2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XIII.kerület

Klára néni a legkorosabb akadémikusunk

Kovács Péter, a kerület polgármestere köszöntötte a Normafa Idősek Otthonában élő Klára nénit, azaz professzor dr. Garas Klára nemzetközileg elismert művészettörténészt 97. születésnapján.

Klára néni egész élete a kerülethez köthető, hiszen Rákosszentmihályon született 1919 júniusában. A második világháború után Ortutay Gyula akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter megbízta, hogy szervezze meg a Kortárs magyar művészet című kiállítást Londonban. Az egyik legemlékezetesebb kiküldetése 1950-ben volt, amikor a rotterdami Rembrandt-kiállításra utazott, ugyanis a hollandok öt rajzot kölcsönöztek a Szépművészeti Múzeumtól. A szállítást Klára nénire bízták, de nemcsak a lelkére, hanem kezére is kötötték azt a dobozt, amelyben a rajzokat helyezték el. A vonaton ülve Rotterdam felé a hálókocsiban Klára néni erre a dobozra hajtva fejét aludt el.


Egyébként ő a Magyar Tudományos Akadémia legidősebb tagja, aki 1964 és 1984 között a Szépművészeti Múzeum főigazgatója volt. Ő vezette az intézményt 1983 novemberében is, amikor kirabolták azt. Azóta is sokszor megjegyzi önironikusan, hogy ő a világon az egyedüli ember, akitől egyszerre két Raffaello-képet is elloptak. A világhírűvé vált esetet az Interpol nyomozta ki egy éven belül, végül az összes ellopott festmény előkerült. Ekkor határozta el, hogy nyugdíjba vonul. Klára néni szerint a hosszú élet titka a sok munka.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.