EUR: 307,34 Ft
CHF: 282,01 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb XIII.kerület

Klára néni a legkorosabb akadémikusunk

Kovács Péter, a kerület polgármestere köszöntötte a Normafa Idősek Otthonában élő Klára nénit, azaz professzor dr. Garas Klára nemzetközileg elismert művészettörténészt 97. születésnapján.

Klára néni egész élete a kerülethez köthető, hiszen Rákosszentmihályon született 1919 júniusában. A második világháború után Ortutay Gyula akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter megbízta, hogy szervezze meg a Kortárs magyar művészet című kiállítást Londonban. Az egyik legemlékezetesebb kiküldetése 1950-ben volt, amikor a rotterdami Rembrandt-kiállításra utazott, ugyanis a hollandok öt rajzot kölcsönöztek a Szépművészeti Múzeumtól. A szállítást Klára nénire bízták, de nemcsak a lelkére, hanem kezére is kötötték azt a dobozt, amelyben a rajzokat helyezték el. A vonaton ülve Rotterdam felé a hálókocsiban Klára néni erre a dobozra hajtva fejét aludt el.

Egyébként ő a Magyar Tudományos Akadémia legidősebb tagja, aki 1964 és 1984 között a Szépművészeti Múzeum főigazgatója volt. Ő vezette az intézményt 1983 novemberében is, amikor kirabolták azt. Azóta is sokszor megjegyzi önironikusan, hogy ő a világon az egyedüli ember, akitől egyszerre két Raffaello-képet is elloptak. A világhírűvé vált esetet az Interpol nyomozta ki egy éven belül, végül az összes ellopott festmény előkerült. Ekkor határozta el, hogy nyugdíjba vonul. Klára néni szerint a hosszú élet titka a sok munka.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.