EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Belföld

Orbán szerint Brüsszel megbukott

Hagyományos módon Orbán Viktor is előadást tartott a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, a miniszterelnök szombaton szólalt fel Tusnádfürdőn. Több erős állítást is megfogalmazott: szerinte Brüsszel csődöt mondott, az USA pedig a bevándorlás egyik főszponzora.

Nincs Tusványos kemény Orbán-beszéd nélkül (Fotó: MTI)

Nincs Tusványos Orbán-beszéd nélkül (Fotó: MTI)

– Európában napról napra nő a félelem, ez pedig a migráció és a terrorizmus velejárója – többek között erről is beszélt Orbán Viktor a 27. tusványosi szabadegyetemen. A miniszterelnök értelmezése szerint jelenleg Európa ott tart, hogy a saját polgárait sem képes megvédeni, ráadásul már gazdasági jólétet sem tud felmutatni. – Ha ma azt mondanám egy nyugati fiatalnak, hogy biztosan jobban fog élni, mint a szülei, kinevetne – emelte ki.

A magyar kormányfő kijelentette: az Európai Unió (EU) elitválságot él át, a vezetők szembemennek azzal, amit az emberek akarnak. Ez az ellentét általános bizonytalansághoz vezet, ilyen hangulatban csupán védekezni lehet, előrelépni nem. – Európa jelenlegi politikai vezetése, élén az Európai Bizottsággal, megbukott. Mikor leszünk végre hajlandóak ezt kimondani? – tette fel a kérdést. Orbán Viktor úgy látja, az uniós bürokraták mindennek az ellenkezőjét akarják bebizonyítani: szerintük a britek maguknak köszönhetik a Brexitet, a terrorizmus előretörése véletlen, a migrációra pedig csakis tárt kapukkal szabad reagálni.

A miniszterelnök szerint azt kell képviselni, hogy az EU-ban változásokra van szükség. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a magyarok megszűnnének európaiak lenni. – Nekünk nincs identitászavarunk, ha magyar vagy, európai is vagy. A probléma Brüsszelben van, a bürokraták jelentik az akadályt – tette világossá. Szerinte ez azért is nagy baj, mert a jövőben Afrika felől az eddigieknél is súlyosabb bevándorlási hullám éri el Európa partjait.

Orbán Viktor ennek kapcsán jelezte, hogy a határokat nem lehet „virágokkal meg plüssállatkákkal” megvédeni, még akkor sem, ha a drótkerítés csúnyán néz ki. Ez nem szívtelenség, és különbséget kell tenni migráns és migráció között. – Előbbi (leszámítva a terroristákat) áldozat, utóbbi viszont megöl bennünket – jelentette ki.

A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, ahhoz, hogy ez az üzenet „átmenjen”, nem mindegy, hogy kit választanak meg novemberben az USA új elnökének. Azt mondta, hogy a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomás egyik legfőbb támogatója most az Egyesült Államok. – A demokrata párti amerikai vezetés álláspontja, hogy a bevándorlás pozitív dolog, ami érthető is, hiszen az ő országuk ennek köszönhetően jött létre. Csakhogy ebben a történetben mi vagyunk az indiánok – mutatott rá Orbán Viktor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Nekiesett a 12-es villamos oldalának egy nő a főváros IV. kerületében lévő István úton pénteken – erősítette meg az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI értesülését.

 • Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. A párt lassan másfél évtizede ápolja a kapcsolatokat Iránnal, Vonáék még választási megfigyelőket is hoztak volna onnan Budapestre – írja az Origo.

 • Így néz ki a robbantó!

  Így néz ki a robbantó!

  Pénteken vezették a rendőrök a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra Budapesten.