EUR: 309,22 Ft
CHF: 288,79 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Életmód

Nyaljuk a fagylaltot

, Image: 34992324, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BE&W

Az igazán jó minőségű fagylaltokban nincs ételfesték (Profimedia)

Az első fagylaltot ötezer évvel ezelőtt a kínaiak készítették: a tehetősebbek hóból, tejből és gyümölcsből kevert fagyos édességet fogyasztottak. A történelem során a fagyi hatalmas karriert futott be, a legendák szerint Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel élénkítő hatása miatt, Hippokratész a betegeinek ajánlotta gyógyírként, a véres kezű Néró császár pedig több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni az elkészítéséhez. Marco Polo kínai utazásáról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Az édesség Magyarországra osztrák közvetítéssel került a 18. században, és az 1900-as évek elején már minden magyar nyelvű szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak olyanok is, amelyekben bort és pezsgőt adtak a krémhez. Simai Kristóf kéziratos szakácskönyvében, amely a 18. századból maradt ránk, több mint tízféle fagylaltrecept található.

A Nándori Cukrászda 2016-os Év Fagylaltja díját megnyerő Vezúv nevű fagylaltja.

A Nándori Cukrászda 2016-os Év Fagylaltja díját megnyerő Vezúv

Az idén a Vezúv a legjobb

A Vezúv elnevezésű kreáció lett az idén az év fagylaltja, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a szegedi Virág cukrászdában 85 kreáció közül választott ki. Idén a kötelező íz a meggy volt. A nyertes csokoládés, kakaós és karamellás, tejes alapú fagylaltra meggyszószt is öntött Hiczkó Henrietta, aki a budapesti Nándori cukrászdából nevezett a versenyre – számolt be az MTI.

 

feketefagyi

Fincsi fekete fagyi

Szénfagyi a sláger New Yorkban

Az egyik legismertebb  New York-i fagyizó, a Morgenstern’s Finest Ice Cream fekete fagyija az Instagram új sztárja. A cukrászat hivatalos oldala mellett számos vendég is szívesen posztol képet a kókuszszénből készített, színező- és adalékanyag-mentes édességgel.

 

 

 

 

aranyfagyi

Átszámolva 2500 forint egy adag

Az aranyfagyi menő, de nem finom

Aranyfóliával turbózzák fel a közösségi oldalak másik menő fagyiját. Ez a trendi gasztrohullám Japánban hódít. Az ehető aranybevonat állítólag ízetlen, vagyis inkább optikai tuning és nem kulináris élvezet.  Egy tölcsér aranyfagyi cirka 2500 forintba kerül, ebből egy elegáns pesti cukrászdában tíz adag is kijön.

 

 

 

Scoops of chocolate ice cream on plate, Image: 157523235, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Profimedia, Digifoodstock)

Csináljunk csokit otthon!

A házi készítésű csokifagyihoz nem kell fagylaltgép, ráadásul jól variálható fűszernövényekkel, és akár kürtőskalácsban is szervírozható.

 

 

Hozzávalók  4 adaghoz

2 db tojás
4 ek. porcukor
2 ek. kakaópor
15 dkg étcsokoládé
2,5 dl habtejszín

Miután a tojásokat szétválasztottuk, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukor felével, és a kakaót is adjuk hozzá.
A 10 dkg étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd amikor egy kicsit kihűlt, adjuk hozzá az előző keverékhez. Ezután verjük fel a tejszínt, és forgassuk bele a krémbe. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük habosra, ezt is forgassuk hozzá az eddigiekhez, majd keverjük  bele a maradék, feldarabolt étcsokoládét is. Végül az egészet simítsuk el egy tálban, és minimum 5-6 órára tegyük be a mélyhűtőbe. Menet közben ízlés szerint keverhetünk bele aszalt áfonyát, mazsolát, reszelt citromhéjat, fahéjat vagy akár mentalevelet is.

, Image: 9571868, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSADCO Photography

A gyümölcsfagylalt legalább 20 százaléka valódi gyülmölcs (Profimedia, INSADCO Photography)

Jégkrém, sorbet és a többiek

Jégkrém: Legalább 10 százaléknyi tejzsírt tartalmaz. Különlegessége az előállítás módjában áll, a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják.
Krémfagylalt: A massza fele tej, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak. Egy liter tejhez legalább 270 g tojás vagy 90 g tojássárgája szükséges.
Gyümölcsfagylalt: Legalább a 20 százaléka gyümölcs, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő- és a gyümölcscukrot. Az egész gyümölcsökön kívül tartalmazhat még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.
Parfé: Tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik.

Sorbet: A fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve vagy jégkockákkal szervíroznak.
Sült fagylalt: A fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével borítják be, majd pár percre a sütőbe teszik.
Jeges joghurt: Fagyasztott joghurt gyümölcsökkel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    A Századvég Gazdaságkutató (SZG) Zrt. szervezett Turizmus konferenciát Budapesten, amelyen szakemberek mutatták be eredményeiket, terveiket és a magyar turizmus fejlődési lehetőségeit.

  • Elő a nyárigumikkal!

    Elő a nyárigumikkal!

    A nyárigumik között néhány feljövőben lévő olcsóbb márka is nagyon biztonságos – derült ki az idén ötödik alkalommal megrendezett hazai nyárigumiteszten, amelyet a nonstopgumi.

  • Mi kell az alkalmazottnak?

    Mi kell az alkalmazottnak?

    A munkavállalókat kevésbé érdekli az innováció vagy a csapatmunka, inkább a felelősségvállalás, az átláthatóság, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása a csábító, amikor új munkahelyet keresnek – állapítja meg többek között a Clementine 25 nemzetközi vállalatot és 98 323 dolgozói véleményt elemző kutatása.