2018. március 23., péntek
Emőke

Külföld

Lázadásban végeztek a börtönök királyával

Guatemalában egy börtönlázadás során meggyilkolták azt a volt katonát, akit egy emberjogvédő püspök meggyilkolása miatt ítéltek el, és akit befolyása miatt a helyi “börtönök királyaként” emlegettek – közölték kedden a hatóságok.

A törvényszéki orvostani intézet szóvivője elmondta, hogy a börtönlázadás a fővárostól, Guatemalavárostól 30 kilométerre fekvő börtönben történt, ahol a zavargásokban egyes hírek szerint öten, más értesülések szerint tizenhárman haltak meg. Byron Lima Oliva katona 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól. Az 1960-tól 1996-ig tartó polgárháborúban mintegy 250 ezren haltak meg.


A püspök meggyilkolásáért Limát harminc évi börtönre ítélték, de a büntetést később húsz évre csökkentették. Az ügyben három másik embert is elítéltek, többek között Lima apját is.

A volt katona az egyik legbefolyásosabb rab volt a guatemalai börtönrendszerben. A börtönben elkövetett egyéb bűncselekmények elkövetésével is vádolták. Azzal vált hírhedtté, hogy a börtön falain belül, illetve azokon kívül tevékenykedő bűnözői hálózatot irányított.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

  Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

  Calais-nál ellenőriztek egy gyanús autót a francia rendőrök, akik az autóban ülök közül, négy utasról megállapították, hogy úgynevezett S-kartonnal rendelkeznek – számolt be a hírről a francia Nord Littoral regionális újság.

 • Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről sikerült megállapodni a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a damaszkuszi rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia által működtetett sajtó.

 • 600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle hatszáz vendéget hívott meg májusi esküvőjükre, de a listán szereplő neveket egyelőre nem hozták nyilvánosságra – közölte csütörtökön a Kensington-palota.