2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Lázadásban végeztek a börtönök királyával

Guatemalában egy börtönlázadás során meggyilkolták azt a volt katonát, akit egy emberjogvédő püspök meggyilkolása miatt ítéltek el, és akit befolyása miatt a helyi “börtönök királyaként” emlegettek – közölték kedden a hatóságok.

A törvényszéki orvostani intézet szóvivője elmondta, hogy a börtönlázadás a fővárostól, Guatemalavárostól 30 kilométerre fekvő börtönben történt, ahol a zavargásokban egyes hírek szerint öten, más értesülések szerint tizenhárman haltak meg. Byron Lima Oliva katona 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól. Az 1960-tól 1996-ig tartó polgárháborúban mintegy 250 ezren haltak meg.


A püspök meggyilkolásáért Limát harminc évi börtönre ítélték, de a büntetést később húsz évre csökkentették. Az ügyben három másik embert is elítéltek, többek között Lima apját is.

A volt katona az egyik legbefolyásosabb rab volt a guatemalai börtönrendszerben. A börtönben elkövetett egyéb bűncselekmények elkövetésével is vádolták. Azzal vált hírhedtté, hogy a börtön falain belül, illetve azokon kívül tevékenykedő bűnözői hálózatot irányított.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.