2017. december 18., hétfő
Auguszta

Belföld

Kötelező szülőtartás – máris lépni kell!

Mindannyian hajlamosak vagyunk elodázni a személyes anyagi jövőnkről való gondoskodás nehéz feladatát. Nem is tudjuk, milyen károkat okozunk ezzel a halogatással. Nemcsak magunknak, hanem azoknak is, akik számunkra a legfontosabb emberek a világon: a saját gyermekeinknek.

Pedig azonnal cselekednénk, ha tudnánk, hogy három törvény is kötelez minket az öngondoskodásra: a racionalitás törvénye, a moralitás törvénye és az írott törvény.


A nyugdíjunkkal kapcsolatban gond nélkül áthágjuk a logika elemi szabályait is. Észszerű érvek tömege bizonyítja, hogy a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, ha egyre kevesebb lesz a járulékfizető és egyre több a nyugdíjas. A racionalitás törvénye arra kényszeríti az észszerűen gondolkodó embert, hogy időben cselekedjen szerettei és saját jövőbeni nyugdíja érdekében.

Multi-generation family walking together on the garden path, Image: 282355376, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Profimedia, Wavebreak

A cselekvéshez a racionalitás törvényét támogatnia kell az erkölcs törvényének is. Felelős szülőként nyilván mindannyian egyetértünk abban, hogy életünk legfontosabb céljainak egyike gyermekeink boldogulásának elősegítése. Nem lehet tehát helyes az az erkölcsi döntés, amellyel szándékosan rontjuk gyermekeink életesélyeit. Pedig abban az esetben, ha a racionalitás törvényét figyelmen kívül hagyva elhalasztjuk az előtakarékosságra irányuló döntésünket, elkerülhetetlenül kárt okozunk a gyermekeinknek, hiszen az állami nyugdíjunk bizonyosan alacsony jövőbeni összege miatt jórészt őket fogja terhelni az időskori eltartásunk, gondozásunk terhe.


Bank employee with pocket calculator against a white background, Image: 138539983, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Profimedia, Wavebreak

Emellett tudnunk kell, hogy az írott törvény is öngondoskodásra kötelez minket. Magyarország alaptörvénye XVI. cikkelyének 4. bekezdése szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Ennek nyomán az új polgári törvénykönyv családjogi fejezete a szülőtartással kapcsolatban részletesen szabályozza gyermekeink, unokáink ilyen irányú kötelezettségét. E rendelkezések alapján akár perrel is kikényszeríthetjük gyermekeinktől az eltartást, ha a jövőben rászorulunk a támogatásukra. Még komolyabb fejlemény gyermekeinkre nézve, hogy július 1-jétől az idősellátó intézmények közvetlenül is követelhetik tőlük a szülőkkel kapcsolatos gyógyítási, ápolási, ellátási költségeik megtérítését. Mindannyian szeretnénk ezt a helyzetet elkerülni. Az utódainktól bírósági úton kikényszeríthető törvényi kötelezettséget egy módon válthatjuk meg előre: nyugdíj-előtakarékossággal.

Az észszerűség és az erkölcsi törvények mellett az írott joganyag is kötelez minket arra, hogy gondoskodjunk nyugdíjunk szükséges kiegészítéséről. A logikai, az érzelmi és a jogi érvek megcáfolhatatlanok. A magyar állam is felismerte mindezt, és évi 280 ezer forintig terjedő szja-jóváírással támogatja a nyugdíjcélú öngondoskodást.

Természetesen mindenkinek joga van figyelmen kívül hagyni mindezt, de tudnia kell, hogy a nyugdíj-előtakarékosság elvetésével vagy elodázásával – bármi legyen is annak oka – törvényszerűen a saját gyermekei és unokái életét nehezíti meg. Élethossziglan.

Dr. Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  A Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény negyedik helyezést ért el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson.

 • Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Egy nevetségesen alacsony bérleti díjnak megfelelő árért kapott Simicska Lajos cégeitől plakáthelyeket a Jobbik, szinte ajándékba. Miközben a párt a rájuk váró 661 milliós ÁSZ-büntetés ellen szervezett tüntetést, kiderült: nem csupán a bérléskor, hanem a későbbi tulajdonátruházáskor is botrányosan kedvező feltételekhez jutott a Jobbik.

 • Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.