EUR: 307,31 Ft
CHF: 281,64 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb V.kerület VI.kerület VIII.kerület

Számítson bírságra, aki vét a rend ellen

Józsefváros önkormányzata évek óta azon dolgozik, hogy a kerület rendezett, tiszta és élhető legyen. Mivel sajnos sokan nem tartják be a szabályokat, a képviselő-testület döntése értelmében ezentúl pénzbírsággal is sújtható, aki vét a rend ellen. A szabályszegők 50 ezertől 2 millió forintig terjedő büntetést fizethetnek.

Teleki tér (Fotó: Máté Krisztián)

A növényekbe gyönyörködni kell, nem letépni és rongálni Fotó: Máté Krisztián)

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és annak jogkövetkezményeiről határozott a VIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete; a már most is érvényben lévő szabályok maradtak, ám ezentúl pénzbírságot is kaphatnak az ezeket elmulasztók. Az ingatlantulajdonosoknak például gondoskodniuk kell a falra felkerült festések, falragaszok eltávolításáról, a ház előtti járda tisztán tartásáról és a munkavégzések során keletkezett hulladék eltávolításáról.

A telektulajdonosoknak kötelességük a gyommentesítés és a telek tisztán tartása, az üzletek és vendéglátóhelyek üzemeltetőinek pedig rendszeresen ki kell üríteniük a bejáratuk közelében elhelyezett hulladékgyűjtőt.

Bírságra számíthatnak azok, akik kárt tesznek a közterületek növényzetében, akik játszótérre állatot visznek be, közkútnál járművet mosnak vagy abban fürdenek, illetve zöldterületre autójukkal behajtanak vagy ott parkolnak. Annak is fizetnie kell, aki hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulástól eltérő módon használja a közterületet.

Parkolás füvön tilos parkolás BMW Zugló ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Bírságra számíthatnak akik szabálytalanul behajtanak zöldterületre vagy ott parkolnak
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Mivel a rendelet célja, hogy visszatartsa a szabálytalankodókat, a bírságok összege igen magas: természetes személyek esetében 200 ezer, jogi személyek esetében kétmillió forint is lehet. Helyszíni bírságként 50 ezer forint büntetést róhatnak ki a közterület-felügyelők, de enyhébb esetekben csak figyelmeztetik az elkövetőket.

A rendelet megalkotásával az önkormányzatnak nem az a célja, hogy pénzhez jusson vagy bírságokat osztogasson, hanem így kívánja elősegíteni a rendezett, békés, biztonságos és jogkövető életet Józsefvárosban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.