EUR: 307,98 Ft
CHF: 266,86 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Obama: az USA soha nem hagyja cserben Európát

Az Egyesült Államok nem fogja soha cserben hagyni Európát, bármilyen idők is járjanak – ezt a gondolatot fejtette ki szombaton Varsóban Barack Obama amerikai elnök, aki szerint a NATO fennállásának hetven éve során még soha nem nézett szembe egyszerre ilyen sok kihívással.

“Jóban-rosszban, mindig számíthattok az Egyesült Államokra” – mondta a varsói csúcstalálkozó végeztével tartott sajtóértekezletén az elnök. Felhívta a figyelmet az Európára és az észak-atlanti szövetségre leselkedő biztonsági és humanitárius fenyegetésekre.

A súlyos kihívások közé sorolta az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott támadásokat, az Ukrajna szuverenitásának és területi épségének Oroszország általi megsértését, a menekültválságot, akárcsak a britek döntését, hogy kilépnek az Európai Unióból. Ezzel kapcsolatosan rámutatott az európai integráció útján kialakult bizonytalan helyzetre.

Barack Obama leszögezte: országa – amely először egy évszázaddal ezelőtt, az első világháború idején küldött csapatokat az Európába és ma is több mint 60 ezer katonát állomásoztat ott – soha nem fogja csorbítani elkötelezettségét a transzatlanti kapcsolatok fenntartása és a kollektív védelem iránt.

Nagyra értékelte, hogy a csúcstalálkozón döntés született a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, arról, hogy zászlóaljakat vezényelnek Lengyelországba, a három balti országba, valamint csapatokat küldenek Romániába és Bulgáriába.

A NATO-Oroszország Tanács jövő heti brüsszeli ülésére tekintve hangsúlyozta: minden szövetségesnek meggyőződése, hogy a kapcsolatok mindaddig nem állhatnak vissza a korábbi szintre, amíg Oroszország nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat.

A Brexitet illetően Obama biztosította mind az Európai Uniót, mind az Egyesült Királyságot, hogy Washington a britek kilépése után is “barátjuk, szövetségesük és kereskedelmi partnerük marad”. Azt tanácsolta mind Brüsszelnek, mind Londonnak, hogy a tárgyalásokon “ne keménykedjenek” egymással.

A migránsokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: a globalizáció megállíthatatlan folyamat, az amerikai tapasztalatok szerint a bevándorlás minden – akár gazdasági, akár kulturális – szempontból előnyös.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.