazdálkodási és menedzsment szak, a második helyen az óvodapedagógus-, a harmadikon pedig a mérnök-informatikus képzés volt. Korábban Palkovics László oktatási államtitkár elmondta, hogy a tavalyinál öt százalékkal többen jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe. A legnépszerűbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem követ.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Az első két sikeres rendezvény után újra Bűbájos Hétvége Tarcalon! Az ideit is a május elsejei hosszú hétévégén rendezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület.

 • Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentése, hogy továbbra is Varga Mihály vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, üzenet a piacoknak, azt üzeni, hogy marad az eddigi fegyelmezett költségvetési politika – mondta a Századvég Alapítvány közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Év végére készül el a négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést – Rákóczifalvát, Rákócziújfalut, Tiszavárkonyt és Vezsenyt – összekötő túraútvonal a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – közölte Kósa Lajos, Rákóczifalva polgármestere az MTI-vel.

 • Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Őrizetbe vettek a keszthelyi rendőrök egy svájci férfit, aki súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Gyenesdiáson, de segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.