EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Röntgennel lestek be több száz éves ereklyetartók belsejébe

Röntgen

Digitális technológiával készített röntgenfelvételekkel lestek be először a kutatók a mexikóvárosi Metropolitan székesegyház több száz éves ereklyetartóinak belsejébe.

Az ereklyetartók római katolikus szentek testének életnagyságú viaszmásai. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet szerint a hordozható röntgenkészülékkel dolgozó szakemberek egy koponyát, bordákat, kéz-, lábfej- és lábcsontokat fedeztek fel a gondosan megformázott tárolókban.

“Olyan volt, mintha titkot őriztek volna, amelyet csak az őket megalkotó művész ismert” – mondta Gabriela Sanchez Reyes, az intézet műemlékekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

A kutatók azt is megállapították, hogy csupán a szobrok végtagjai készültek viaszból, magukat a torzókat szövetből alkották. A bennük található csontok szentektől származnak, de nem feltétlenül attól, akit a szobor ábrázol.

Sanchez szerint a röntgenfelvételekkel nyert információk segítenek a kutatóknak kidolgozni a mexikóvárosi székesegyházban őrzött ereklyetartók megóvásának és restaurálásának módszereit.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.