2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Összehozta a magyarokat a foci Eb

Mindenki büszke a magyar labdarúgó-válogatottra – erre a megállapításra jutott egy friss felmérés, amely a franciaországi Európa-bajnokság társadalmi hatásait vizsgálta. Az is kiderült, hogy a közös szurkolás erősítette a magyarok összetartását.

Magyar labdarugó válogatott érkezik a budapesti Hősök terére. 2016.06.27 Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Rég nem látott élmény részesei lehettek a magyar emberek a labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplésével – írja a Századvég most publikált közvélemény-kutatása. A felmérésben az is olvasható, hogy a Franciaországban játszó csapat a foci iránt érdeklődő és itthon maradt szurkolókat a képernyők elé szegezte.


A lakosság 44 százaléka nézte az Eb meccseit, további 17 százalék kifejezetten csak a magyar mérkőzéseket figyelte – állapította meg a felmérés. Az 1000 megkérdezettből ugyancsak 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem váltott ki belőle érdeklődést a kontinensviadal.

Az is kiderült, hogy a társadalom nagy többségéből (84 százalék) pozitív érzést hozott elő Dzsudzsák Balázsék jó szereplése. A kutatás arra jutott, hogy a válaszadók 55 százalékát nagy büszkeséggel tölti el a nemzeti csapat teljesítménye, 29 százalék pedig bizonyos fokig érez büszkeséget.


Forrás: Századvég

Forrás: Századvég

A Századvég szerint összességében a lakosság 92 százaléka látja úgy, hogy az ország büszke lehet a magyar fiúk teljesítményére, 91 százalék viszont azt is jelezte, hogy a kvalifikáció, vagyis a kijutás már önmagában is szép eredménynek számít. Ennél is fontosabb, hogy a tanulmány azt is alátámasztja, hogy az Eb-n való magyar szereplés erősítette a nemzet összetartozását. Ezzel a felvetéssel a megkérdezettek döntő része egyetértett, egészen pontosan minden második válaszadó értékelt úgy, hogy a közös szurkolás élménye, illetve az, hogy újra egy nagy tornán lehetett szorítani a magyar csapatért, sokban segítette az összefogást. Az 1000 főből 39 százalék ha nem is ennyire határozottan, de szintén elismeri a foci Eb kedvező társadalmi hatásait.

A Századvég arra is rákérdezett, hogy a játékosok közül ki számít a legnépszerűbbnek. Kiderült, hogy a magyarok kedvence Dzsudzsák Balázs – majdnem 25 százalék tette az első helyre a csapatkapitányt. A második Gera Zoltán, a harmadik legkedveltebb futballista pedig Király Gábor.

Marseille, 2016. június 18. Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland - Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Marseille, 2016. június 18.
Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland – Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.