2018. április 19., csütörtök
Emma

Aktuális

Nem sajnálták! 84 milliárd forintot költöttek reklámra a baloldali kormányok a válság idején

Mintegy 84 milliárd forintot költöttek a Gyurcsány-Bajnai kormányok 2006 és 2010 között állami hirdetésekre és kampányokra – írta a Magyar Idők. Ebből az összegből sok, a lap által baloldalinak mondott sajtótermék is részesült.

A lap hivatalos adatokra hivatkozva azt írja, az állami kommunikációs és reklámköltések a gazdasági válság kitörésekor voltak a legmagasabbak: reklámra például 2009-ben több mint 22 milliárd forintot fordított a baloldali kabinet.


Azáltal, hogy a baloldali kormányok a portálon hirdettek, az Index 748 millió forinthoz jutott 2006-2010-ben, az Axel Springer német tulajdonú kiadó ugyanebben az időszakban 3,4 milliárdot kapott. A Népszabadság négy év alatt 2,6 milliárd forinthoz jutott, az RTL Klubban pedig 12 milliárd forintért hirdettek a szocialista kormányok.

A cikk szerint a köztévé Nap Tv című műsora 2,3 milliárd forintban részesült a hirdetéseken keresztül. A HVG 561 millió, a 168 Óra 423 millió, a Magyar Narancs 152 millió forintnyi hirdetést adott el az államnak. A HVG a print kormányzati költés csaknem negyedében, a 168 Óra 17 százalékában részesült – tették hozzá.


A lap “meglehetősen furcsa megbízásnak” nevezi azt a 2007-es, több mint ötmillió forintos szerződést, amely a kormány előtt álló napi kommunikációs veszélyek összegyűjtéséről szólt. A cikkben kitértek arra: voltak olyan kampányok is, amelyek a fogyasztóvédelem, a feketegazdaság és a közlekedésbiztonság kérdéseiről szóltak, ez a három 460 millió forintba került. Az Új Magyarország című kiadványsorozatra szintén valamivel több mint 460 millió forintot költöttek.

forint

A különböző kommunikációs ügynökségeknek “juttatott” pénzekről szólva kiemelik Bajnai Gordon volt miniszterelnök két korábbi érdekeltségét. Akkor, amikor Bajnai Gordon felügyelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, annak egyebek mellett azt kellett kommunikálnia, hogy mi lesz hárommilliárd forintnyi uniós közpénzzel. A médiavásárlásra kiírt, mintegy 1,6 milliárdot érő pályázatot a MindShare Médiaügynökség Kft. nyerte, de “a keretből jutott” a Café PR Kft.-nek is. Ez utóbbinak korábban a Kóka János egykori gazdasági és közlekedési miniszterhez és Bajnai Gordonhoz köthető Webigen Rt. volt a tulajdonosa.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nettó 611 millió forintos kommunikációs tenderét is a MindShare nyerte 2008-ban. Ez az ügynökség 2010 elején a Magyar Posta 400 milliós közbeszerzését vitte el, de dolgoztak a Magyar Fejlesztési Banknak is 180 millió forintért – írták.

Az Insomnia ügynökség 230 millió forintnyi megbízást kapott 2010-ben rendezvényszervezésre és egyéb kommunikációs feladatokra a Simor András vezette jegybanktól, de a Vidékfejlesztési és Szaktanácsadó Intézet kétmilliárdos pályázatát is ők nyerték a Mindshare-rel együtt, egyedüli pályázóként 2008-ban. Az intézet feltételei irreálisan szigo­rúak voltak, és olyan referenciákat kértek, amelyeket csak alvállalkozók bevonásával lehetett teljesíteni – áll a cikkben.

Ugyanezzel az ügynökséggel állapodott meg 2010-ben a szegedi önkormányzat a város rehabilitációjával kapcsolatos kommunikációs tevékenységek ellátására. A csaknem 47 millió forintos keretösszegű szerződésben szerepelt egyebek mellett hűtőmágnesek készítése másfél millióért, sajtótájékoztatók szervezése kétmillió forintért, de a cselekvési terv is 800 ezer forintba került.

Megjegyezték: a Fidesz-kormány 2010 és 2014 között hárommilliárd forinttal kevesebbet költött állami hirdetésekre, pedig elvileg a hirdetési piac árai emelkedtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Varga Mihály: Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Varga Mihály: Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  A globális versenyben Európának új iparpolitikára van szüksége, amely erősíti az innovációs kapacitásokat, előmozdítja az új technológiák gyorsabb bevezetését, és ösztönzi a vállalkozói szellemet, biztosítva ezzel azt, hogy a V4-régió továbbra is az Európai Unió (EU) növekedési motorja maradjon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a V4-országok együttműködési szándéknyilatkozatának aláírása alkalmából.

 • Hatályon kívül helyezték Budaházy ítéletét

  Hatályon kívül helyezték Budaházy ítéletét

  Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított a terrorcselekménnyel és más bűncselekményekkel vádolt Budaházy György és társai ügyében másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön.

 • Nagyobb költségvetés, több sztárfellépő az idei Szigeten

  Nagyobb költségvetés, több sztárfellépő az idei Szigeten

  Idén a korábbinál több nemzetközi sztár ad koncertet a Sziget fesztiválon, miután a befektetőkkel közösen 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést, és csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek – mondta el Kádár Tamás főszervező a Sziget csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.