EUR: 311,41 Ft
CHF: 259,93 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Belföld

Merlini hazahozta a Houdini-ereklyéket

David Merlini legújabb mutatványa minden bizonnyal időtálló lesz: múzeumot nyitott példaképének, minden idők legnagyobb szabadulóművészének, Harry Houdininak.

Június közepén nyílt meg a budai Várban, a Dísz téren a Houdini Ház, amely annak a magyar származású bűvésznek vagy inkább művésznek állít emléket, akit Weisz Erik néven anyakönyveztek. 1874-ben Budapesten, a terézvárosi Rákos-árok utcában látta meg a napvilágot, és négyéves korában családjával vándorolt ki Amerikába, ott futott be páratlanul sikeres karriert. Bár pályáját hagyományos bűvésztrükkökkel kezdte, igazi világsikert szabadulóművészként ért el. A most megnyílt múzeumban Európa egyetlen Houdini-tárlata látogatható. Kiállítják Harry Houdini eredeti tárgyait, többek között bilincseit, leveleit és fényképeit. A Houdini Ház emellett folyamatos, élő bűvészműsorral, interaktív trükkökkel várja a látogatókat.


– Az intézmény megalapításával nagy példaképem emléke előtt kívánok tisztelegni – tudtuk meg David Merlini szabadulóművésztől, a múzeum megálmodójától és létrehozójától.Merlini-4

Elárulta, visszatérő vendég azokon a külföldi, elsősorban amerikai aukciókon, ahol Houdini-relikviákra lehet licitálni. Komoly a piac, nagy a harc, egy-egy eredeti Houdini-lakat ára akár 15–20 ezer dollárra (5 millió forint) is felmehet.


Merlini-2– És nem akármilyen a legfőbb konkurencia. David Copperfieldnek hívják. Legutóbb egy chicagói árverésen 40 ezer dollárt (10 millió forint) adott egy hatalmas faládáért. Én már nem tudtam lépést tartani vele – mondja Merlini, akinek persze nincs oka panaszra, mert számos Houdini-relikviát a magáénak tudhat. Amelyek ráadásul nem egyszerű emléktárgyak, szakmai titkok is kiolvashatók belőlük. Egy óriás akváriumban például – amelyből a lebilincselt Houdini rendre időben szabadult, még mielőtt belefulladt volna a vízbe – két nagy dugót fedeztek fel. Ha minden kötél szakad, kihúzta volna a dugókat, hogy legalább az életét mentse, ha már a mutatvány nem sikerült. Lám, még a legnagyobb is bebiztosította magát!

Merlini-1Amerikában több Houdini-múzeum van, mert a közönség még mindig nagyon érdeklődik a 90 éve elhunyt legenda iránt. Nálunk viszont nemcsak múzeum nyílt, hanem Houdini-kutatócsoport is alakult Kiss Barbara vezetésével, hogy még több, eddig ismeretlen részletet megtudjanak Houdini családjáról, magyar gyökereiről és művészetéről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Drágulhat a fővárosi taxizás

  Drágulhat a fővárosi taxizás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • Az ÁSZ visszaküldte a Jobbik, a DK és a Párbeszéd intézkedési tervét

  Az ÁSZ visszaküldte a Jobbik, a DK és a Párbeszéd intézkedési tervét

  Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megfelelőnek találta az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, az LMP esetében kiegészítést kért, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében azonban azt állapította meg, hogy az intézkedési terv nem alkalmas a hiányosságok megszüntetésére, ezért azokat visszaküldte a pártoknak – közölte az ÁSZ.

 • Gyurcsány pénzeli a tüntetést

  Gyurcsány pénzeli a tüntetést

  Felháborodott tünetők juttatak el arról bizonyítékot a Ripost szerkesztőségébe, hogy a Demokratikus Koalició pénzért és támogatásért cserébe dirigálni is akarják a demonstrációt.

 • Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

  Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

  Nagymenő vagy kicsinyes alak? Jövőbelátó zseni vagy gazember? – 43 éves korában végezték ki brutálisan Fenyő Jánost. Életében is megosztó személyiség volt, akadtak akik rajongtak érte, míg mások egyenesen gyűlölték.