EUR: 307,55 Ft
CHF: 281,59 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Belföld

Pokémonok szaladgálnak az utcán!

Néhány napja Magyarországra is megérkezett a Pokémon GO mobiljáték, és ha egyelőre nem is váltott ki olyan őrületet, mint külföldön, azért már itthon is egyre sűrűbben bukkannak fel Pokémonok az utcán. Sokan értetlenül állnak a jelenség előtt, ezért most elmagyarázzuk, hogy mi is ez az egész.

Az egyik legnépszerűbb zsebszörny, Pikachu (Fotó: Profimedia)

Az egyik legnépszerűbb zsebszörny, Pikachu (Fotó: Profimedia)

Lassan két hete tartja lázban a fél világot a Pokémon Go mobiljáték, amelynek csak az Egyesült Államokban 26 millió fős a felhasználótábora. A hullám egyre magasabbra csap, a statisztika szerint naponta 5-6 millióan telepítik a játékot. Ennél is durvább adat, hogy a felmérések szerint a letöltők 70 százaléka aktív felhasználó marad a kipróbálás után is, miközben más mobiljátékok esetében ugyanez csupán 30 százalék.

Így fest egy pokémon a Flórián téren (Fotó: Lokál)

Így fest egy pokémon a Flórián téren (Fotó: Lokál)

De miről is van szó pontosan? A Pokémon Go egy Androidra és iPhone-ra letölthető játék, és olyan szoftvert használ, amely képes kiterjeszteni a valóságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a létező környezetbe nem létező tárgyakat vetít ki, jelen esetben Pokémonokat. A játék alapvetése, hogy el kell kapni ezeket a lényeket, ehhez viszont ki kell mozdulni otthonról, hiszen a Pokémonok jellemzően az utcán jelennek meg. Ez a magyarázata annak a gyakori látványnak, hogy emberek csoportosan bóklásznak az utcán, miközben a mobiljukba temetkeznek.

És hogy kinek a fejéből pattant ki mindez? A Pokémon Go ötlete a Niantic Labs fejlesztőitől ered, akik 2011-ben már elindítottak egy hasonló játékot Ingress néven. Ebben még nem szörnyeket kellett befogni, de a lényeg ugyanaz volt: a felhasználónak feltétlenül mozognia kellett ahhoz, hogy legyen értelme a játéknak. A Niantic mellett a Pokémon Company számít a másik agytrösztnek, amelynek kisebbségi tulajdonosa egyébként a Nintendo.

A Pokémon GO nem kis biznisz, mert bár alapvetően ingyenes, a különböző extra funkciókért már fizetni kell. A mobilos játékok piaca ép ésszel felfoghatatlan tempóban fejlődik, éves szinten mintegy 37 milliárd dollárt mozgat meg. A Pokémon Go csak az USA-ban eddig napi szinten 1,6 millió bevételt generált, a Nintendo értéke pedig pár nap leforgása alatt 7,5 milliárd dollárral nőtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Brutális vihar csapott le Budapestre

  Brutális vihar csapott le Budapestre

  Hatalmas vihar pusztított Budapesten kedden a délutáni órákban. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott gondokat – közölte a katasztrófavédelem a honlapján.

 • Szerelem és Gulág

  Szerelem és Gulág

  Végre egy könyv, ami a nehézkes, fájdalmas történelmet emberközelbe hozva, olvasmányossá téve megérteti velünk.

 • „Missziónk az egészségmegőrzés”

  „Missziónk az egészségmegőrzés”

  Ökrösi Leventét, a Wellness Eszközök Üzlet Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a Lónyay utca 18/A alatt található, közérzetjavító és wellnesstermékeket forgalmazó üzlet termékeiről, elégedett vásárlóiról és terveiről.

 • Terror Manchesterben: Hősként viselkedett a hajléktalan

  Terror Manchesterben: Hősként viselkedett a hajléktalan

  Chris Parker nevétől hangos most a brit sajtó. Ő az a 33 éves hajléktalan, aki félelmet nem ismerve segített a manchesteri terrortámadás után egy kislánynak, majd egy idősebb asszonynak, aki végül nem élte túl a történteket.