EUR: 305,49 Ft
CHF: 269,50 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Külföld

Obama: az USA soha nem hagyja cserben Európát

Az Egyesült Államok nem fogja soha cserben hagyni Európát, bármilyen idők is járjanak – ezt a gondolatot fejtette ki szombaton Varsóban Barack Obama amerikai elnök, aki szerint a NATO fennállásának hetven éve során még soha nem nézett szembe egyszerre ilyen sok kihívással.

“Jóban-rosszban, mindig számíthattok az Egyesült Államokra” – mondta a varsói csúcstalálkozó végeztével tartott sajtóértekezletén az elnök. Felhívta a figyelmet az Európára és az észak-atlanti szövetségre leselkedő biztonsági és humanitárius fenyegetésekre.

A súlyos kihívások közé sorolta az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott támadásokat, az Ukrajna szuverenitásának és területi épségének Oroszország általi megsértését, a menekültválságot, akárcsak a britek döntését, hogy kilépnek az Európai Unióból. Ezzel kapcsolatosan rámutatott az európai integráció útján kialakult bizonytalan helyzetre.

Barack Obama leszögezte: országa – amely először egy évszázaddal ezelőtt, az első világháború idején küldött csapatokat az Európába és ma is több mint 60 ezer katonát állomásoztat ott – soha nem fogja csorbítani elkötelezettségét a transzatlanti kapcsolatok fenntartása és a kollektív védelem iránt.

Nagyra értékelte, hogy a csúcstalálkozón döntés született a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, arról, hogy zászlóaljakat vezényelnek Lengyelországba, a három balti országba, valamint csapatokat küldenek Romániába és Bulgáriába.

A NATO-Oroszország Tanács jövő heti brüsszeli ülésére tekintve hangsúlyozta: minden szövetségesnek meggyőződése, hogy a kapcsolatok mindaddig nem állhatnak vissza a korábbi szintre, amíg Oroszország nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat.

A Brexitet illetően Obama biztosította mind az Európai Uniót, mind az Egyesült Királyságot, hogy Washington a britek kilépése után is “barátjuk, szövetségesük és kereskedelmi partnerük marad”. Azt tanácsolta mind Brüsszelnek, mind Londonnak, hogy a tárgyalásokon “ne keménykedjenek” egymással.

A migránsokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: a globalizáció megállíthatatlan folyamat, az amerikai tapasztalatok szerint a bevándorlás minden – akár gazdasági, akár kulturális – szempontból előnyös.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Egy őrjöngő, önkívületi állapotban lévő férfihoz riasztották a rendőrséget Chicagoban. Nem kizárt, hogy az önmagából, meztelenül randalírozó ámokfutó valamilyen drog hatása alatt lehetett, ugyanis amikor az egyenruhások megpróbálták lecsillapítani, az szó nélkül rátámadott a szolgálatot teljesítő járőrökre.

 • Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek nem csupán azt jelzik, hogy Európában egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló indíttatású terrorista akciók, hanem változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is.

 • Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  A Porsche autógyárnak vissza kell hívnia a 3,0 literes dízelmotorral rendelkező Cayenne modelleket a motor emissziós értékeit módosító szoftver miatt – jelentette be csütörtökön Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter.