EUR: 308,03 Ft
CHF: 281,66 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb XXI.kerület XXIII.kerület

Retró halsütő a kompházban

Ma már az M0-s híd köti össze Csepelt és Budafokot, korábban komp, később pedig BKV-kishajó szállította az utasokat és a munkásokat a Duna két partja között. Gyermekkoromban mi is gyakran a vízen át mentünk Budafokról Csepelre a rokonokhoz, és vissza. A szerény körülmények ellenére is nagyon élveztük a kishajókat, amelyek a hét törpéről voltak elnevezve. Most halsütöde üzemel az egykori kompházban. Erre is kíváncsiak voltunk.

Csepelen a Rózsa utcában kötött ki a hajó, ez volt a nehezebb út, mert innen elég sokat kellett gyalogolni földúton is a buszig, amely elvitt a Vízmű-lakótelepig. A vadregényes helyen nem is igen mertünk sötétedés után közlekedni. Mindenesetre jó buli volt, és visszafelé már pillanatok alatt ott voltunk a Budafok Vágóhíd utcai buszmegállónál. Az emlékeimben kicsit félelmetes, izgalmas kompházban most sült hal készül, és a hajdani kikötő retró büféként üzemel.

– Az én sült keszegemért Csepelről is átjárnak, igaz, most már busszal, bringával vagy autóval. Szívesen jönnek ide nosztalgiázni az emberek mind a két partról, itt kiülhetnek a fák alá, nézhetik a régi kikötőt és beszélgetnek egy jó sült hal mellett – mondta a Kompház büfé szakácsnője, akinek a sült keszegét mi is megkóstoltuk. Aki kompozott valaha Budafok és Csepel között, annak ajánljuk, nézze meg, mi van a kompház körül. Aki pedig még sosem járt errefelé, ne hagyja ki, hogy egyszer átruccan ide!

Csepel–Budafok komptörténete

Garbóci László helytörténész a Lokál Extrának elmondta, 1928-ban Budafok városa a 10.120/1928. sz. határozatával haszonbérleti szerződést kötött a révjog gyakorlására Nun József magánszeméllyel.

– Ennek értelmében a személyforgalmat motoros kishajóval, a közúti forgalmat komppal bonyolították le Budafok és Csepel között. Az 1948. évi államosításokat követően, valamint Budafok 1950. évi fővároshoz való csatolása után még egy évig Nun József, illetve a családja bonyolította le a forgalmat. 1951-ben a személyforgalmat a Kishajózási Vállalat kezelésébe adták, a kompjáratot pedig végleg megszüntették. A 20 személyes (Nun motoros) átkelőhajó reggel 6 és este 8 óra között üzemelt, a felnőttjegy 32 fillér, a gyerekjegy 20 fillér, a munkás hetijegy 1 pengő 80 fillér volt 1933-ban – tájékoztatott Garbóci László.

KÉP a Tudor kishajóról

Később Budafok-Hárosnál komp helyett a BKV üzemeltetett kishajót, egy megállóval feljebb pedig Budafok-Belváros és a Csepel Vas- és Fémművek között járt az átkelő, a csepeli kiszálláskor BKV-jegy vagy -bérlet helyett gyári belépőt kért a révkalauz. A gyári átkelőt a nyolcvanas évek közepén szüntették meg, a hárosit körülbelül tíz évvel később, miután átadták az M0-s út déli Duna-hídját. Az utolsó, hivatalosan Budafok, Vágóhíd utca–Csepel, Rózsa utca között közlekedő BKV-kishajó 1992-ben úszott, helyébe a 138-as busz lépett.

Kompház retro22

A Kompháznál árnyas fák alatt eszegethetünk a Duna parton

Kompház komp22

Itt kötött ki a hajó a Vágóhíd utcánál

Kompház Vera

Vera keszegéért Csepelről is átjönnek Budafokra

Kompház keszeg még22

Keszeg és pisztráng, mi szem-szájnak ingere

Kompház22

A mentőőv már csak dekoráció

Kompház büfé22

Büfé a kompházban

Kompház bicajos22

Bringával is jönnek a vendégek

Kapcsolódó Cikkek

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.

 • Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  A harmincadik Érd Körbe városkerülő kerékpáros túra rajtjára ismét megtelt a Főtér, hogy családias hangulatban körbekerékpározzák a várost a megszokott 10, 30 és 60 kilométeres távokon.