EUR: 308,48 Ft
CHF: 287,44 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

Lefejeztek egy 12 éves fiút

2015. november 13.
Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet által 2014. október 3-án közreadott videóról készített képen feltehetőleg az IÁ lefejezésekről készített propagandavideóiban szereplő brit állampolgár, "Dzsihád John" látható. Egy amerikai katonai drón Szíriában légicsapást intézett egy jármű ellen, amely vélhetőleg "Dzsihád Johnt" szállította. (MTI/AP)

Egy lázadócsoport harcosai lefejeztek egy 12 éves fiút az észak-szíriai Aleppóban és tettüket videóra is vették – jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Nur ad-Din az-Zenki nevű milícia azzal vádolta a fiatalt, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjéhez hű, al-Kudsz (Jeruzsálem) Brigádok nevű palesztin fegyveres csoport soraiban harcolt.

Az interneten két videó is kering a véres tettről, amelyeken azt lehet látni, hogy egy férfi egy kisteherautó platóján lefejezi a tizenévest, a milícia többi tagja pedig nevet közben. “Ez egy fogoly az al-Kudsz Brigádoktól. Nincsenek többé férfiak köztük, ezért manapság gyerekeket küldenek” – mondja az egyik férfi. “Ezek a kutyáid, Bassár, az al-Kudsz Brigád gyerekei” – gyalázkodott egy másik.

Az al-Kudsz Brigádok szerint a megölt 12 éves egy szegény családból származó beteg palesztin fiú volt, nem pedig harcos.

A Nur ad-Din az-Zenki korábban az Egyesült Államoktól is kapott támogatást Törökországon keresztül egyebek mellett TOW típusú páncéltörő rakéták formájában.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Washington több információt szeretne erről a szörnyűségről. “Amennyiben bizonyítani tudjuk, hogy valóban ez történt, és ennek a csoportnak volt köze ehhez … úgy leállítunk minden további támogatást és kapcsolatot ezzel a csoporttal” – hangsúlyozta újságírók előtt.

A lázadócsoport vezetősége ugyanakkor elhatárolódott a véres tettől. “Ilyen bántalmazások egyedi túlkapások, amelyek nem képviselik tipikus cselekedeteinket, sem általános politikánkat” – írták a lázadók vezetői a Twitteren. Az összes résztvevőt letartóztatták és átadták egy bizottságnak, amely kivizsgálja az esetet és minél hamarább döntést hoz az ügyben – tették hozzá.

A gyilkosság nagyban hasonlít az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által elkövetett rémtettekre. Az iszlamisták több száz foglyukat végezték ki – egy részüket lefejezéssel – az elmúlt három évben az ellenőrzésük alatt tartott iraki és szíriai területeken.

Kapcsolódó Cikkek