EUR: 310,80 Ft
CHF: 259,52 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XXI.kerület XXIII.kerület

Retró halsütő a kompházban

Ma már az M0-s híd köti össze Csepelt és Budafokot, korábban komp, később pedig BKV-kishajó szállította az utasokat és a munkásokat a Duna két partja között. Gyermekkoromban mi is gyakran a vízen át mentünk Budafokról Csepelre a rokonokhoz, és vissza. A szerény körülmények ellenére is nagyon élveztük a kishajókat, amelyek a hét törpéről voltak elnevezve. Most halsütöde üzemel az egykori kompházban. Erre is kíváncsiak voltunk.

Csepelen a Rózsa utcában kötött ki a hajó, ez volt a nehezebb út, mert innen elég sokat kellett gyalogolni földúton is a buszig, amely elvitt a Vízmű-lakótelepig. A vadregényes helyen nem is igen mertünk sötétedés után közlekedni. Mindenesetre jó buli volt, és visszafelé már pillanatok alatt ott voltunk a Budafok Vágóhíd utcai buszmegállónál. Az emlékeimben kicsit félelmetes, izgalmas kompházban most sült hal készül, és a hajdani kikötő retró büféként üzemel.


– Az én sült keszegemért Csepelről is átjárnak, igaz, most már busszal, bringával vagy autóval. Szívesen jönnek ide nosztalgiázni az emberek mind a két partról, itt kiülhetnek a fák alá, nézhetik a régi kikötőt és beszélgetnek egy jó sült hal mellett – mondta a Kompház büfé szakácsnője, akinek a sült keszegét mi is megkóstoltuk. Aki kompozott valaha Budafok és Csepel között, annak ajánljuk, nézze meg, mi van a kompház körül. Aki pedig még sosem járt errefelé, ne hagyja ki, hogy egyszer átruccan ide!

Csepel–Budafok komptörténete

Garbóci László helytörténész a Lokál Extrának elmondta, 1928-ban Budafok városa a 10.120/1928. sz. határozatával haszonbérleti szerződést kötött a révjog gyakorlására Nun József magánszeméllyel.

– Ennek értelmében a személyforgalmat motoros kishajóval, a közúti forgalmat komppal bonyolították le Budafok és Csepel között. Az 1948. évi államosításokat követően, valamint Budafok 1950. évi fővároshoz való csatolása után még egy évig Nun József, illetve a családja bonyolította le a forgalmat. 1951-ben a személyforgalmat a Kishajózási Vállalat kezelésébe adták, a kompjáratot pedig végleg megszüntették. A 20 személyes (Nun motoros) átkelőhajó reggel 6 és este 8 óra között üzemelt, a felnőttjegy 32 fillér, a gyerekjegy 20 fillér, a munkás hetijegy 1 pengő 80 fillér volt 1933-ban – tájékoztatott Garbóci László.

KÉP a Tudor kishajóról

Később Budafok-Hárosnál komp helyett a BKV üzemeltetett kishajót, egy megállóval feljebb pedig Budafok-Belváros és a Csepel Vas- és Fémművek között járt az átkelő, a csepeli kiszálláskor BKV-jegy vagy -bérlet helyett gyári belépőt kért a révkalauz. A gyári átkelőt a nyolcvanas évek közepén szüntették meg, a hárosit körülbelül tíz évvel később, miután átadták az M0-s út déli Duna-hídját. Az utolsó, hivatalosan Budafok, Vágóhíd utca–Csepel, Rózsa utca között közlekedő BKV-kishajó 1992-ben úszott, helyébe a 138-as busz lépett.

Kompház retro22

A Kompháznál árnyas fák alatt eszegethetünk a Duna parton

Kompház komp22

Itt kötött ki a hajó a Vágóhíd utcánál

Kompház Vera

Vera keszegéért Csepelről is átjönnek Budafokra

Kompház keszeg még22

Keszeg és pisztráng, mi szem-szájnak ingere

Kompház22

A mentőőv már csak dekoráció

Kompház büfé22

Büfé a kompházban

Kompház bicajos22

Bringával is jönnek a vendégek

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.