EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,68 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Életmód

Megkóstoltuk Patricia Heaton főztjét

Patrícia Heaton vacsorapartyja, a Béterv, lakásétteremben. 2016.07.21 Fotó: Mészáros Diána

A tévében Patricia Heaton, az asztalon pedig az ő menüje Fotó: Mészáros Diána

A lakásétterem a kiválasztottság, a titkos szeánsz és egy meghitt gasztroélmény átélésével kecsegtet. A Food Network csapata egy új sorozat, a Parti Patricia Heatonnál című főzőműsor indulását ünnepelte a Béterv lakásétteremben, ahová a Lokál is meghívást kapott.

A Szeretünk Raymond és A semmi közepén című sorozatokból ismert Patricia Heaton főzőműsora ihlette meg a Béterv hobbiszakácsát, Bíró Botond Boldizsárt, aki a kis létszámú meghívottnak a kétszeres Emmy-díjas színésznő konyhájából válogatott, miközben belekukkantottunk néhány epizódba. Botond, vérbeli házigazda módjára, nem tűrte a vendégek előtt az üres poharakat, és miközben a legjobb borokból töltött, elmesélte, hogy Patricia valamennyi ételéhez adott egy kis csavart.

Patrícia Heaton vacsorapartyja, a Béterv, lakásétteremben. 2016.07.21 Fotó: Mészáros Diána

Bíró Botond Boldizsár hobbiszakács és profi házigazda Fotó: Mészáros Diána

A menüben szerepelt többek között az a töltött tojás, amelyet a a színésznő a 25. házassági évfordulójukra készített a férjének. A Bétervben ez egy különleges mangós currys tojástálban testesült meg. A csajos este gofrifalatja mellé rozmaringos juharszirupöntet járt, majd következett a fondue négyféle sajtból, zöldségekkel és érlelt sonkával. A desszert gyümölcssaláta volt joghurttal. A nyári estére való tekintettel a Béterv hobbiszakácsa ezt sárgadinnyéből és más idénygyümölcsből készítette, görög joghurttal és citromos sorbettel nyakon öntve.

Az este a „cuki” bűvöletében telt, ugyanis Patricia olyan sokszor használta ezt a szót, hogy egy idő után úgy éreztük, minden elhangzott „cuki” után inni kell. A spontán Dallas-hangulat közben a házigazda elmesélte, hogy éveken keresztül ő is a színpadon állt, de végül más utat választott. A lakásétterem ötletét tulajdonképpen a baráti főzések adták, ahol mindig rá osztották a szakács szerepét. Botond pedig rájött, hogy a szórakoztatásnak ez is egy remek formája, ezért megnyitotta lakását a közönség előtt, ahol többnyire egy-egy illat köré építi vacsoraestjeit, hiszen a levendula, a jázmin, a rozmaring és a fahéj kiapadhatatlan gasztronómiai téma.

Patrícia Heaton vacsorapartyja, a Béterv, lakásétteremben. 2016.07.21 Fotó: Mészáros Diána

Patricia tojásai a 25. házassági évfordulójukra Fotó: Mészáros Diána

– Boris Vian  is megihletett – mesélte házigazdánk. – Ismeretlenül felhívtam Kulka Jánost és megkértem, hogy vegyen részt egy lakásvacsorán a Tajtékos napok szellemében. Örömmel mondott igent. Miközben ő felolvasta a regényt, a vendégek belekóstolhattak Vian ízvilágába: elkészítettem többek között az első oldalakon felbukkanó meleg pástétomos kosárkát, amelynek „főszereplője” a fehérborral, sóval, borssal, karikára vágott hagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, babérral meg egy kis hegyes fokhagymagerezddel elkészített angolna.

A lakásétterem hangulatát egyébként nemcsak a kulináris élvezetek, de a vendéglátó személyisége is meghatározza. Bíró Botond Boldizsár profi házigazda: ha kell, sztorizik, ha kell, tölti a poharakat, játszi könnyedséggel főz és remek érzékkel működteti a vadidegen társaságot, amelynek tagjai a végén összeszokott kompániaként köszöntek el egymástól.

Patrícia Heaton vacsorapartyja, a Béterv, lakásétteremben. 2016.07.21 Fotó: Mészáros Diána

Patricia Heaton vacsorapartija a Béterv lakásétteremben.

Fotó: Mészáros Diána

Mi is az a lakásétterem?

A nemzetközi gasztrotérképen Magyarország a lakáséttermekkel előkelő helyre rajzolta fel magát. Csíki Sándor gasztroszakíró szerint valamikor az 1900-as évek elején a Dohány utcában Újházi Ede színész, és egyben hatalmas ínyenc, az Újházi-tyúkhúsleves névadója hozta létre a világ első lakáséttermét. A lakásétteremben a vendégek ugyan fizetnek, de a hangulat családias és sokszor gyakran polgári foglalkozásuk mellett működtetik hobbikonyhaművészek, de sztárséfek is felbukkannak ebben a műfajban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elstartolt a befőzési szezon

    Elstartolt a befőzési szezon

    Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.

  • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

  • Forró téma a nyári szabadság

    Forró téma a nyári szabadság

    Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.