EUR: 308,25 Ft
CHF: 282,63 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb XV.kerület

Péntekenként peonza a Kikötőben

Az ország első peonzaklubja nyílt meg a Száraznád utcában található Kikötő Ifjúsági Szigeten. A klubban egy fiatalember, Balu, azaz Mező Balázs segítségével sajátíthatók el a trükkök.

Balázs, Poenza verseny, Kikötő Ifjúsági Sziget –Street fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Mező Balázs elképesztő trükkökre képes (Fotó: Máté Krisztián)

De mi is az a peonza?
A maroknyi játékszer az idősebbeknek egyértelműen gyermekkoruk kedvencét, a búgócsigát juttathatja eszükbe, ám van, aki inkább a jojóhoz hasonlítja. A peonza készség- és ügyességfejlesztő, lényegében a két játék kombinációjának is tekinthető. A kis kütyü sokféle anyagból készülhet, a lényeg a tartósságon és az erősségen van, így készül peonza fából, fémből vagy akár erős műanyagból is. Az eszköz három részből tevődik össze, a testből, amelynek alján van egy fémhegy, amelyen pörög, valamint járulékos tartozéka az a speciális zsinór, amellyel az egészet működésbe lehet hozni.

Balázs, Poenza verseny, Kikötő Ifjúsági Sziget –Street fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

A tenyerén is megáll a játék  (Fotó: Máté Krisztián)

Bár csak nemrég került hazánkba, de tartottak már peonzanapot is egy bevásárlóközpont parkolójában, sőt versenyeket is rendeznek a legtehetségesebb pörgetők számára, a XV. kerületben pedig klubot is szerveznek a peonza kedvelőinek.
– Mexikóból jöttek hazánkba olyan peonzások, akik lényegében a játék feltalálóinak nevezhetők, és szerencsére sikerült velük összeismerkednem – mondta a Lokál Extrának Mező Balázs, azaz Balu, a klub vezetője. – A barátaim lettek, és nagyon sok trükkre megtanítottak, én pedig igyekszem ezt a tudást továbbfejleszteni. Egy idő után szerettem volna csoportot szervezni, és a Kikötőbe befogadtak.
Balu elmondta, a klub immár négy hete működik, és minden pénteken délután 16 órától várja az érdeklődőket.
– Örülök, hogy egyre többen vagyunk a klubnapokon, ahol hol házi versenyt rendezünk, hol pedig közösen gyakorolunk, és vagy én mutatok a többieknek trükköket vagy egymásnak mutatjuk meg az új dolgokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.