EUR: 308,74 Ft
CHF: 285,09 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb XV.kerület

Péntekenként peonza a Kikötőben

Az ország első peonzaklubja nyílt meg a Száraznád utcában található Kikötő Ifjúsági Szigeten. A klubban egy fiatalember, Balu, azaz Mező Balázs segítségével sajátíthatók el a trükkök.

Balázs, Poenza verseny, Kikötő Ifjúsági Sziget –Street fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Mező Balázs elképesztő trükkökre képes (Fotó: Máté Krisztián)

De mi is az a peonza?
A maroknyi játékszer az idősebbeknek egyértelműen gyermekkoruk kedvencét, a búgócsigát juttathatja eszükbe, ám van, aki inkább a jojóhoz hasonlítja. A peonza készség- és ügyességfejlesztő, lényegében a két játék kombinációjának is tekinthető. A kis kütyü sokféle anyagból készülhet, a lényeg a tartósságon és az erősségen van, így készül peonza fából, fémből vagy akár erős műanyagból is. Az eszköz három részből tevődik össze, a testből, amelynek alján van egy fémhegy, amelyen pörög, valamint járulékos tartozéka az a speciális zsinór, amellyel az egészet működésbe lehet hozni.

Balázs, Poenza verseny, Kikötő Ifjúsági Sziget –Street fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

A tenyerén is megáll a játék  (Fotó: Máté Krisztián)

Bár csak nemrég került hazánkba, de tartottak már peonzanapot is egy bevásárlóközpont parkolójában, sőt versenyeket is rendeznek a legtehetségesebb pörgetők számára, a XV. kerületben pedig klubot is szerveznek a peonza kedvelőinek.
– Mexikóból jöttek hazánkba olyan peonzások, akik lényegében a játék feltalálóinak nevezhetők, és szerencsére sikerült velük összeismerkednem – mondta a Lokál Extrának Mező Balázs, azaz Balu, a klub vezetője. – A barátaim lettek, és nagyon sok trükkre megtanítottak, én pedig igyekszem ezt a tudást továbbfejleszteni. Egy idő után szerettem volna csoportot szervezni, és a Kikötőbe befogadtak.
Balu elmondta, a klub immár négy hete működik, és minden pénteken délután 16 órától várja az érdeklődőket.
– Örülök, hogy egyre többen vagyunk a klubnapokon, ahol hol házi versenyt rendezünk, hol pedig közösen gyakorolunk, és vagy én mutatok a többieknek trükköket vagy egymásnak mutatjuk meg az új dolgokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.