EUR: 307,86 Ft
CHF: 265,44 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Pokémonok szaladgálnak az utcán!

Néhány napja Magyarországra is megérkezett a Pokémon GO mobiljáték, és ha egyelőre nem is váltott ki olyan őrületet, mint külföldön, azért már itthon is egyre sűrűbben bukkannak fel Pokémonok az utcán. Sokan értetlenül állnak a jelenség előtt, ezért most elmagyarázzuk, hogy mi is ez az egész.

Az egyik legnépszerűbb zsebszörny, Pikachu (Fotó: Profimedia)

Az egyik legnépszerűbb zsebszörny, Pikachu (Fotó: Profimedia)

Lassan két hete tartja lázban a fél világot a Pokémon Go mobiljáték, amelynek csak az Egyesült Államokban 26 millió fős a felhasználótábora. A hullám egyre magasabbra csap, a statisztika szerint naponta 5-6 millióan telepítik a játékot. Ennél is durvább adat, hogy a felmérések szerint a letöltők 70 százaléka aktív felhasználó marad a kipróbálás után is, miközben más mobiljátékok esetében ugyanez csupán 30 százalék.

Így fest egy pokémon a Flórián téren (Fotó: Lokál)

Így fest egy pokémon a Flórián téren (Fotó: Lokál)

De miről is van szó pontosan? A Pokémon Go egy Androidra és iPhone-ra letölthető játék, és olyan szoftvert használ, amely képes kiterjeszteni a valóságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a létező környezetbe nem létező tárgyakat vetít ki, jelen esetben Pokémonokat. A játék alapvetése, hogy el kell kapni ezeket a lényeket, ehhez viszont ki kell mozdulni otthonról, hiszen a Pokémonok jellemzően az utcán jelennek meg. Ez a magyarázata annak a gyakori látványnak, hogy emberek csoportosan bóklásznak az utcán, miközben a mobiljukba temetkeznek.

És hogy kinek a fejéből pattant ki mindez? A Pokémon Go ötlete a Niantic Labs fejlesztőitől ered, akik 2011-ben már elindítottak egy hasonló játékot Ingress néven. Ebben még nem szörnyeket kellett befogni, de a lényeg ugyanaz volt: a felhasználónak feltétlenül mozognia kellett ahhoz, hogy legyen értelme a játéknak. A Niantic mellett a Pokémon Company számít a másik agytrösztnek, amelynek kisebbségi tulajdonosa egyébként a Nintendo.

A Pokémon GO nem kis biznisz, mert bár alapvetően ingyenes, a különböző extra funkciókért már fizetni kell. A mobilos játékok piaca ép ésszel felfoghatatlan tempóban fejlődik, éves szinten mintegy 37 milliárd dollárt mozgat meg. A Pokémon Go csak az USA-ban eddig napi szinten 1,6 millió bevételt generált, a Nintendo értéke pedig pár nap leforgása alatt 7,5 milliárd dollárral nőtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.