EUR: 305,39 Ft
CHF: 276,56 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

Merlini hazahozta a Houdini-ereklyéket

David Merlini legújabb mutatványa minden bizonnyal időtálló lesz: múzeumot nyitott példaképének, minden idők legnagyobb szabadulóművészének, Harry Houdininak.

Június közepén nyílt meg a budai Várban, a Dísz téren a Houdini Ház, amely annak a magyar származású bűvésznek vagy inkább művésznek állít emléket, akit Weisz Erik néven anyakönyveztek. 1874-ben Budapesten, a terézvárosi Rákos-árok utcában látta meg a napvilágot, és négyéves korában családjával vándorolt ki Amerikába, ott futott be páratlanul sikeres karriert. Bár pályáját hagyományos bűvésztrükkökkel kezdte, igazi világsikert szabadulóművészként ért el. A most megnyílt múzeumban Európa egyetlen Houdini-tárlata látogatható. Kiállítják Harry Houdini eredeti tárgyait, többek között bilincseit, leveleit és fényképeit. A Houdini Ház emellett folyamatos, élő bűvészműsorral, interaktív trükkökkel várja a látogatókat.

– Az intézmény megalapításával nagy példaképem emléke előtt kívánok tisztelegni – tudtuk meg David Merlini szabadulóművésztől, a múzeum megálmodójától és létrehozójától.Merlini-4

Elárulta, visszatérő vendég azokon a külföldi, elsősorban amerikai aukciókon, ahol Houdini-relikviákra lehet licitálni. Komoly a piac, nagy a harc, egy-egy eredeti Houdini-lakat ára akár 15–20 ezer dollárra (5 millió forint) is felmehet.

Merlini-2– És nem akármilyen a legfőbb konkurencia. David Copperfieldnek hívják. Legutóbb egy chicagói árverésen 40 ezer dollárt (10 millió forint) adott egy hatalmas faládáért. Én már nem tudtam lépést tartani vele – mondja Merlini, akinek persze nincs oka panaszra, mert számos Houdini-relikviát a magáénak tudhat. Amelyek ráadásul nem egyszerű emléktárgyak, szakmai titkok is kiolvashatók belőlük. Egy óriás akváriumban például – amelyből a lebilincselt Houdini rendre időben szabadult, még mielőtt belefulladt volna a vízbe – két nagy dugót fedeztek fel. Ha minden kötél szakad, kihúzta volna a dugókat, hogy legalább az életét mentse, ha már a mutatvány nem sikerült. Lám, még a legnagyobb is bebiztosította magát!

Merlini-1Amerikában több Houdini-múzeum van, mert a közönség még mindig nagyon érdeklődik a 90 éve elhunyt legenda iránt. Nálunk viszont nemcsak múzeum nyílt, hanem Houdini-kutatócsoport is alakult Kiss Barbara vezetésével, hogy még több, eddig ismeretlen részletet megtudjanak Houdini családjáról, magyar gyökereiről és művészetéről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Izrael is élesen bírálta Sorost

  Izrael is élesen bírálta Sorost

  Tiltakozó levelet írt az izraeli kormány képviseletében a washingtoni nagykövetség szóvivője a New York Timesnak. A biztosítékot az verte ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az antiszemitizmus támogatásával vádolták meg a Soros György ellen tett lépések miatt.

 • Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Mintarabként viselkedik a tököli börtönben a sikkasztásért elítélt Kulcsár Attila. Kora reggel kitakarítja a hatfős zárkát, napközben pedig a raktárban dolgozik.

 • Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Fontos kérdés, hogy Magyarország a magyarok országa lesz-e a jövőben. A jövő évi választások tétje, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést – jelentette ki Orbán Viktor a 28.

 • Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Augusztusban megkezdik kiszállítani az iskoláknak az új tankönyveket. A kormány döntése értelmében a szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5–9.