EUR: 307,10 Ft
CHF: 286,26 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Megölték az Iszlám Állam két vezetőjét

Iszlám Állam - Kunar tartomány

Meghalt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet két vezető beosztású embere az Egyesült Államok vezette koalíciós erők egyik légitámadásában egy héttel ezelőtt az észak-iraki Moszul mellett – jelentette be pénteken az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Az egyik Baszim Mohammed Ahmed Szultan al-Badzsari, aki az IÁ hadügyminisztere helyettesének volt tekinthető, a másik pedig Hatim Talib al-Hamduni, Moszul város katonai parancsnoka volt – olvasható a szóvivő közleményében.

Mostanra Moszul maradt az egyetlen jelentős város az Irak és Szíria egy jó részét a tavalyi évre elfoglaló, de mostanra visszaszorulóban lévő IÁ ellenőrzése alatt.

Al-Badzsari tapasztalt terrorista, korábban az al-Kaida terrorhálózat tagja volt. Ő irányította 2014-ben a Moszul bevételére irányuló ostromot. Ezenkívül ő volt a parancsnoka a Dzsajs al-Dabik zászlóaljnak, amely támadásaiban rendszeresen robbanószerrel megrakott gépkocsikat, öngyilkos merénylőket és mustárgázt vetett be – közölte a szóvivő.

Al-Hamduni amellett, hogy Moszul katonai parancsnoka, a katonai rendészet egyik vezetője is volt.

A két vezető dzsihadista halálával lehetővé vált, hogy “az iraki erők és a koalíció előkészítsék a terepet Moszul felszabadítására” – írta Peter Cook.

Az Egyesült Államok vezette koalíció az IÁ vezetőinek célzott likvidálásával akarja szétzilálni a szervezetet. Brett McGurk, Barack Obama amerikai elnöknek a koalícióhoz delegált különmegbízottja a múlt héten a washingtoni kongresszusban azt mondta, hogy átlagosan három naponta megölnek egy IÁ-vezetőt.

Kapcsolódó Cikkek