EUR: 307,40 Ft
CHF: 281,73 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb XIII.kerület

Kivirágzott a Gyöngyösi sétány

Virágba borult a Gyöngyösi sétány. Ahogy tizennégy éve mindig, idén is megtartották a hagyományos egynyári virágbemutatót, és amint az megszokott, ezen az eseményen adták át a legvirágosabb erkély és homlokzat pályázatának elismeréseit a díjazottaknak.

Legvirágosabb erkély és homlokzat pályázat és a Gyöngyösi sétány egynyári virágai ( Fotó: Sáfár Tibor)

Virágban pompázik a Gyöngyösi sétány
( Fotó: Sáfár Tibor)

Az biztos, hogy a kerületben odafigyelnek a parkok, zöldfelületek megújítására és a kerület faültetési programjára. Hogy mást ne mondjunk, május első felétől az önkormányzat több mint 16 ezer tő muskátlit és virágos balkonnövényt helyezett ki a virágtartó kandeláberekre. Ráadásul a kerület 21 pontján, csaknem háromezer négyzetméteren, több mint 64 ezer tő egynyári növényt ültetett, ebből 23 ezer virág a Gyöngyösi sétányt díszíti.

Legvirágosabb erkély és homlokzat pályázat és a Gyöngyösi sétány egynyári virágai Hornyikné László Piroska, Nagyné Vadady Mária és Sántosi Imréné ( Fotó: Sáfár Tibor)

A díjazottak: Hornyikné László Piroska, Nagyné Vadady Mária és Sántosi Imréné. Meleg Ferenc nem tudott megjelenni a rendezvényen
( Fotó: Sáfár Tibor)

Mint az a virágbemutatón elhangzott, az egynyári ágyásokba 85-féle növényt telepítettek, ebből 16 hazai nemesítésű fajta. Ebben az esztendőben nagyobb szerepet kaptak az évelők is, köztük népszerű gyógy- és aromanövények, mint például a zsálya, a levendula és a rozmaring. A díszfüvön kívül három ágyásban különleges, holland magkeverékből vetett virágos gyep fejlődik. A Gyöngyösi sétányon a 3475 négyzetméternyi új gyepszőnyeget a kerületben már több helyen alkalmazott talajvízkutakról működtetett automata öntözőrendszer locsolja.

 

A virágbemutatónak részeként átadták a legvirágosabb erkély és homlokzat elismeréseit. Az első díjat Nagyné Vadady Mária,  Keszkenő utca 25. szám alatti lakos kapta, aki ízléses, változatos, főképpen évelők dominálta kiültetéssel és virágos, futtatott homlokzattal nyűgözte le a zsűrit. A második helyen Meleg Ferenc, a  Máglya köz 11. számú épület lakója végzett, aki szobanövényekkel kombinált balkonkiültetésével nagyban hozzájárul az utcakép javításához. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Hornyikné László Piroska, Hajdú utca 19. szám alatti lakos léphetett fel, aki szépen ápolt, dús, egybefüggő virágfelület kialakításával járult hozzá a tetszetős, virágos utcaképhez. Oklevéllel ismerték el  Sántosi Imréné Hajdú utca 12. szám alatti lakos különleges egynyári balkonkiültetését, amely annak ellenére, hogy nyolcadik emeleti helyszínével magasan helyezkedik el, mégis jelentősen díszíti az utcát. (A győztessel a következő számunkban olvashatnak interjút.)

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.