2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Tatabánya

Öt kilométerrel hosszabb úton bringázhatunk!

Tovább bővül Tatabánya kerékpárút-hálózata. Schmidt Csaba polgármester, valamint Ablonczy Dánielné képviselő asszony számolt be arról, hogy több mint öt kilométernyi új kerékpárút épül a városban: az Erdész úti és Síkvölgyi úti összekötése mellett a jövőben a Kossuth Lajos utca és az Összekötő út között is kerékpáros nyomjelzés segíti majd a közlekedőket.


A 470 millió forint összértékű fejlesztés keretében átépítik a Polacsek közt, ahol a gyalogosközlekedés biztosítása mellett alakítanak ki új utat és kerékpárutat, valamint körforgalmat építenek a bánhidai „Két kard” emlékműnél.


Schmidt Csaba hangsúlyozta: Önkormányzatunk elkötelezett amellett, hogy további kerékpárutak létesüljenek Tatabányán, ezért 2016 elején a közgyűlés jóváhagyásával városunk támogatási kérelmet nyújtott be a „TOP-6. Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” című felhívás keretében. Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot, megkezdődhet az 5,1 km hosszú kerékpárút építése. A 470 millió forintos összköltségű beruházás 362 millió forintos TOP-támogatással és 108 millió forint önkormányzati önerővel valósulhat meg.13_kerekparut_03

A projekt célja, hogy 2018 nyaráig az Erdész úti és Síkvölgyi úti kerékpárút összekötésével közvetlen kapcsolat jöjjön létre a Síkvölgyi temető és a Tata-Tatabánya kerékpárút között, valamint a Kossuth Lajos utca és az Összekötő út között kerékpáros nyomjelzés segíti majd a közlekedőket. A fejlesztés Bánhida és Dózsakert lakossága számára is jelentős előrelépés: ezentúl kerékpárúton is elérhetővé válnak a kórház, a városközpont és a kormányhivatal szolgáltatásai is.


A polgármester azt is hangsúlyozta, a Polacsek köz megnyitásával több bánhidai telek is hasznosítható lesz, akár 50 családi ház is épülhet majd itt.

A tájékoztatón néhány bánhidai lakos is részt vett, akik nagyon örülnek a fejlesztéseknek. Vajger Ferencnek rendkívül hasznos a kerékút bővítése, mivel, ahogy elmondta, ő mindennap biciklivel közlekedik.

Remete Károly, az egyik helyi üzlet tulajdonosa, annak örül, hogy az új utca nyitásával a telke könnyebben megközelíthető lesz.

Az arra járók ne csodálkozzanak, ha egyelőre nem látnak munkagépeket Bánhidán, a fejlesztés ugyanis jelenleg tervezési szakaszban van. Ha minden a terv szerint halad, 2017 végére készülhet el a kerékpárút, a körforgalom és az új utca megnyitása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • László Tamás: Koncepciós pereket idéző eljárások vannak a kerületben

  László Tamás: Koncepciós pereket idéző eljárások vannak a kerületben

  A RUP-15 városfejlesztő Kft.-t 2009-ben hozta létre a Hajdu László vezette képviselő-testület, de csak kárt okozott az önkormányzatnak. Erről beszélt lapunknak László Tamás, a körzet országgyűlési képviselője, na meg arról, hogy a kerületi vezetés cseréje után, azaz 2010–2014 között viszont 6 milliárd forintnyi sikeres fejlesztést hajtott végre: három ütemben a Zsókavár utcai szociális városrehabilitációt, valamint több más beruházást.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.